Mag ik nog schoonmaken tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik nog schoonmaken tijdens mijn zwangerschap?

Je vindt het misschien helemaal niet erg om de komende negen maanden de schoonmaakklusjes over te moeten dragen. De waarheid is dat je tijdens je zwangerschap prima dagelijkse klusjes kunt doen, als je maar een paar voorzorgsmaatregelen neemt. Als je tijdens je zwangerschap bepaalde complicaties of beperkingen hebt, is het beter om de huishoudelijke klussen door iemand anders te laten doen.

Schoonmaakmiddelen en zwanger: waar let je op?

Het is belangrijk om bij het schoonmaken goed op te letten welke producten je gebruikt. De stoffen die sommige schoonmaakmiddelen bevatten kunnen schadelijk zijn. Deze kans wordt groter wanneer je schoonmaakmiddelen combineert. De veiligste schoonmaakmiddelen zijn groene zeep, azijn en soda.

In sommige producten zitten bepaalde chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Het gaat dan meestal om oplosmiddelen die worden gebruikt in verf, lak, lijm, spiritus en kwastreiniger, maar ook in bijvoorbeeld viltstiften en nagellakremover.

Tijdens het gebruik van dit soort producten, verdampen deze oplosmiddelen. Als jij ze vervolgens inademt, komen ze terecht in je bloedbaan en op die manier bereiken ze het lichaam van je kind. Je kunt er dan ook beter voor zorgen dat je tijdens je zwangerschap niet in aanraking komt met deze stoffen.

Waar moet je op letten tijdens huishoudelijke taken?

Bij het verrichten van huishoudelijke taken is het belangrijk om het veilig te houden voor jezelf en de baby. Je kunt deze veiligheid waarborgen door de onderstaande zaken.

Lichaamshouding

Let bij stillen, dweilen en stofzuigen op je lichaamshouding. Je kunt hiermee problemen in je onderrug creëren of verergeren. Tijdens de zwangerschap is deze kans groter door gewichtstoename en de druk van de baarmoeder op de zenuw in je rug. Dit wordt ook wel zwangerschapsischias (zenuwpijn) genoemd. Klusjes waarbij je schuin voorover moet leunen, bukken of tillen kan de pijn of last verergeren. Soms heb je tijdens het uitvoeren van de taak geen last, maar komt de pijn pas later opzetten.

Draag altijd handschoenen

Het is verstandig om tijdens het schoonmaken altijd handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat eventueel schadelijk stoffen via je huid terechtkomen in je lichaam en zo je baby bereiken.

Ventileer goed

Het is aan te raden om tijdens het schoonmaken altijd te zorgen voor genoeg ventilatie. Zeker wanneer de producten die je gebruikt erg sterk ruiken of veel damp afgeven. Probeer te voorkomen dat je deze geuren en dampen rechtstreeks inademt. Als het middel echt een penetrante, chemische lucht afgeeft, kun je ook overwegen om tijdens je zwangerschap een ander product te gebruiken.

Meng geen ammonia met chloor

Zorg ervoor dat je nooit ammonia vermengt met producten die chloor bevatten. Daardoor ontstaan namelijk giftige dampen die, ook als je niet zwanger bent, erg gevaarlijk zijn.

Gebruik geen spuitbussen

In plaats van spuitbussen met drijfgas kun je als je zwanger bent beter bussen met een handpompje gebruiken. Zo verspreid je geen chemische gassen.

Check het etiket

Het aantal waarschuwingen op de verpakking geeft meestal wel aan hoe giftig of schadelijk een bepaald product is. Als er veel uitroeptekens en doodshoofdjes op staan, kun je het beter laten staan. Vooral oven- en vlekkenreinigers zijn wat dat betreft berucht.

Gebruik verf op waterbasis

Wil je graag meehelpen met het verven van de babykamer, dan kan dat met verf op waterbasis. Deze verfsoorten bevatten namelijk geen oplosmiddelen. Lees voor de zekerheid altijd de tekst op de verpakking. Als er in je huis geverfd, gelijmd of gelakt moet worden tijdens je zwangerschap, met producten die oplosmiddelen bevatten, moet je ervoor zorgen dat je zelf niet in die ruimte komt. Zorg er bovendien voor dat die kamer en de rest van het huis goed worden geventileerd. Als er echt langdurige werkzaamheden moeten worden verricht, kun je ook overwegen om een tijdje ergens te logeren.

Geen kattenbak verschonen

Kattenbakken kunnen je blootstellen aan toxoplasmose. Dit ontstaat door parasieten die in de uitwerpselen van de kat kunnen zitten. Een parasitaire infectie die via kattenuitwerpselen wordt overgedragen kan zeer gevaarlijk zijn voor je baby. Als je dit moet doen, draag dan handschoenen en was je handen grondig na afloop.

Taken op delen in kleine stukjes

Als je bijvoorbeeld één keer per week schoonmaakte, kun je de taken nu beter over de week verdelen. Probeer klusjes te doen in stukjes van 15 minuten, misschien één ’s ochtends en één later. Dit voorkomt overbelasting en vermoeidheid.

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde alledaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Beeld: iStock.com/igor_kell