Zelf geboortekaartje ontwerpen? Gebruik deze tips & tricks

Zelf geboortekaartje ontwerpen? Gebruik deze tips & tricks

Natuurlijk wil je graag een persoonlijk geboortekaartje. En wat is er nu persoonlijker dan een zelf ontworpen kaartje! Dat klinkt misschien heel spannend, maar met deze tips & tricks kan iedereen zelf een geboortekaartje ontwerpen.

Waar begin je met het ontwerpen van je geboortekaartje?

Ben jij zo’n creatieveling, dat je al helemaal voor je ziet hoe het geboortekaartje eruit moet gaan zien? Misschien kun je zelf heel goed iets tekenen, schilderen, fotograferen of ontwerpen. En misschien ben zelfs ook wel handig met bijv. Photoshop.

Het is mogelijk om jouw eigen ontwerp geboortekaartje te laten afdrukken, precies zoals jij dat wilt. Kijk bijvoorbeeld eens op wijgeboortekaartjes.nl. Daar kun je het gewenste formaat kiezen en dan hoef je alleen nog maar jouw ontwerp in te laden en af te laten drukken.

Laat je inspireren

Misschien ben je wel creatief, maar vind je het ook wel fijn om wat ideeën op te doen door te kijken naar bestaande geboortekaartjes. Het is ook mogelijk om een paar verschillende elementen die jij mooi vindt zelf te combineren op een geboortekaartje. Of pas een bestaand kaartje aan met een andere achtergrondkleur of lettertype. Zo hoef je niet helemaal vanaf nul te beginnen en heb je toch een uniek persoonlijk geboortekaartje in jouw eigen stijl.

Welke stijl wil je gebruiken voor het ontwerp van je geboortekaartje?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke stijl jij wilt voor je geboortekaartje. Kies voor een stijl die bij jullie past, zo wordt het geboortekaartje echt persoonlijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de inrichting en kleurgebruik in jullie huis en de babykamer. Het kan heel leuk zijn om hiervan iets terug te laten komen op het geboortekaartje.

Welke persoonlijke tekst wil je op het geboortekaartje?

Niet alleen de stijl, vorm en kleurgebruik maken een geboortekaartje persoonlijk. Ook de tekst kan je geboortekaartje heel persoonlijk maken. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar hoe jullie hebben uitgekeken naar de komst van jullie baby, of hoe jullie de zwangerschap hebben beleefd of hoe de bevalling is verlopen. Alle tekst die iets zegt over jullie eigen omstandigheden, maken het geboortekaartje heel persoonlijk. Hulp nodig om precies onder woorden te brengen wat jij wilt? Op wijgeboortekaartjes.nl vind je mooie geboortegedichtjes.

Lettertype en kleur van de tekst op het geboortekaartje

Wanneer je zelf je geboortekaartje ontwerpt is het goed om op te letten dat de tekst goed leesbaar is. Kies voor een duidelijk lettertype en voor een kleur die goed naar voren komt tegen de achtergrondkleur.

Zijn er al oudere broertjes of zusjes?

Ook wanneer er al oudere broertjes of zusjes in jullie gezin zijn, is het prachtig om hen te betrekken bij het geboortekaartje. Je kunt de stijl van het kaartje aan laten sluiten op de stijl van het kaartje van de oudere kinderen. Het is sowieso een goed idee om hun namen te noemen samen met die van jullie. Maar je kunt er ook voor kiezen om een foto van alle kinderen samen met de nieuwe baby te plaatsen op het geboortekaartje, zoet! Denk ook aan een tekstje waarin je de oudere kinderen noemt. Of kies een tekst waarbij het lijkt alsof het oudere broertje of zusje dat zelf zegt. Kijk op wijgeboortekaartjes.nl voor speciale broertje/zusje geboorteteksten.

Foto op het geboortekaartje

Bij het gebruik van een foto, kun je het beste kiezen voor een foto met een zo hoog mogelijke resolutie, liefst 300 dpi. Foto’s van minder dan 1 MB zijn minder geschikt. Dan worden ze snel onscherp of pixelig.

Welk formaat geboortekaartje wil je?

Wanneer je ongeveer weet welke stijl je aanspreekt, is het ook goed om te bedenken welk formaat jouw geboortekaartje moet hebben. Vind je het belangrijk dat het kaartje neergezet kan worden? Kies dan voor een dubbele gevouwen kaart, in plaats van een enkele kaart. Houd jij meer van modern of hip als stijl, dan past een langwerpig staand of liggend formaat het beste bij jou.

Welk papiersoort wil je gebruiken voor het geboortekaartje?

Het is ook goed om na te denken over welke soort papier je wilt voor jouw geboortekaartje. Voor een dubbele gevouwen kaart, kun je geen extra dik papier nemen, omdat dat lastig vouwen is. En voor een enkele langwerpige kaart kun je juist beter niet te dun papier nemen. Wil je een foto op je geboortekaartje? Kies dan voor een papiersoort zonder structuur. En ga dan voor echt wit papier in plaats van een crèmekleur, dan komen de kleuren van je foto beter uit.

Bestel een proefkaartje!

Om blunders op het geboortekaartje te voorkomen, bestel altijd even een proefkaartje om je geboortekaartje in het echt te zien en te checken. Bij wijgeboortekaartjes.nl krijg je het eerste proefkaartje gratis!

Beeld: iStock.com