
Vast herkenbaar: nu je zwanger bent, staat je zoekgeschiedenis vol met onbeantwoorde vragen over of je iets wel of niet mag doen. Hieronder de antwoorden op de meest prangende 'mag ik nog ...'-vragen.
Met een buik die groeit gaat bewegen je minder makkelijk dan voorheen. Je hele lijf verandert als je zwanger bent en je hormoonhuishouding ook. Je kunt je er misschien niks bij voorstellen, met die bolle buik in je sportoutfit. Maar bewegen is altijd goed. Thuis, of in de sportschool. Toch is luisteren naar je lichaam even zo belangrijk. Hoe zorg jij ervoor dat je zwangerschap zo gezond mogelijk verloopt?
Als je van zonnen houdt of graag onder de zonnebank ligt, kun je hier met de nodige voorzorgsmaatregelen in principe mee doorgaan tijdens je zwangerschap. De uv-straling kan je baby niet bereiken, hij zit veilig in je baarmoeder. Jouw huid verdient echter wel de nodige aandacht tijdens je zwangerschap.
In de eerste maanden van je zwangerschap (in principe tot 28 weken) kun je zonder problemen vliegen. Na de 36e week staan de meeste luchtvaartmaatschappijen zwangere vrouwen niet meer toe op een vlucht. Bij een meerling is deze grens vastgesteld op 34 weken zwangerschap. Check vooraf je luchtvaartmaatschappij om te kijken welke regels zij hanteren.
Fysiek zwaar werk en grote lichamelijke inspanning kan nadelig zijn voor je zwangerschap en dus ook voor je baby. Toch kun je er soms niet helemaal omheen. Misschien werk je in de zorg of op een andere plek waar je lichamelijke inspanning moet leveren of heb je thuis een kind te verzorgen. Waar let je op?
Als je zwanger bent kun je op wintersport gaan, maar welke activiteiten je nog kunt doen is van een aantal factoren afhankelijk. Ook kun je je afvragen of je het zelf nog prettig vindt om te skiën of snowboarden met een zwangere buik. Ook als je een ervaren wintersporter bent, kun je betrokken raken bij ongevallen die anderen veroorzaken ...
De veiligste periode om te reizen is in het tweede trimester, tussen je 4e en 6e zwangerschapsmaand. De meeste zwangere vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op complicaties of een vroeggeboorte is relatief klein. Reizen naar een verre bestemming vraagt echter wel om extra voorzorgsmaatregelen.
De sauna is een heerlijke plek om te ontspannen. Juist tijdens je zwangerschap kun je extra behoefte hebben om de rust en warmte van een sauna op te zoeken. Daarnaast heeft de sauna ook het voordeel dat je vocht verliest door de hitte en daardoor minder vocht gaat vasthouden. Bedenk echter goed dat niet iedereen en niet elk moment in je zwangerschap geschikt is voor een saunabezoek.
Verf je al jaren je haren en ben je tijdens je zwangerschap aan een nieuwe kleuring toe? Zowel haarverf als permanentvloeistof wordt samengesteld uit chemische producten. Hoewel deze stoffen in aanraking komen met je hoofdhuid, kunnen ze in de meeste gevallen weinig tot geen kwaad. Waar moet je nog meer op letten?
8 op de 10 vrouwen gebruikt tijdens de zwangerschap weleens een voorgeschreven geneesmiddel, naast de vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen. Van sommige geneesmiddelen is bekend dat je ze beter niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding gebruikt. Toch hoef je zeker niet elk middel te vermijden.
Als je zwanger bent kan lekker schoffelen in de tuin een heerlijk ontspannende bezigheid zijn. Blijf dat dan vooral ook doen, maar neem wat extra maatregelen om de gezondheid van je baby te beschermen.
Dit kun je tijdens je zwangerschap beter vermijden, als het niet noodzakelijk is. Soms kan je echter niet anders dan een verdoving ondergaan of een röntgenfoto laten maken. Waar moet je op letten?
Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.
Als je zwanger bent kun je meestal gewoon blijven sporten. Activiteiten die je je hele zwangerschap kunt blijven doen zijn bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en fietsen. Sommige sporten kun je beter vermijden omdat er een kans bestaat dat je een trap of bal tegen je buik aan krijgt. Benieuwd welke dat zijn?
In principe kunnen schoonmaakmiddelen tijdens je zwangerschap weinig kwaad. Alleen sommige combinaties van verschillende schoonmaakmiddelen zouden schadelijk voor je kind kunnen zijn. Zolang je maar niet te veel middelen door elkaar gebruikt en daarnaast vertrouwt op je neus, kan er weinig misgaan.
Veel zwangere vrouwen vinden het leuk om de babykamer te schilderen, maar is de damp die je inademt eigenlijk wel zo gezond voor je baby? Verf op waterbasis kun je gewoon gebruiken zonder gezondheidsrisico’s, omdat er geen oplosmiddelen in zitten. Verf op terpentinebasis kun je beter laten staan of door je partner laten schilderen. Check altijd even het etiket!
Het werk dat je doet mag geen negatieve invloed hebben op je zwangerschap of op het geven van borstvoeding. Voorbeelden hiervan zijn fysiek zwaar werk, werk waarbij je lang moet staan, werken met chemische stoffen of straling, of werk dat veel stress met zich meebrengt.