Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht voor 16 weken zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak is dat het vruchtje in aanleg niet goed was. Chromosoomafwijkingen veroorzaken de helft van de miskramen. Zelden is het een erfelijke fout, meestal ontstaat de fout tijdens de bevruchting. Het vruchtje stopt met groeien en je lichaam reageert daar op door het af te stoten. Dit is een volkomen natuurlijk proces, hoe moeilijk en verdrietig ook.

Hoe vaak komt een miskraam voor?

Ongeveer 15% van de vrouwen krijgt te maken met een miskraam tijdens hun eerste zwangerschap. Bij vrouwen ouder dan 40 jaar kan dit zelfs oplopen naar 40%. Circa 1 tot 3% van de vrouwen krijgt te maken met herhaalde miskramen. Vaak gebeurt een miskraam zo vroeg in de zwangerschap dat je nog niet weet dat je zwanger bent. De meeste miskramen doen zich dan ook voor in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Na het eerste trimester van je zwangerschap is de kans op een miskraam nog maar heel klein.

Welk soorten miskramen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten miskramen te onderscheiden, afhankelijk van de duur van de zwangerschap. Bij een vroege miskraam spreken we van het verlies van een niet-levensvatbare vrucht voor 16 weken zwangerschap. Hierbij is de groei van het vruchtje al vroeg in de zwangerschap gestopt. Er zit geen embryo in de vruchtzak en bij een eventuele vroege echo is een lege vruchtzak te zien. Bij een niet-intacte zwangerschap is het embryo wel gegroeid en terug te zien op een echo. Het embryo is wel kleiner dan hij zou moeten zijn en het hartje klopt niet meer.

Wat zijn de oorzaken van een miskraam?

Een miskraam wordt veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje, een afwijking aan de baarmoedermond, een vleesboom of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarnaast kan het vruchtje ook door invloeden van buitenaf beschadigd worden, bijvoorbeeld door een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of een ongeluk waarbij de buik hard geraakt wordt. Bij een miskraam veroorzaakt door een afwijking aan het vruchtje ontbreekt vaak een chromosoom of er is een chromosoom teveel. Hierdoor ontstaat een fout in de aanleg van de zwangerschap, waardoor het vruchtje niet verder kan groeien. Chromosoomafwijkingen veroorzaken de helft van de miskramen.

Welke factoren kunnen de kans op een miskraam vergroten?

  • Leeftijd
    De leeftijd van jou als moeder speelt een rol bij de kans op een miskraam. Zo heb je als twintiger 9 tot 17% kans op een miskraam, als je 35 jaar bent 20%, bij 40 jaar 40% en bij 45 jaar zelfs 80% kans op een miskraam.
  • Roken, alcohol en drugsgebruik
    Gebruik van deze middelen is uiteraard slecht tijdens je zwangerschap en vergroot ook de kans op een miskraam aanzienlijk.
  • Gebruik van bepaalde medicatie
    Sommige medicatie, waaronder bepaalde pijnstillers, vergroten de kans op een miskraam. Lees altijd goed de bijsluiter en gebruik geen ibuprofen, diclofenac of naproxen. Paracetamol is in principe veilig te gebruiken.
  • Ziekte
    Ziektes als suikerziekte, een schildklierafwijking, infecties of koorts vergroten allen de kans op een miskraam.
  • Overgewicht
    Een ongezond gewicht (hoog BMI) kan de kans op een miskraam vergroten. Benieuwd? Bereken hier je BMI.

Symptoom van een miskraam: bloedverlies

Vaak is bloedverlies het moment dat je beseft dat het misschien niet goed gaat. Het bloedverlies komt meestal na een paar dagen op gang en is te vergelijken met een flinke menstruatie. Soms begint het bloedverlies met bruine afscheiding. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, kan je ook stolsels en klonten verliezen. Bij de meeste vrouwen houdt het bloedverlies 1 tot 2 weken aan.

Vaginaal bloedverlies kan ook een onschuldige oorzaak hebben: een gesprongen bloedvaatje, innesteling of bloed afkomstig van de placenta. Kenmerkend voor een miskraam is bloedverlies in combinatie met onderstaande symptomen. Bel bij bloedverlies tijdens je zwangerschap altijd je verloskundige of gynaecoloog.

Symptoom van een miskraam: pijn in de onderbuik

Bij een miskraam vroeg in de zwangerschap is het mogelijk dat je alleen een wat zeurende pijn in je onderbuik voelt. Wanneer je zwangerschap verder gevorderd is, kan de pijn heftiger zijn. Dit kan je ervaren als krampen of pijnaanvallen en is wederom te vergelijken met een flinke menstruatie.

Miskraam bij de eerste echo

Soms wordt een (naderende) miskraam bij toeval ontdekt tijdens de eerste echo. Het vruchtje is gestopt met groeien of het hartje is niet gaan kloppen, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms weken, een bloeding verwachten. Het kan erg vervelend zijn om te moeten wachten op een spontane miskraam. Een miskraam kan ook worden opgewekt met pillen; in sommige gevallen wordt een curettage overwogen.

Symptoom van een miskraam: afnemende zwangerschapskenmerken

Het is mogelijk dat zwangerschapskenmerken als misselijkheid en gespannen borsten plotseling afnemen, soms nog voordat er een miskraam heeft plaats gevonden.

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.