Mag ik nog vliegen als ik zwanger ben?
Je zwangerschap is het perfecte moment om nog even weg te gaan voordat je baby er is. Deze vakantie staat ook wel bekend als de babymoon. Grote kans dat je kiest om te reizen met het vliegtuig. Vliegen als je zwanger bent vereist wel wat extra aandacht. WIJ beantwoordt de belangrijkste vragen om je te helpen beslissen waar, wanneer en zelfs of je nog wel kan vliegen als je zwanger bent.
Wanneer kan ik het beste vliegen?
In de eerste maanden van je zwangerschap (in principe tot 28 weken) kun je zonder problemen vliegen. Sommige vrouwen reizen liever niet in de eerste 12 weken van de zwangerschap, vanwege de misselijkheid en vermoeidheid, iets wat veel voorkomt in het eerste trimester. Het risico op een miskraam is ook groter in de eerste 3 maanden, of je nu reist of niet.
Je kunt het beste in het tweede trimester van je zwangerschap met het vliegtuig op vakantie gaan. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn dan verdwenen en je bent nog mobiel genoeg om er tijdens je vakantie op uit te gaan. Daarnaast is de kans op een bevalling in deze periode nihil. Als je een verhoogd risico loopt op complicaties, vraag dan eerst om advies bij je verloskundige of arts. Als er geen bezwaren zijn om te vliegen, is het wel verstandig om een fit-to-fly verklaring mee te nemen. Die kun je aanvragen bij je verloskundige of huisarts. Mocht je onderweg medische hulp nodig hebben, dan heeft de lokale arts informatie over hoe hij je moet behandelen.
Tot wanneer vliegen als je zwanger bent?
Na de 36e week staan de meeste luchtvaartmaatschappijen zwangere vrouwen niet meer toe op een vlucht. Dit is vanwege het risico op een bevalling in de lucht. Bij een meerling is deze grens vastgesteld op 34 weken zwangerschap. Check vooraf je luchtvaartmaatschappij om te kijken welke regels zij hanteren.
Neem je zwangerschapsverklaring mee
Een zwangerschapsverklaring is altijd handig om bij je te hebben. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen ook om een zwangerschaps- of fit to fly-verklaring met daarop je uitgerekende datum. Zoān verklaring kun je eenvoudig opvragen en laten ondertekenen door je verloskundige of huisarts. Let op, deze mag meestal niet ouder zijn dan 5 dagen. Sommige luchtvaartmaatschappijen willen dat je naast een zwangerschapsverklaring ook een vrijwaringverklaring ondertekent waarin staat dat zij niet aansprakelijk zijn voor complicaties die zich kunnen voordoen tijdens de reis.
Tips als je zwanger gaat vliegen
Als je wilt vliegen tijdens je zwangerschap let dan goed op de volgende zaken. Ze zullen je vlucht een stuk aangenamer maken.
Probeer een stoel te regelen op een handige plek
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je van tevoren online inchecken. Vaak kun je daarbij je stoel kiezen. Kijk of je een stoel kunt krijgen met extra beenruimte, zoals vooraan in het vliegtuig of bij de nooduitgang. Ook is een stoel bij het gangpad fijn als je vaak naar de wc moet of even je benen wilt strekken.Kies voor comfortabele loszittende kleding
Vooral tijdens lange vluchten kan strakke kleding gaan knellen. Maak het jezelf gemakkelijk door loszittende kleding te dragen zoals een joggingbroek.Drink voldoende tijdens de vlucht
In het vliegtuig is de lucht droger dan normaal waardoor je sneller uitdroogt. Veel drinken helpt ook tegen vocht vasthouden, waardoor je gezwollen benen kunt voorkomen.Loop regelmatig een stukje
Maak af en toe een wandelingetje door het vliegtuig om je benen te strekken. Daardoor hou je het zitten langer vol en het is goed voor je doorbloeding. Voel je niet bezwaard om regelmatig op te staan.Ontspan
Probeer een dutje te doen of je in elk geval even je ogen dicht te doen. Door te slapen tijdens je vliegreis ben je veel sneller op je eindbestemming en heb je gelijk de nodige rust meegepakt.Controleer het beleid van de luchtvaartmaatschappij
De richtlijnen voor zwangere vrouwen kunnen per luchtvaartmaatschappij en bestemming verschillen.Riemen vast
Maak tijdens de reis de heupgordel onder je buik vast.Vermijd winderig eten en drinken voor de vlucht
Ingesloten gassen zetten op hoogte uit, wat winderigheid kan veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn broccoli en koolzuurhoudende dranken.Maak een noodplan
Bedenk hoe je, indien nodig, verloskundige zorg kan krijgen tijdens je reis.
Is vliegen veilig tijdens je zwangerschap?
Veel artsen en luchtvaartdeskundigen vinden dat je voor commerciĆ«le vliegreizen geen zorgen hoeft te maken voor extra gezondheidsrisico’s voor jou of voor je baby.
Cabine druk
Een van de gezondheidsrisico’s waarvoor zorgverleners zwangere reizigers waarschuwen, is de lagere cabinedruk en het verlaagde zuurstofgehalte tijdens vluchten. Tijdens de vlucht past het lichaam zich aan aan de grotere hoogte en de kleine veranderingen in de cabinedruk. Hierdoor kun je een stijging van de hartslag en de bloeddruk ervaren. Zolang je een risicoloze zwangerschap hebt, loop je geen gevaar door veranderingen in de cabinedruk in een vliegtuig.
Kosmische straling
Jij en je baby kunnen tijdens vluchten op grote hoogte worden blootgesteld aan kosmische straling. Sommige deskundigen beweren dat de blootstelling aan straling tijdens de vlucht kan leiden tot geboorteafwijkingen en een verhoogd risico op kinderkanker. Wanneer je niet zo vaak vliegt (dus niet zoals het vliegpersoneel) dan zijn de risicoās heel laag.
Trombose
Lange afstanden (langer dan 4 uur) reizen brengt een klein risico op bloedstolsels (diepe veneuze trombose (DVT)) met zich mee. Als je vliegt, drink dan veel water en beweeg regelmatig - ongeveer om de 30 minuten. Je kunt bij de apotheek een paar compressie- of steunkousen kopen die de zwelling van je benen helpen verminderen.
Vrouwen met een van de volgende aandoeningen wordt afgeraden om te vliegen als ze zwanger zijn:
- Ernstige bloedarmoede
- Sikkelcelziekte
- Geschiedenis van bloedstolsels
- Afwijkingen aan de placenta
- Risico op vroegtijdige bevalling
- Hoge bloeddruk
- Zwangerschapsdiabetes
Regels per luchtvaartmaatschappij
Per luchtvaartmaatschappij kunnen de regels anders zijn. Bij sommigen kan je een zwangerschapsverklaring meenemen die langer dan 5 dagen geldig is. Klik op onderstaande links voor de meest actuele informatie per luchtvaartmaatschappij: