Zwangerschapsverklaring: officieel bewijs dat je zwanger bent

Zwangerschapsverklaring: officieel bewijs dat je zwanger bent

Een zwangerschapsverklaring is een officieel document dat bewijst dat je zwanger bent. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog verstrekt dit document. Op de zwangerschapsverklaring staat aangegeven dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. Deze verklaring heb je nodig voor je werkgever en als je met het vliegtuig gaat. Je kunt je zwangerschapsverklaring het beste zo snel mogelijk aanvragen.

Hoe vraag je een zwangerschapsverklaring aan?

De meeste vrouwen hoeven niet specifiek naar een zwangerschapsverklaring te vragen, maar krijgen dit document bij het eerste of tweede bezoek aan de verloskundige of arts. Mocht je de zwangerschapsverklaring niet gekregen hebben, vraag er dan zelf naar. Vaak wordt de verklaring maar één keer verstrekt, zorg dus dat je het goed bewaart en eventueel een aantal kopieën maakt.Je werkgever en zwangerschapsverlof

Lever de zwangerschapsverklaring zo snel mogelijk in bij je werkgever. Dit is van belang vanwege twee redenen:

  • Je rechten tijdens je zwangerschap
    Je hebt pas recht op wettelijke bescherming tijdens je werk, als je werkgever officieel op de hoogte is van je zwangerschap. Dit is vooral belangrijk als je fysiek zwaar werk verricht of met gevaarlijke stoffen werkt. Met een zwangerschapsverklaring heb je recht op aanpassingen in je werkzaamheden, waardoor je werk veilig blijft voor jou en je baby.

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof
    Je werkgever heeft jouw zwangerschapsverklaring nodig om je verlof aan te vragen bij de officiële instanties. Uiterlijk 2 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, vraagt je werkgever de bevallingsuitkering aan bij het UWV. Het UWV heeft op zijn beurt weer je zwangerschapsverklaring om de aanvraag goed te verwerken. Ben je zelfstandig of ZZP’er? Ook dan heeft het UWV een zwangerschapsverklaring nodig. Hoe je dit regelt, lees je in Zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zelfstandigen & ZZP’ers.

Ben je in loondienst of ZZP’er? Of misschien studeer je wel of heb je een uitkering. Wat je situatie ook is, je moet voor je zwangerschap veel regelen. Rijksoverheid heeft een handige checklist die je precies vertelt wanneer wat gedaan moet worden. Zo vergeet je niets!

Met het vliegtuig tijdens je zwangerschap

Als je van plan bent om op vakantie te gaan met het vliegtuig of veel reist voor je werk, heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig. Luchtvaartmaatschappijen kunnen vragen naar je zwangerschapsverklaring, omdat ze op de hoogte moeten zijn van de duur van je zwangerschap. De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen geen vrouwen aan boord die langer zwanger zijn dan 7 maanden, vanwege het risico van een bevalling in het vliegtuig.

Checklist vliegen tijdens je zwangerschap:

  • Sommige maatschappijen laten vrouwen tot 36 weken zwangerschap vliegen, check dus van tevoren hoe dit geregeld is bij de luchtvaartmaatschappij waarmee jij vliegt.
  • Zorg dat je de zwangerschapsverklaring bij je hebt tijdens het inchecken.
  • Sommige maatschappijen vragen naar een aanvullende gezondheidsverklaring (‘Fit to Fly’), waarin staat dat je gezond genoeg bent om te vliegen. Hiervoor kun je terecht bij je verloskundige of arts.
  • Bereid je goed voor op de vlucht.
Beeld: iStock.com/AleksandarNakic