Mag ik schilderen als ik zwanger ben?

Mag ik schilderen als ik zwanger ben?

Veel zwangere vrouwen vinden het leuk om de babykamer te schilderen, maar is de damp die je inademt eigenlijk wel zo gezond voor je baby? Verf op waterbasis kun je gewoon gebruiken zonder gezondheidsrisicoā€™s, omdat er geen oplosmiddelen in zitten. Je vindt ze onder de naam acrylverf of latex. Verf op terpentinebasis kun je beter laten staan of door je partner laten schilderen. Dit soort herken je aan de naam alkydverf en wordt meestal alleen voor buitenschilderwerk gebruikt. Grote kans dus dat de verf die jij nodig hebt al een verf op waterbasis is, maar check altijd even het etiket!

Als er in je huis geverfd, gelijmd of gelakt moet worden met producten die wel oplosmiddelen bevatten, zorg er dan voor dat je zelf niet in die ruimte komt. Ventileer die kamer en de rest van het huis goed. Als er echt langdurige werkzaamheden moeten worden verricht, kun je ook overwegen om een tijdje ergens te logeren.

3 tips als je gaat schilderen tijdens je zwangerschap

  • Gebruik verf op waterbasis
    Te herkennen aan de naam acrylverf of latex. Je kunt ook overwegen om een natuurlijke verf te gebruiken zoals kalkverf. Kun je nergens terugvinden met welk soort verf je te maken hebt? Kijk dan op het etiket hoe je de kwasten moet schoonmaken. Is dat met water, dan heb je een verf op waterbasis.

  • Ventileer goed
    Het is aan te raden om tijdens het schilderen altijd te zorgen voor genoeg ventilatie. Zeker wanneer de verf die je gebruikt toch erg sterk ruikt of veel damp afgeeft. Als je bezig bent met de babykamer is het ook prettig om je baby straks in een frisse kamer te laten slapen, lekker luchten dus.

  • Check het etiket
    Het aantal waarschuwingen op de verpakking geeft meestal wel aan hoe giftig of schadelijk een bepaalde verf of lak is. Als het niet meteen duidelijk is wat voor product je in je handen hebt, maar er veel uitroeptekens en doodshoofdjes op staan, kun je het beter laten staan. Eventuele oplosmiddelen adem je in en komen terecht in je bloedbaan. Op die manier bereiken ze het lichaam van je kind. Het gebruik van producten met oplosmiddelen kan je dus beter aan iemand anders overlaten.

Lees ook: ‘Babykamer inspiratie nodig? Volg deze 6 stappen en tips!’

Beeld: iStock.com