
Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam?
Het bloedverlies na een miskraam kan nog twee tot drie weken duren. Het duurt gewoonlijk ongeveer vier tot zes weken voordat je weer ongesteld wordt en dus ook weer zwanger kunt worden. Veel artsen raden aan om één cyclus te wachten.
Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog als je:
- Na drie weken nog steeds bloed verliest
- Na acht weken nog niet ongesteld bent geworden
- Je erg ziek voelt en koorts hebt
Wanneer mag je weer seks hebben na een miskraam?
Zolang je nog bloed verliest, wordt het afgeraden om seks te hebben. Dit vergroot de kans op infecties. Wacht nadat je bloedverlies gestopt is nog twee dagen extra om er zeker van te zijn dat je niet meer vloeit.
Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam?
Na 4 tot 8 weken komt je normale cyclus weer op gang en kun je in principe weer proberen om zwanger te worden na je miskraam. Eén miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap. Bij twee of meer miskramen achter elkaar kan er een achterliggende oorzaak zijn. Bij slechts 15% wordt een oorzaak gevonden van herhaalde miskramen.
Om te bepalen wanneer je weer vruchtbaar bent, tel je vanaf de eerste dag van je miskraam bloedverlies een nieuwe cyclus. Soms klopt dit niet helemaal, maar het geeft een goede indicatie. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. Je lichaam kan ook meer tijd nodig hebben om te herstellen, dit is per vrouw verschillend. Wil je er zeker van zijn dat je een hele cyclus verder bent na je miskraam, wacht dan af tot je eerstvolgende menstruatie en begin dan met tellen zoals je voorheen deed.
Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.