Mag ik nog medicijnen slikken als ik zwanger ben?

Mag ik nog medicijnen slikken als ik zwanger ben?

8 op de 10 vrouwen gebruikt tijdens de zwangerschap tenminste één voorgeschreven medicijn, naast de zelfzorgmiddelen die je bijvoorbeeld bij de drogist koopt. Van sommige geneesmiddelen is bekend dat je ze kunt gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode, andere beter niet. Je leest in dit artikel een aantal tips waar je op kunt letten als je medicijnen gebruikt én tips over waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

Medicijnen slikken tijdens je zwangerschap? Hier let je op

  • Bekijk je huidige medicatie
    Gebruik je medicijnen? Bespreek dit dan met je (huis)arts, liefst al vóór je zwangerschap. Samen met je arts bespreek je of je de medicijnen wel of niet kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Er wordt een afweging gemaakt tussen de voordelen van behandelen en de mogelijke nadelige effecten voor jou en je baby. Soms is behandelen van de aanstaande moeder nodig, bijvoorbeeld bij vrouwen met een (chronische) ziekte zoals diabetes. Het niet of niet goed behandelen kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor moeder en kind. Het is dan juist belangrijk om het medicijn te blijven gebruiken.

  • Zelfzorgmiddelen
    Een geneesmiddel dat je kunt kopen bij de drogist of supermarkt lijkt misschien veilig. Dit hoeft niet zo te zijn. Van sommige zelfzorgmiddelen geneesmiddelen is bekend dat je ze beter niet gebruikt tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Laat je dus goed informeren over het geneesmiddel dat je wilt gebruiken. Overleg bij twijfel met je arts, verloskundige of apotheker. Dit geldt ook voor kruidengeneesmiddelen en alternatieve middelen.

  • Gebruik betrouwbare informatiebronnen
    Je kunt ook zelf informatie zoeken over de veiligheid van medicatie tijdens je zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld op de kennisbank van Moeders van Morgen of op apotheek.nl. Twijfel je, overleg dan altijd met je (huis)arts en stop nooit zonder overleg met voorgeschreven geneesmiddelen.

  • Pijnstillers: paracetamol is het eerste keuze middel
    Pijn en koorts zijn een risico tijdens de zwangerschap. Paracetamol heeft de voorkeur bij de behandeling daarvan tijdens de zwangerschap. Gebruik het zo kort mogelijk in een zo laag mogelijke dosering. Vermijd pijnstillers als acetylsalicylzuur (Aspirine®, Aspro®), ibuprofen (Advil®, Nurofen®), diclofenac (Voltaren®) en naproxen (Aleve®) (de zogenaamde NSAID’s). In de eerste helft van de zwangerschap is het niet verstandig om deze middelen (langdurig) te gebruiken. In de tweede helft van je zwangerschap mag je ze helemaal niet gebruiken als pijnstiller. Als paracetamol onvoldoende werkt, overleg dan met je (huis)arts. Gebruik jij acetylsalicylzuur op voorschrift van je huisarts in een dosering onder de 160 mg per dag? Dan gebruik je het niet als pijnstiller. In deze lage dosering mag acetylsalicylzuur tijdens de zwangerschap wel gebruikt worden.

Het is belangrijk om te weten dat niet elk risico kan worden uitgesloten. Bij elke zwangerschap, dus ook zonder geneesmiddelgebruik, bestaat een risico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking.

Beeld: iStock.com