Missed abortion: symptomen en gevolgen

Missed abortion: symptomen en gevolgen

Een missed abortion (ook wel een gemiste abortus of miskraam genoemd) kan als een grote schok komen, omdat er geen gebruikelijke tekenen van een miskraam zijn, zoals bloedingen of pijn. Een missed abortion komt meestal voor in het eerste trimester, maar soms ook in het tweede trimester. In dit artikel bespreken we de oorzaken van een missed abortion, de symptomen en de behandeling.

Wat is een missed abortion?

Een missed abortion, treedt op wanneer je baby niet meer in leven is, maar het lichaam het zwangerschapsverlies niet herkent of het zwangerschapsweefsel niet uitdrijft. Als gevolg hiervan kan de placenta hormonen blijven afgeven, waardoor je tekenen van zwangerschap kunt blijven ervaren. De placenta en embryonale weefsels bevindt zich nog in je baarmoeder. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit. De miskraam is nog niet in werking getreden.

Hoe wordt een missed abortion ontdekt?

Vaak wordt een missed abortion ontdekt tijdens de eerste echo tussen 8 en 11 weken zwangerschap. De echo wijst uit dat het hartje niet meer klopt of dat het vruchtzakje leeg is. Ook nemen de zwangerschapssymptomen af, maar dit is vaak lastig te merken omdat dit heel geleidelijk gaat. Meestal duurt het enkele dagen tot een aantal weken voordat een missed abortion ontdekt wordt. Veel vrouwen hebben geen enkel idee dat het vruchtje is overleden of dat het vruchtzakje leeg is, waardoor een missed abortion vaak als heftig wordt ervaren.

Wat zijn de oorzaken van een missed abortion?

De oorzaken van een missed abortion zijn niet volledig bekend. De meeste missed abortions ontstaan doordat er chromosoomafwijkingen in de foetus zijn. Deze afwijkingen kunnen de ontwikkeling van de zwangerschap in de weg staan. Soms wordt een miskraam veroorzaakt door problemen met de baarmoeder, zoals littekenvorming. Je loopt een hoger risico op een miskraam als je een endocriene of auto-immuunaandoening hebt, of als je veel rookt. Ook lichamelijk trauma kan een missed abortion veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat bij een missed abortion de arts vaak geen specifieke oorzaak kan aanwijzen. Het embryo stopt met ontwikkelen en er is meestal geen duidelijke verklaring. Je moet goed begrijpen dat stress, beweging, seks en reizen geen miskramen veroorzaken. Ga jezelf hiervoor dus niet de schuld geven.

Symptomen van een missed abortion

Bij een missed abortion is dus geen sprake van de gangbare verschijnselen van een miskraam. Toch kunnen er subtiele symptomen te merken zijn als je een missed abortion hebt.

 • Bloedverlies
  Bij (licht) bloedverlies hoeft er niets aan de hand te zijn, maar is in 50% van de gevallen symptoom van een miskraam of missed abortion. Neem altijd contact op met je verloskundige als je last hebt van bloedverlies tijdens je zwangerschap. Soms verlies je wat bloed zonder dat dit schadelijk is voor je baby of is er sprake van een innestelingsbloeding, maar het kan ook de start van een miskraam zijn. Het kan ook lijken op bruine vaginale afscheiding. Een echo kan je duidelijkheid geven.

 • Bloedverlies
  Bij (licht) bloedverlies hoeft er niets aan de hand te zijn, maar is in 50% van de gevallen symptoom van een miskraam of missed abortion. Neem altijd contact op met je verloskundige als je last hebt van bloedverlies tijdens je zwangerschap. Soms verlies je wat bloed zonder dat dit schadelijk is voor je baby of is er sprake van een innestelingsbloeding, maar het kan ook de start van een miskraam zijn. Een echo kan je duidelijkheid geven.

 • Krampen
  Krampen zijn mogelijk een symptoom van een missed abortion, maar dit is lastig te interpreteren. Een gebrek aan krampjes of een zwaar gevoel in je onderbuik kan namelijk ook een teken zijn dat de ontwikkeling van je baby is gestopt. Probeer het te vergelijken met hoe je jezelf de dagen ervoor gevoeld hebt. Is een zeurderige buikpijn opeens verdwenen of krijg je uit het niets heftige krampen? Dit zijn mogelijk symptomen van een missed abortion.

 • Afnemende zwangerschapskwaaltjes
  Heb je gedurende de eerste weken van je zwangerschap veel last gehad van vermoeidheid en misselijkheid Ć©n is dit van de ene op de andere dag verdwenen? Dan zou dit kunnen wijzen op een daling van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon daalt als het hartje niet meer klopt of als er sprake is van een leeg vruchtzakje. Bij een missed abortion kan het echter ook zo zijn dat de zwangerschapskwaaltjes niet afnemen, waardoor je je nog steeds zwanger voelt. Dit is per vrouw verschillend en dus moeilijk te zeggen.

