Mag ik nog schoonmaken tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik nog schoonmaken tijdens mijn zwangerschap?

In principe kunnen schoonmaakmiddelen tijdens je zwangerschap weinig kwaad. Alleen sommige combinaties van verschillende schoonmaakmiddelen zouden schadelijk voor je kind kunnen zijn. Zolang je maar niet te veel middelen door elkaar gebruikt en daarnaast vertrouwt op je neus, kan er weinig misgaan.

In sommige producten zitten bepaalde chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Het gaat dan meestal om oplosmiddelen die worden gebruikt in verf, lak, lijm, spiritus en kwastreiniger, maar ook in bijvoorbeeld viltstiften en nagellakremover.

Tijdens het gebruik van dit soort producten, verdampen deze oplosmiddelen. Als jij ze vervolgens inademt, komen ze terecht in je bloedbaan en op die manier bereiken ze het lichaam van je kind. Je kunt er dan ook beter voor zorgen dat je tijdens je zwangerschap niet in aanraking komt met deze stoffen.

Hier let je op

 • Draag altijd handschoenen
  Het is verstandig om tijdens het schoonmaken altijd handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat eventueel schadelijk stoffen via je huid terechtkomen in je lichaam en zo je baby bereiken.

 • Ventileer goed
  Het is aan te raden om tijdens het schoonmaken altijd te zorgen voor genoeg ventilatie. Zeker wanneer de producten die je gebruikt erg sterk ruiken of veel damp afgeven. Probeer te voorkomen dat je deze geuren en dampen rechtstreeks inademt. Als het middel echt een penetrante, chemische lucht afgeeft, kun je ook overwegen om tijdens je zwangerschap een ander product te gebruiken.

 • Meng geen ammonia met chloor
  Zorg ervoor dat je nooit ammonia vermengt met producten die chloor bevatten. Daardoor ontstaan namelijk giftige dampen die, ook als je niet zwanger bent, erg gevaarlijk zijn.

 • Gebruik geen spuitbussen
  In plaats van spuitbussen met drijfgas kun je als je zwanger bent beter bussen met een handpompje gebruiken. Zo verspreid je geen chemische gassen.

 • Check het etiket
  Het aantal waarschuwingen op de verpakking geeft meestal wel aan hoe giftig of schadelijk een bepaald product is. Als er veel uitroeptekens en doodshoofdjes op staan, kun je het beter laten staan. Vooral oven- en vlekkenreinigers zijn wat dat betreft berucht.

 • Gebruik verf op waterbasis
  Wil je graag meehelpen met het verven van de babykamer, dan kan dat met verf op waterbasis. Deze verfsoorten bevatten namelijk geen oplosmiddelen. Lees voor de zekerheid altijd de tekst op de verpakking. Als er in je huis geverfd, gelijmd of gelakt moet worden tijdens je zwangerschap, met producten die oplosmiddelen bevatten, moet je ervoor zorgen dat je zelf niet in die ruimte komt. Zorg er bovendien voor dat die kamer en de rest van het huis goed worden geventileerd. Als er echt langdurige werkzaamheden moeten worden verricht, kun je ook overwegen om een tijdje ergens te logeren.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.