12 wekenecho: alles over de termijnecho

12 wekenecho: alles over de termijnecho

Je eerste echo, spannend! Wanneer je de eerste echo krijgt, ook wel de 12 wekenecho of termijnecho genoemd, verschilt per verloskundigenpraktijk. Meestal krijg je de echo tussen de 10 en 12 weken. Je kunt ook een vroege echo krijgen (vitaliteitsecho) vanaf 7 weken om te zien of het hartje klopt. Deze vroege controle echo is niet standaard en hiervoor moet je een verwijzing hebben van je verloskundige. De termijnecho wordt wel standaard aangeboden en is gratis.

Wat doen ze bij de termijn echo?

Ook al voel je je hartstikke zwanger, het is toch fijn om die bevestiging op het scherm te zien. Een eerste echo kan op twee manieren worden gemaakt: inwendig of uitwendig. Een inwendige echo (vaginaal) is meestal bij een zwangerschap korter dan 10 weken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de vitaliteitsecho vanaf 7 weken zwangerschap. Een uitwendige echo via de buik gebeurt vaak vanaf 10 weken zwangerschap. Je kunt meteen meekijken op het scherm. Een eerste echo kan best spannend zijn. En als je zenuwachtig bent, is dat heel normaal. Bespreek het met je verloskundige of de echoscopist.

Tijdens de eerste echo wordt gekeken of je kind goed groeit en of het hartje klopt. Aan de hand van deze echo kan nauwkeurig je zwangerschapsduur berekend worden en hoor je je vermoedelijke uitgerekende datum. Het kan zijn dat dit in een later stadium toch nog met een paar dagen wijzigt, maar zo heb je in ieder geval een richtlijn. Ook wordt er gekeken of je baarmoeder er goed uitziet en of je zwanger bent van één kind of een meerling.

Eerste echo en geen kloppend hartje

Het kan helaas ook voorkomen dat het hartje niet klopt en er sprake is van een vroege miskraam. Daarom is het fijn om je partner of iemand anders mee te nemen waar je je gevoelens mee kunt delen - natuurlijk ook als er goed nieuws is.

Lees ook: Nub-theorie: voorspel je baby’s geslacht

Welke echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?

Naast de eerste echo krijg je nog een 13 wekenecho en een 20 wekenecho (screeningsecho) om de groei van je baby in de gaten te houden en om een eventuele achterstand tijdig op te sporen. Bij een ‘normale’ zwangerschap zijn dit in principe de enige echo’s die je krijgt. Lees hier welke echo’s je nog meer kunt krijgen.

Verloskundige Sanne vertelt in deze video hoe een echo wordt uitgevoerd.

Uitgebreide echo bij aangeboren afwijkingen in de familie

Voor zwangere vrouwen bij wie aangeboren afwijkingen of erfelijke ziektes in de familie voorkomen, kan een uitgebreide echo meer duidelijkheid geven. Een groot aantal hart-, nier en skeletafwijkingen kan al met de termijnecho worden opgespoord. Via de NIPT test (bloedonderzoek) kan de kans op het Patau-, Edward of Downsyndroom worden berekend. De NIPT test kun je vanaf 11 weken doen.

Geen medische noodzaak, wel je baby zien? Laat een pretecho maken

Ben je heel benieuwd naar het geslacht van je baby of wil je dolgraag jouw kleintje nog eens bekijken? Dan kun je een pretecho laten maken. Overal in Nederland zijn commerciële bureaus waar je een echo kunt laten maken als je zwanger bent. Let er bij de keuze van een echobureau op dat er een gediplomeerd echoscopist werkt. De kosten voor een pretecho worden niet vergoed en zijn voor eigen rekening.

Beeld: iStock.com/zoranm