Mag ik een verdoving of onder narcose als ik zwanger ben?

Mag ik een verdoving of onder narcose als ik zwanger ben?

Een verdoving tijdens je zwangerschap kun je beter vermijden, als het niet noodzakelijk is. Vaak kunnen lokale verdovingen niet heel veel kwaad, maar het is altijd beter om het te voorkomen. De verdovende stoffen kunnen via je bloedbaan en de placenta namelijk terechtkomen bij je baby. Bij een algehele narcose is de kans daarop het grootst. Hierdoor raakt je baby versuft of buiten bewustzijn, wat schadelijk kan zijn voor zijn ontwikkeling.

Ook als je een röntgenfoto moet laten maken, kun je dit indien mogelijk beter uitstellen tot na je zwangerschap. Röntgenstralen kunnen ernstige schade toebrengen aan je ongeboren kind. Hoe eerder in je zwangerschap het vruchtje wordt blootgesteld aan de straling, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn. Het gevaar van de stralen hangt verder af van de dosis die op je baarmoeder terechtkomt: hoe meer straling, hoe gevaarlijker. Soms kan je echter niet anders dan een verdoving ondergaan of een röntgenfoto laten maken.

Hier let je op

  • Vertel je arts altijd dat je zwanger bent
    Vertel je (tand)arts in ieder geval altijd dat je zwanger bent als er een bepaalde ingreep moet worden uitgevoerd, waarbij eventueel een verdoving nodig is. Dus als je een kies moet laten vullen terwijl je zwanger bent, kun je beter overleggen of dat tot na de geboorte kan worden uitgesteld. Bij een algehele verdoving bestaat het gevaar dat je kind tijdens de narcose te weinig zuurstof krijgt. Daarom moet een dergelijke verdoving tijdens je zwangerschap altijd worden uitgevoerd door een ervaren anesthesist. Ook in dit geval is het dus noodzakelijk, dat je van tevoren aan alle betrokkenen duidelijk maakt dat je zwanger bent.

  • Overleg met je arts welk soort verdoving je toegediend krijgt
    Je arts kan het beste bepalen of een verdoving in jouw geval noodzakelijk is. Bij de keuze van het type verdoving kan hij vervolgens rekening houden met je zwangerschap. Van sommige verdovingsmiddelen is namelijk bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.

  • Extra maatregelen bij een röntgenfoto
    Mocht het absoluut noodzakelijk zijn dat er een röntgenfoto wordt gemaakt, dan moet je ervoor zorgen dat je baarmoeder optimaal wordt beschermd tegen de straling. Daarom is het belangrijk dat je altijd aan de arts die de foto maakt, vertelt dat je zwanger bent. Hij kan dan gebruik maken van een loden schort of een ander hulpmiddel, dat voorkomt dat de stralen je baarmoeder bereiken. Omdat je baby vooral in het begin erg kwetsbaar is, moet je er ook voor zorgen dat je beschermd bent in de periode dat je zwanger zou willen worden. Het zou immers kunnen dat je wel al zwanger bent, maar dit nog niet weet. In dat geval zou je baby ongemerkt toch in contact kunnen komen met de stralen.

Beeld: iStock.com