Mag ik nog zonnen en onder de zonnebank tijdens mijn zwangerschap?
Als je van zonnen houdt, kun je hier met de nodige voorzorgsmaatregelen in principe mee doorgaan tijdens je zwangerschap. De uv-straling kan je baby niet bereiken, hij zit veilig in je baarmoeder. Echter, jouw huid verdient wel de nodige aandacht tijdens je zwangerschap.
Ook kun je door zonnen, zowel buiten als onder de zonnebank, snel oververhit raken. Een verhoging van je lichaamstemperatuur is niet goed voor je ongeboren baby, houdt dus altijd goed de signalen van je lichaam in de gaten. Voel je je niet lekker, ben je benauwd, duizelig of kortademig? Ga dan direct uit de zon of onder de zonnebank vandaan en zorg voor verkoeling.
Zwanger en zonnen? Let hierop:
Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème
Tijdens je zwangerschap ben je naast de gangbare gevaren van zonlicht op je huid, extra gevoelig voor een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker zijn pigmentvlekken als gevolg van een veranderde hormoonhuishouding. Smeer jezelf dus goed en regelmatig in met een hoge factor zonnebrandcrème. Dit geldt zowel voor zonlicht als onder de zonnebank.Vermijd de zonnebank tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap
Je lichaamstemperatuur kan snel stijgen in de zon of onder de zonnebank. Deze verhoogde lichaamstemperatuur in het eerste trimester van je zwangerschap geeft een iets grotere kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Neem dus geen risico en vermijd de zonnebank de eerste drie maanden.Gebruik de zonnebank met mate tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap
Als je graag onder de zonnebank gaat, doe dit dan met mate en smeer jezelf goed in. Gebruik de zonnebank niet langer dan 15 minuten en leg een handdoek over je buik heen. Je huid is nu meer uitgerekt, dunner en daardoor gevoeliger voor uv-straling. Je huid verbrandt hierdoor sneller.Let goed op de signalen van je lichaam
Door de hitte loop je sneller het risico op uitdroging. Door uitdroging is de bloedtoevoer naar je baby minder goed en kan er een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof ontstaan. Drink dus voldoende als je gaat zonnen. Voel je je niet lekker, duizelig, benauwd of kortademig? Ga dan direct uit de zon of onder de zonnebank vandaan en zorg direct voor verkoeling.
Voorkom een zonnesteek
Een zonnesteek is heel gevaarlijk als je zwanger bent. Een zonnesteek wordt veroorzaakt door de combinatie van hitte met grote inspanning. Hierdoor treedt veel vocht- en zoutverlies op, waardoor je lichaam niet meer kan transpireren om af te koelen. Daardoor ontstaat er een te hoge lichaamstemperatuur.
Symptomen zonnesteek
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Ook kan er spierzwakte optreden.
- In ernstige gevallen begin je wartaal uit te slaan.
Gevaren zonnesteek voor jou en je baby
Door uitdroging kan de placenta minder goed werken en je ongeboren kind in gevaar komen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een te hoge lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap afwijkingen aan het kind of een miskraam kan veroorzaken.
Wat te doen bij een zonnesteek?
- Zorg bij de eerste tekenen van een zonnesteek voor verkoeling met lauw water.
- Drink veel om het vocht- en zoutgebrek aan te vullen en gebruik een ORS-oplossing.
- Span je niet teveel in op het heetst van de dag en draag een hoed of pet als de zon op haar hoogst staat.
Lees ook: Zwanger op vakantie: zo doe je het veilig en verantwoord