Mag je sushi eten als je zwanger bent?

Mag je sushi eten als je zwanger bent?

Voor heel veel mensen is sushi een ware verwennerij. De take awayā€™s met sushi en hippe sushirestaurants schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond uit. Maar kun je wel sushi eten als je zwanger bent? En welke sushi is dan geschikt? WIJ zet alles voor je op een rij.

Goed nieuws voor de zwangere sushifans: je hoeft het niet op je verlanglijstje te zetten voor nĆ” de bevalling, want ook tijdens de zwangerschap kun je sushi eten. Maar niet alle sushi is geschikt.

Welke sushi is geschikt als je zwanger bent?

De keuze is reuze als het op sushi aankomt en dat is maar goed ook. Zo kun jij als mama to be toch genieten van een sushiavond met vriendinnen of je partner. Vis eten tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van je baby en ook nog eens goed voor jou. Het eet-vis-advies voor zwangeren is dan ook hoger dan voor niet-zwangeren: eet gerust twee keer per week vis, waarvan een keer mager en een keer vet.

De vis die je als zwangere eet moet goed zijn verhit. Dit maakt in elk geval sushi met goed verhitte witvis geschikt.

  • Andere sushi die je met een gerust hart kunt eten zijn:
  • Sushi met kip (yakitori)
  • Sushi met Tahoe
  • Sushi met Tofu
  • Sushi met avocado, komkommer, omelet, zeewier of mango

Welke sushi beter niet eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het verstandig om producten die de Listeria monocytogenes-bacterie kunnen bevatten, te laten staan. Een van de voedingsmiddelen waar dit in kan zitten, is rauwe vis. Daarmee wordt bedoeld dat de vis niet verhit is geweest. Dat betekent: geen rauwe vis, geen rauwe haring en geen rauwe mosselen. Ook gerookte vis is niet helemaal veilig. Laat sushi met rauwe en gerookte vis dus vooral links liggen als je in verwachting bent. Ook (verse) vis van de visboer kun je beter zelf verhitten als je het wil eten. Hetzelfde geldt voor schaal- en schelpdieren.

Volgens het Voedingscentrum kunnen bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS bevatten. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Een keer een kleine hoeveelheid op bijvoorbeeld een toastje zal niet meteen schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je het beter niet nemen. Sushi met deze vissoorten kun je daarom ook beter laten staan.

Check voor de zekerheid de Voedingscentrum app ZwangerHap.

Kans op vroeggeboorte door Listeria monocytogenes-bacterie

Wat gebeurt er als je besmet raakt met de Listeria monocytogenes-bacterie? Als je zwanger bent en besmet raakt met de Listeria monocytogenes-bacterie, kan je ongeboren kind ook besmet raken. Als zwangere ervaar je vaak klachten als hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn en flinke koorts, maar als de baby besmet raakt, bestaat er een kans op vroeggeboorte. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Zwangerschapsproof-sushi maken

Wil je zeker weten dat je de sushi kunt eten? Dan maak je het natuurlijk zelf! Met sushirijst, bovenstaande tips voor de inhoud van je sushi en lekker veel groente, kom je een heel eind! Zwanger en toch rauwe vis gegeten? Als je iets gegeten hebt waar mogelijk listeria in zat, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen zeer klein is voor jou of je kind. Het is belangrijk om op de verschijnselen te letten. Mocht je koorts krijgen of twijfelen, ga dan naar de dokter.

Lees ook: wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?