Mag ik de kattenbak nog verschonen tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik de kattenbak nog verschonen tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of zelfs overlijden van een kind veroorzaken. De kans daarop is gelukkig klein. Als je later in de zwangerschap besmet raakt met toxoplasmose neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar heb je wel meer kans op aangeboren afwijkingen.

Het is bekend dat vooral in de ontlasting van nog jonge katten relatief veel eitjes van de parasiet aanwezig zijn. Deze eitjes doen er enkele dagen over om te rijpen. Als je de kattenbak elke dag laat verschonen door bijvoorbeeld je partner, is er weinig kans om de ziekte op deze manier op te lopen. Vergeet echter niet dat je ook in de tuin of op straat in aanraking kunt komen met ontlasting van katten.

Hier let je op

  • Laat iemand anders de kattenbak verschonen
    Het kan verleidelijk zijn om dit klusje zelf aan te pakken (helemaal als je last hebt van nesteldrang). Toch kun je dit beter door je partner of iemand anders laten doen. Zo verklein je vrij makkelijk het risico op toxoplasmose.

  • Draag handschoenen als je in de tuin werkt
    Ook buiten kun je uitwerpselen van katten tegenkomen, draag daarom altijd handschoenen als je in de tuin werkt.

  • Vermijd toxoplasmose: verhit vlees goed en was groenten grondig
    Eet tijdens je zwangerschap geen rauw of halfrauw vlees, zoals filet americain of tartaar. Zorg dat je vlees goed verhit. Goed gebraden of gestoofd vlees is niet gevaarlijk voor je, al het rode vlees wel. Was groenten grondig om alle eventuele parasieten en eitjes te verwijderen voordat je het eet.