Mag ik de kattenbak nog verschonen tijdens mijn zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.
Het is bekend dat vooral in de ontlasting van nog jonge katten relatief veel eitjes van de parasiet aanwezig zijn. Deze eitjes doen er enkele dagen over om te rijpen. Als je de kattenbak elke dag laat verschonen door bijvoorbeeld je partner, is er weinig kans om de ziekte op deze manier op te lopen. Vergeet echter niet dat je ook in de tuin of op straat in aanraking kunt komen met ontlasting van katten.
Hoe kan toxoplasmose mijn ongeboren kind beïnvloeden?
Als je tijdens je zwangerschap, of vlak voor de zwangerschap, met toxoplasmose wordt besmet, kun je de infectie doorgeven aan je baby. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of zelfs overlijden van een kind veroorzaken. De kans daarop is gelukkig klein. Als je later in de zwangerschap besmet raakt met toxoplasmose neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar heb je wel meer kans op aangeboren afwijkingen.
De meeste besmette baby’s hebben geen symptomen bij de geboorte, maar kunnen op latere leeftijd ernstige symptomen ontwikkelen, zoals blindheid of verstandelijke beperking. Soms hebben besmette pasgeborenen bij de geboorte ernstige oog- of hersenbeschadigingen.
Immuun voor toxoplasmose
Als je in het verleden toxoplasmose hebt gehad, ben je meestal immuun, wat je baby kan beschermen tegen de infectie. Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen is ooit besmet geweest met toxoplasmose. Ze hebben antistoffen en zijn dus beschermd. Dat betekent wel dat 8 op de 10 vrouwen moeten opletten om geen toxoplasmose te krijgen tijdens de zwangerschap.
Symptomen besmetting toxoplasmose
Je hebt misschien geen symptomen van de infectie. Vaak blijft de besmetting zelfs onopgemerkt. Mogelijke klachten na de besmetting met toxoplasmose zijn:
- Moeheid
- Lusteloosheid
- Opgezwollen klieren
- Lichte koorts
- Huiduitslag
Hoe kan ik besmet raken met toxoplasmose?
Naast dat je de toxoplasma infectie kunt op lopen door de uitwerpselen van een kat kun je ook op andere manieren onbedoeld hieraan worden blootgesteld. Je kunt het ook oplopen door:
- Tuinieren zonder handschoenen.
- De kinderboerderij bezoeken
- Eten van besmet fruit en groenten
- Eten van rauw of half rauw vlees
Hier let je op
Laat iemand anders de kattenbak verschonen
Het kan verleidelijk zijn om dit klusje zelf aan te pakken (helemaal als je last hebt van nesteldrang). Toch kun je dit beter door je partner of iemand anders laten doen. Zo verklein je vrij makkelijk het risico op toxoplasmose. Laat je partner dit elke dag doen. Het duurt één tot vijf dagen voordat de kattenbakvulling besmettelijk is.Draag handschoenen als je in de tuin werkt
Ook buiten kun je uitwerpselen van katten tegenkomen, draag daarom altijd handschoenen als je in de tuin werkt. Was je handen daarna grondig.Vermijd toxoplasmose: verhit vlees goed en was groenten grondig
Eet tijdens je zwangerschap geen rauw of halfrauw vlees, zoals filet americain of tartaar. Zorg dat je vlees goed verhit. Goed gebraden of gestoofd vlees is niet gevaarlijk voor je, al het rode vlees wel. Deskundigen schatten dat ongeveer de helft van de toxoplasmose-infecties worden veroorzaakt door het eten van rauw of half rauw vlees. Was groenten grondig om alle eventuele parasieten en eitjes te verwijderen voordat je het eet.
De mogelijke gevolgen van toxoplasmose klinken beangstigend, maar je geliefde huisdier wegdoen is echt niet nodig. Het is zeer onwaarschijnlijk dat katten die veelal binnen leven de ziekte bij zich dragen. Als je al een tijdje katten als huisdier hebt, ben je misschien al immuun. Als je bang bent dat je de aandoening hebt - of als je wilt weten of je immuun bent - vraag dan je huisarts om een bloedtest.
Bron: Gezondheidenwetenschap