Gevolgen van een missed abortion

Aan de hand van een echo wordt vastgesteld of er sprake is van een missed abortion. Tijdens de (inwendige) echo wordt er gekeken naar de hartslag en de beweeglijkheid van de foetus. Als dit ontbreekt, wordt vastgesteld dat de baby niet meer leeft. Na het verwerken van dit verdrietige nieuws worden de vervolgstappen met je doorgenomen. Je kunt het op zā€™n natuurlijke beloop laten en een miskraam afwachten, of een miskraam opwekken met behulp van medicijnen of een curettage.

Miskraam afwachten

Meestal verloopt een miskraam spontaan. Je lichaam zal ook na een missed abortion uiteindelijk zelf detecteren dat de baby niet meer leeft. Dit duurt enkele uren tot een aantal weken. Het kan prettig zijn om je lichaam de tijd te geven om het vruchtje zelf af te stoten. Daarnaast kan het fijn zijn om op natuurlijke wijze afscheid te nemen van je zwangerschap.

Voordeel: in een rustig tempo het verlies van je zwangerschap verwerken, thuis zonder medische ingrepen.

Nadeel: het kan emotioneel zwaar zijn om af te moeten wachten. Bedenk van tevoren een termijn, dat geeft je houvast.

Miskraam in gang zetten door middel van curettage

Bij een curettage wordt je baarmoeder schoongemaakt. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. De curettage wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of narcose. Tijdens de curettage verwijdert de gynaecoloog een dun laagje slijmvlies van de baarmoeder met een soort lepeltje, de curette of met een slangetje, waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen. De ingreep zelf duurt gewoonlijk ongeveer 10 minuten. Hierbij treedt bloedverlies op wat tot twee weken aan kan houden. Je wordt aangeraden om de eerste week rustig aan te doen; genoeg slapen, rusten en niet te zwaar tillen.

Voordeel: je ervaart minder onzekerheid en minder verstoring van je normale leven.

Nadeel: een curettage is een medische ingreep en daarom is er een kleine kans op complicaties. Let op: een curettage verhoogd de kans op een vroeggeboorte bij een latere zwangerschap, omdat de behandeling schade kan aanbrengen aan de baarmoedermond en het slijmvlies in de baarmoeder. Overleg goed met je gynaecoloog.

Miskraam in gang zetten door middel van medicijnen

Een andere manier om de miskraam zelf door je lichaam op te laten knappen, is met behulp van medicijnen. Het middel Cytotec (misporostol), officieel bedoeld als geneesmiddel bij maagzweren, veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor krijg je weeƫn om het vruchtje af te drijven. Houd er rekening mee dat het uren tot dagen kan duren voordat de miskraam op gang komt. Soms wordt Cytotec ook gebruikt bij een curettage. Het middel verslapt de baarmoedermond waardoor de curettage minder pijnlijk verloopt.

Voordeel: de miskraam treedt op in een periode waarin je het ook verwacht met een zo natuurlijk mogelijk verloop.

Nadeel: het kan voorkomen dat je geen of een incomplete miskraam krijgt. Daarnaast kun je last krijgen van flinke buikpijn en bijwerkingen als hoofdpijn, diarree en duizeligheid.

Hoe lang duurt het om te herstellen van een missed abortion?

De fysieke hersteltijd na een miskraam kan variƫren van enkele weken tot een maand, soms langer. Het is waarschijnlijk dat je menstruatie na 3 tot 6 weken terugkeert. Emotioneel herstel kan langer duren. Een missed abortion wordt als mentaal en emotioneel zwaar ervaren. Veel aanstaande moeders hebben geen idee dat hun baby niet meer leeft en denken dat hun zwangerschap goed verloopt, om er vervolgens achter te komen dat dit niet het geval is. Dat kan leiden tot veel verdriet zodra er een echo wordt gemaakt. Verdriet kan op verschillende manieren worden geuit. Merk je dat je na je missed abortion nog lange tijd veel verdriet hebt? Praten met een therapeut kan behulpzaam zijn. Het is belangrijk om te praten met anderen die een zwangerschapsverlies hebben meegemaakt. Het vinden van een steungroep in jouw buurt kan helpen. Probeer er ook zoveel mogelijk over te praten met je partner en vrienden. Zoek tijdig hulp als je er niet uit komt.

Kan je een gezonde zwangerschap krijgen na een missed abortion?

EĆ©n missed abortion vergroot je kansen op een volgende miskraam niet. Als dit je eerste miskraam is, is de kans op een tweede miskraam ongeveer gelijk aan de algemene miskraamkans, namelijk ongeveer 15%. Echter, als je meerdere miskramen achter elkaar hebt gehad, neemt de kans op een volgende miskraam toe. Als je twee miskramen achter elkaar hebt gehad, kan je arts vervolgonderzoek laten doen om te zien of er een onderliggende oorzaak is. Sommige aandoeningen die herhaalde miskramen veroorzaken, kunnen worden behandeld om de kansen op een gezonde zwangerschap te vergroten.

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een missed abortion hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.

Beeld: iStock.com