Miskraam: afwachten, medicijnen of curettage?

Miskraam: afwachten, medicijnen of curettage?

Je komt voor de vervelende keuze te staan of je een spontane miskraam afwacht, deze opwekt met behulp van medicijnen of een curettage ondergaat.

Donna & Vera

Wijze raad van

Donna & Vera

Verloskundigen

Soms is het medisch noodzakelijk om niet langer af te wachten op een miskraam:

  • Bij een toegenomen of aanhoudend bloedverlies: meer dan een hevige menstruatie, langer dan 1 tot 2 weken.
  • Bij heftige of toenemende pijn.
  • Bij een incomplete miskraam.
  • Als je het psychisch lastig vindt om af te wachten tot een spontane miskraam.

Miskraam afwachten

Meestal verloopt een miskraam spontaan. Het kan prettig zijn om je lichaam de tijd te geven om het vruchtje zelf af te stoten. Ook vinden veel vrouwen het fijn om op natuurlijke wijze afscheid te nemen van hun zwangerschap.

Voordeel: In een rustig tempo het verlies van je zwangerschap verwerken, thuis zonder medische ingrepen.

Nadeel: Het kan emotioneel zwaar zijn om af te moeten wachten. Bedenk van tevoren een termijn, dat geeft je houvast.

Miskraam in gang zetten met medicijnen

Een andere manier om de miskraam zelf door je lichaam op te laten knappen, is met behulp van medicijnen. Je krijgt eerst orale tabletten (mifepriston). Vervolgens krijg je medicatie (misporostol) die je via je vagina inbrengt en die de baarmoedermond rijp en week maken. Het middel Cytotec (misporostol), officieel bedoeld als geneesmiddel bij maagzweren, veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor krijg je weeƫn om het vruchtje af te drijven. Houd er rekening mee dat het uren tot dagen kan duren voordat de miskraam op gang komt. Meestal is dit rond de 48 uur. Het kan zijn dat er niets gebeurd, dan kan het nog een keer herhaald worden. Als er opnieuw geen complete miskraam op gang lijkt te komen, wordt dit gecheckt via een echo. Is het niet goed gegaan? Dan wordt een curettage geadviseerd.

Soms wordt bovengenoemd medicijn Cytotec ook gebruikt bij een curettage. Het middel verslapt de baarmoedermond, waardoor de curettage minder pijnlijk verloopt.

Voordeel: De miskraam treedt op in een periode waarin je het ook verwacht met een zo natuurlijk mogelijk verloop.

Nadeel: Het kan voorkomen dat je geen of een incomplete miskraam krijgt. Daarnaast kun je last krijgen van flinke buikpijn en bijwerkingen als hoofdpijn, diarree en duizeligheid.

Miskraam in gang zetten met een curettage

Bij een curettage wordt je baarmoeder schoongemaakt na een miskraam. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Meestal wordt er eerst een echoscopie gedaan om er zeker van te zijn dat het vruchtje niet meer in leven is. De curettage wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of narcose. Bij een plaatselijke verdoving kan je meestal snel weer naar huis. Van een narcose moet je wat langer bijkomen, maar kan je meestal ook dezelfde dag nog naar huis.

Tijdens de curettage verwijdert de gynaecoloog een dun laagje slijmvlies van de baarmoeder met een soort lepeltje, de curette of met een slangetje, waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen. De ingreep zelf duurt gewoonlijk ongeveer 10 minuten. Hierbij treedt bloedverlies op wat tot twee weken aan kan houden. Je wordt aangeraden om de eerste week rustig aan te doen; genoeg slapen, rusten en niet te zwaar tillen. Je zult je regelmatig moe voelen. Als je een narcose hebt gehad, kan het zijn dat je minder geconcentreerd bent dan normaal.

Voordeel: Je ervaart minder onzekerheid en minder verstoring van je normale leven.

Nadeel: Een curettage is een medische ingreep en daarom is er een kleine kans op complicaties. 20% van de vrouwen kan door een curettage last krijgen van verklevingen in de baarmoeder. Ook is er een iets grotere kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap (toename van 3%).

TIP! Luister ook de aflevering ā€˜De miskraam van Naomi duurde een maandā€™ van de Verloscast.

Vergeet WIJ niet

Heb je je tijdens je zwangerschap aangemeld voor het WIJ cadeaupakket met onder meer de blije doos en het magazine WIJ? Vergeet dan niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ. Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie van ons blijft ontvangen als je een miskraam hebt gehad.

Beeld: iStock.com