Mag ik nog actief blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik nog actief blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je meestal gewoon blijven sporten. Vooral als je lichaam al gewend is aan veel beweging, kan dit geen kwaad. Activiteiten die je je hele zwangerschap kunt blijven doen zijn bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en fietsen. Toch kun je sommige sporten beter vermijden omdat er een kans bestaat dat je een trap of bal tegen je buik aan krijgt. Denk hierbij aan contactsporten zoals judo of karate, sport op grote hoogte of balsporten zoals voetbal, volleybal, handbal, hockey en basketbal.

Er zijn een aantal veranderingen in je zwangere lichaam waar je rekening mee moet houden. Door de gewichtstoename worden je spieren en gewrichten zwaarder belast dan normaal. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures, doe dus altijd rustig aan en forceer niets. Ook is je energiebehoefte hoger dan normaal, zorg er dus voor dat je wat gegeten hebt voordat je gaat sporten.

Verder is het goed om te weten dat je lichaamshouding verandert naarmate je zwangerschap vordert. Zorg voor een rechte houding en verdeel je gewicht goed over beide benen. Ook merk je dat je door een veranderde bloedsomloop en bloeddruk sneller buiten adem bent. Rustig aan doen dus!

Hier let je op

  • Houd je grenzen in de gaten
    Luister tijdens het sporten goed naar je eigen lichaam. Als je snel buiten adem raakt of veel tijd nodig hebt om bij te komen, is het een goed moment om het rustiger aan te doen. Ook harde buiken of buikpijn na het sporten zijn tekenen om een stapje terug te doen.

  • Vermijd risicovol sporten
    Sport met veel tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen zijn extra belastend nu je zwanger bent. Vermijd ook de bovengenoemde balsporten, contactsporten of sport met een verhoogd risico op vallen zoals paardrijden of skiën.

  • Blijf bewegen
    Het algemene advies voor beweging is (ook als je niet zwanger bent) minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief bewegen heb je een voelbaar hogere hartslag en een snellere ademhaling, maar je kunt nog wel praten tijdens het sporten. Vooral zwemmen is een fijne sport tijdens je zwangerschap, omdat je in het water minder weerstand voelt.

Beeld: iStock.com