Mag ik mijn haar verven tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik mijn haar verven tijdens mijn zwangerschap?

Misschien verf je je haar al jaren en ben je tijdens je zwangerschap aan een nieuwe kleuring toe. Of ben je gewend om regelmatig een permanent in je haar te laten zetten. Kun je haarverf of permanentvloeistof veilig gebruiken tijdens je zwangerschap? Zowel haarverf als permanentvloeistof wordt samengesteld uit chemische producten. Hoewel deze stoffen in aanraking komen met je hoofdhuid, kunnen ze in de meeste gevallen weinig tot geen kwaad.

Bedenk wel dat - onder invloed van je zwangerschapshormonen - het kan zijn dat je haar er ineens beter uitziet dan ooit. Het lijkt voller, krijgt meer slag en heeft meer glans. Wellicht kun je daardoor best een keer de kleuring of permanent uitstellen tijdens je zwangerschap. Andersom kan helaas ook, dan is je haar tijdens je zwangerschap juist futlozer en doffer dan normaal.

Haar verven tijdens zwangerschap? 3 tips

  • Kies voor haarverf zonder ammoniak of waterstofperoxide
    Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je kiezen voor een natuurlijke haarverf zonder ammoniak. Blonderen wordt soms afgeraden omdat daar waterstofperoxide in zit. Een kleurshampoo is een goed alternatief voor haarverf: deze is vaak minder agressief. Dit betekent wel dat de kleur ook minder lang blijft zitten en dat je de kleurshampoo dus waarschijnlijk vaker moet gebruiken.

  • Verf je haar niet direct op je hoofdhuid
    Er wordt wel eens gezegd dat haarverf via je hoofdhuid je bloedbaan binnen kan dringen en zo schadelijk zou zijn voor je ongeboren baby. Hoewel dit niet bewezen is, kun je voor de zekerheid je haar niet direct op je hoofdhuid verven. Een goed alternatief is bijvoorbeeld alleen highlights.

  • Houd rekening met je zwangerschapshormonen
    Een permanent of haarverf kan anders reageren dan je gewend bent, omdat de structuur van je haar verandert onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook na je zwangerschap kan het zijn dat je permanent niet pakt of je geverfde haar er net iets anders uit ziet dan je gewend bent.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Beeld: iStock.com