Miskraam: geboorte van de vrucht
Als de pijn en het bloedverlies toenemen, kun je ervan uitgaan dat de miskraam doorzet. De pijn is krampend en wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoederspier, die probeert de vrucht eruit te persen. Deze fase is vaak erg pijnlijk. De pijn kan uitstralen tot in je rug of je bovenbenen en daarnaast kan het op echte weeƫn lijken. Naast lichamelijke pijn kun je je ook heel verdrietig voelen. Het kan prettig zijn om op jouw manier afscheid te nemen van het vruchtje.
Wat merk je van de uitdrijving tijdens de miskraam?
Of je iets van de uitdrijving merkt, hangt vooral af van de grootte van de vrucht. Het vruchtje bij een miskraam met 6 weken is moeilijker te herkennen dat bij een miskraam met 12 weken. Ook de periode hoe lang het vruchtje al dood is voordat de miskraam optreedt, is van belang. Naarmate deze periode langer is, neemt de kans toe dat het vruchtje onherkenbaar is geworden.
Bij een miskraam is het moeilijk je een voorstelling te maken van wat er wordt geboren. Meestal is de groei van de vrucht achtergebleven bij de duur van de zwangerschap. Daarnaast leeft het meestal een week of langer niet meer. En dat betekent dat er vaak al enige weefselafbraak heeft plaatsgevonden. Toch is het in het algemeen aan te raden samen met je partner, arts of verloskundige, te kijken hoe de vrucht eruitziet.
Hoe vang je het vruchtje op tijdens de miskraam?
Het is belangrijk te weten of de vrucht samen met de placenta en de vliezen compleet geboren zijn. Wanneer er resten in de baarmoeder achterblijven, kan het vloeien doorgaan en bestaat er een kleine kans op een baarmoederontsteking. Daarom is het belangrijk alles op te vangen, zodat de dokter of verloskundige dat kan bekijken.
Je kunt dat het beste doen in een vergiet om het daarna in een bakje water te doen. Het vruchtje is zwevend in het water dan goed te zien. Je kunt er ook een foto van maken als tastbaar ‘bewijs’ van de zwangerschap. Als je in het ziekenhuis een miskraam krijgt of daar wordt gecuretteerd, kun je vragen of je de vrucht mag zien. Soms blijkt in de praktijk dat je er van tevoren om moet vragen, maar het is goed om te weten dat die mogelijkheid vaak wel bestaat. Sommige vrouwen vinden het fijn om het vruchtje te begraven in de tuin om zo een tastbare herinnering te hebben. Doe vooral wat prettig voelt om afscheid te nemen!
Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.