7 manieren waarop je in je leven last kunt hebben van een miskraam

7 manieren waarop je in je leven last kunt hebben van een miskraam

Een miskraam kan naast het lichamelijke herstel veel impact hebben, ook later nog. Datzelfde geldt voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus. Of misschien waren er embryo’s in een vruchtbaarheidstraject, of verloor je de helft van je tweeling. Je kunt op zeven manieren in je leven er last van hebben.

Veel vrouwen krijgen te maken met een miskraam. Ongeveer 15% van de vrouwen krijgt te maken met een miskraam tijdens hun eerste zwangerschap. Bij vrouwen ouder dan 40 jaar kan dit zelfs oplopen naar 40%. Circa 1 tot 3% van de vrouwen krijgt te maken met herhaalde miskramen. De impact van een miskraam is groot, hoewel de ene vrouw hier meer last van heeft dan een andere vrouw. Er zijn 7 manieren waarop je last kunt hebben van je miskraam

1. Impact op je relatie

Het is normaal dat jullie allebei anders omgaan met jullie verlies. Dat jij misschien meer behoefte hebt om erover te praten. Dat het lijkt dat je partner er veel minder mee bezig is. Een miskraam kan je relatie op scherp zetten. Erover blijven praten is meestal een goed idee.

2. Impact op je gezin

Het verlies van een kind in de zwangerschap heeft impact op het hele gezin. Ook op de kinderen die er al zijn en de kinderen die mogelijk later nog komen gaan. “Bijzonder wat het heeft gedaan met mijn oudste, toen we haar vertelden dat er vóór haar ook een kind in mijn buik heeft gezeten. Mijn oudste is er zoveel rustiger van geworden. Voorheen kon ze zo bezig zijn met heftige vragen over leven en dood, nu geniet ze van het leven.”

3. Impact op je toekomstbeeld

Een miskraam kan jullie toekomstplannen op losse schroeven zetten. Durf je weer zwanger te worden? Hoeveel slaapkamers laat je nu bouwen in jullie nieuwbouwhuis? Een miskraam kan de kinderwens versterken of mensen juist doen twijfelen. “Ik dacht dat we een derde wilden, maar nu twijfel ik toch. Moeten we het risico wel nemen?”

4. Impact op je sociale contacten

Het contact met vrienden en familie kan veranderen. De band kan sterker worden als je veel steun ervaart. De band kan onder druk staan bij confronterende opmerkingen over zwangerschappen. “Ik vind het lastig om op kraambezoek te gaan.”

5. Impact op je werk

Maak je nú een miskraam mee? Overweeg dan om je ziek te melden, zodat je ruimte hebt om het nieuws te verwerken en om de miskraam fysiek door te maken. Ook als je miskraam langer geleden is, kun je merken dat je werk minder prioriteit heeft. “Mijn carrière staat on hold. Ik durf geen nieuwe stap te zetten.” Aan de andere kant: sommige vrouwen storten zich juist op hun werk, ook als afleiding.

6. Impact op het vertrouwen in je lichaam

De echo waarop het niet-kloppende hartje zichtbaar wordt, kan als een totale verrassing komen. “Ik voel me nog hartstikke zwanger, ik heb niks gemerkt. Hoe kan dat?!” Ook in een nieuwe zwangerschap kan het gebrek aan vertrouwen opspelen: “Ik ben veel angstiger in deze nieuwe zwangerschap. Zelfs extra echo’s stellen me niet echt gerust.”

7. Impact op je energie

Een miskraam kost energie. Dat komt omdat rouwen energie kost, ook als je het niet bewust doet. Dus lang nadat de miskraam fysiek voorbij is, kun je je nog heel moe voelen. “Ik doe mijn werk op de automatische piloot.”

Het rouwproces na een miskraam kan zwaar zijn. Een miskraam kan dus veel impact hebben, ook maanden of jaren later nog. Piekeren helpt meestal niet. Wegdrukken van emoties blijkt ook niet echt te werken. Doordenderen in je werk ook niet. Misschien herken je dat? De impact van je miskraam kan maken dat je niet meer goed functioneert, thuis of in je werk.

Weet dat het niet zo hoeft te gaan. Er zijn manieren om met je miskraam om te gaan, waardoor je je leven goed kunt vervolgen. Zodat je weer geniet van het leven. En zodat je bijvoorbeeld weer vertrouwen hebt in een zo gewenste nieuwe zwangerschap.

Wat kun je doen om te zorgen dat je minder last hebt van je miskraam?

Miskraambegeleiding Nederland heeft vijf praktische tips om goed te herstellen van je miskraam. Deze concrete tips hebben al veel ouders geholpen om de ervaringen rond hun miskraam te verwerken.

De quotes komen uit de boeken Als je je kindje verliest in de zwangerschap en Begeleiding van vrouwen met een miskraam van auteur Miriam van Kreij, oprichter van Miskraambegeleiding Nederland.

Beeld: iStock.com