Mag je sushi eten als je zwanger bent?

Mag je sushi eten als je zwanger bent?

Voor heel veel mensen is sushi een ware verwennerij. De take awayā€™s met sushi en hippe sushirestaurants schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond uit. Maar kun je wel sushi eten als je zwanger bent? En welke sushi is dan geschikt? WIJ zet alles voor je op een rij.

Goed nieuws voor de zwangere sushifans: je hoeft het niet op je verlanglijstje te zetten voor nĆ” de bevalling, want ook tijdens de zwangerschap kun je sushi eten. Maar niet alle sushi is geschikt.

Welke sushi kun je eten als je zwanger bent?

De keuze is reuze als het op sushi aankomt en dat is maar goed ook. Zo kun jij als mama to be toch genieten van een sushiavond met vriendinnen of je partner. Vis eten tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van je baby en ook nog eens goed voor jou. Het eet-vis-advies voor zwangeren is dan ook hoger dan voor niet-zwangeren: eet gerust twee keer per week vis, waarvan een keer mager en een keer vet.

De vis die je als zwangere eet moet goed zijn verhit. Dit maakt in elk geval sushi met goed verhitte witvis geschikt.

Andere sushi die je met een gerust hart kunt eten zijn:

  • Sushi met kip (yakitori)
  • Sushi met Tahoe
  • Sushi met Tofu
  • Sushi met avocado, komkommer, omelet, zeewier of mango
  • Sushi met surimi (imitatiekrabvlees)
  • Sushi met gekookte vis of zeevruchten zoals mosselen

Een California roll, een van de populairdere sushi-rollen, wordt vaak gemaakt met imitatiekrabvlees, ook wel bekend als surimi. Omdat dit soort krabvlees gekookt is en gemaakt is van vis met minder kwik, kan een zwangere vrouw dit veilig eten.

Welke sushi beter niet eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het verstandig om producten die de Listeria monocytogenes-bacterie kunnen bevatten, te laten staan. Een van de voedingsmiddelen waar dit in kan zitten, is rauwe vis. Daarmee wordt bedoeld dat de vis niet verhit is geweest of is gegaard. Dat betekent: geen rauwe vis, geen rauwe haring en geen rauwe mosselen. Ook gerookte vis is niet helemaal veilig. Laat sushi met rauwe en gerookte vis dus vooral links liggen als je in verwachting bent. Ook (verse) vis van de visboer kun je beter zelf verhitten als je het wil eten. Hetzelfde geldt voor schaal- en schelpdieren.

Volgens het Voedingscentrum kunnen bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS bevatten. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Een keer een kleine hoeveelheid op bijvoorbeeld een toastje zal niet meteen schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je het beter niet nemen. Sushi met deze vissoorten kun je daarom ook beter laten staan.

Check voor de zekerheid de Voedingscentrum app ZwangerHap.

Waarom geen rauwe vis eten als je zwanger bent?

Het eten van rauwe of onvoldoende gekookte vis kan je groeiende baby blootstellen aan kwik, bacteriƫn en andere schadelijke parasieten. Je baby is extra kwetsbaar voor blootstelling aan kwik, wat kan leiden tot neurologische problemen. Methylkwik kan namelijk tijdens de ontwikkeling toxische effecten hebben op het zenuwstelsel.

Tijdens de zwangerschap is je immuunsysteem verlaagd omdat je het deelt met je groeiende baby. Als je een verzwakt immuunsysteem hebt, ben je meer vatbaarder voor bacteriƫn of parasieten die aanwezig kunnen zijn in rauwe of verkeerd behandelde vis.

Kans op vroeggeboorte door Listeria monocytogenes-bacterie

Wat gebeurt er als je besmet raakt met de Listeria monocytogenes-bacterie? Als je zwanger bent en besmet raakt met de Listeria monocytogenes-bacterie, kan je ongeboren kind ook besmet raken.

Listeria, een bacterie die listeriose veroorzaakt, is een soort voedselvergiftiging die een ernstig gezondheidsrisico kan vormen voor de baby en jou. Zwangere vrouwen lopen een hoger risico op listeriose.

Als zwangere ervaar je vaak klachten als hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, braken, diarree en flinke koorts. Als je baby besmet raakt, bestaat er een kans op vroeggeboorte. doodgeboorte en miskraam. Als een baby met listeriose wordt geboren, kunnen er bovendien problemen met de nieren en het hart ontstaan en infecties van het bloed of de hersenen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wanneer stoppen met sushi eten als je zwanger bent?

Je kunt het beste meteen stoppen sushi met rauwe vis eten. Zelfs als je probeert zwanger te worden, is het een goed idee om geen rauwe vis meer te eten. De regel om geen rauwe of ongekookte vis te eten geldt voor alle drie de trimesters.

Tijdens het eerste trimester vinden verschillende belangrijke ontwikkelingen plaats, dus het is cruciaal om je te onthouden zodra je weet dat je zwanger bent. In de weken 1 tot 8 beginnen de hersenen en het ruggenmerg zich te vormen. Dit is ook de tijd waarin de weefsels die het hart vormen beginnen te kloppen en de ogen, oren en neus zich ontwikkelen.Tegen het einde van het eerste trimester zullen alle belangrijke organen van je baby zich ontwikkelen en functioneren. Tijdens deze eerste 12 weken is de babyhet meest kwetsbaar en vatbaar voor schade door blootstelling aan giftige stoffen.

Als je net hebt ontdekt dat je zwanger bent en je hebt je overgegeven door de gegeten rauwe vis in de sushi, haal dan diep adem. Het komt wel goed. Laat je huisarts weten dat je sushi met rauwe vis hebt gegeten. De huisarts kan je zorgen wegnemen en al je vragen beantwoorden. Dit zal je helpen bij het maken van veiliger keuzes tijdens de zwangerschap.

Zwangerproof sushi maken

Wil je zeker weten dat je de sushi kunt eten? Dan maak je het natuurlijk zelf! Met sushirijst, bovenstaande tips voor de inhoud van je sushi en lekker veel groente, kom je een heel eind! Zwanger en toch rauwe vis gegeten? Als je iets gegeten hebt waar mogelijk listeria in zat, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen zeer klein is voor jou of je kind. Het is belangrijk om op de verschijnselen te letten. Mocht je koorts krijgen of twijfelen, ga dan naar de dokter.

Uiteten? Geef aan dat je zwanger bent

Je zwangerschap is een tijd om extra aandacht te besteden aan wat je in je lichaam stopt. Als je de ingrediƫnten kent van het voedsel dat je eet, zijn jij en je baby veilig. Vraag bij uit eten gaan altijd naar de ingrediƫnten van sushi en geef aan dat je geen rauwe vis mag eten.

Wat wel en niet eten

Als je niet zeker weet wat je de komende 9 maanden wel en niet mag eten, vraag het gerust eens na bij je verloskundige. Of lees dit artikel over wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent.

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock.com