Wat wordt er onderzocht tijdens de eerste echo (termijnecho)?

Wat wordt er onderzocht tijdens de eerste echo (termijnecho)?

Je eerste echo, spannend! Ook al voel je je hartstikke zwanger, het is toch fijn om die bevestiging op het scherm te zien. Bij een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Door de terugkaatsing ervan zie je de contouren van je baby op het beeldscherm. De eerste echo - ook wel termijnecho genoemd - heb je meestal tussen de 10 en 12e week, afhankelijk van je situatie. Vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap is het mogelijk om te zien of het hartje klopt. Dit kan gecontroleerd worden via een vitaliteitsecho, een vroege controle echo die niet standaard is en waarvoor je verloskundige een verwijzing moet geven.

Wat wordt er onderzocht tijdens de eerste echo (termijnecho)?

Een eerste echo kan op twee manieren worden gemaakt: inwendig / vaginaal (bij een zwangerschap korter dan 10 weken) of via je buik (vanaf 10 weken zwangerschap). Je kunt meteen meekijken op het scherm. Tijdens de eerste echo wordt gekeken of je kind goed groeit en of het hartje klopt. Aan de hand van deze echo kan nauwkeurig je zwangerschapsduur berekend worden en hoor je je vermoedelijke uitgerekende datum.

Het kan zijn dat dit in een later stadium toch nog met een paar dagen wijzigt, maar zo heb je in ieder geval een richtlijn. Ook wordt er gekeken of je baarmoeder er goed uitziet en of je zwanger bent van één kind of een meerling. Het kan helaas ook voorkomen dat het hartje niet klopt en er sprake is van een vroege miskraam. Daarom is het fijn om je partner of iemand anders mee te nemen waar je je gevoelens mee kunt delen - natuurlijk ook als er goed nieuws is.

Lees ook: Nub-theorie: voorspel je baby’s geslacht

In een later stadium kan met de 20 wekenecho (screeningsecho) de groei van je kind in de gaten worden gehouden om een eventuele achterstand tijdig op te sporen. Bij een ‚Äėnormale‚Äô zwangerschap zijn dit in principe de enige echo‚Äôs die je krijgt.

Uitgebreide echo bij aangeboren afwijkingen in de familie

Voor vrouwen bij wie aangeboren afwijkingen of erfelijke ziektes in de familie voorkomen, kan een uitgebreide echo meer duidelijkheid geven. Een groot aantal hart-, nier en skeletafwijkingen kan al met de termijnecho worden opgespoord. Via de NIPT test (bloedonderzoek) kan de kans op het Patau-, Edward of Downsyndroom worden berekend. De NIPT test kan vanaf je elfde zwangerschapsweek worden uitgevoerd.

Geen medische noodzaak, wel je baby zien? Laat een pretecho maken!

Als jij graag je baby nog eens wilt bekijken, maar er is geen medische noodzaak toe, dan kun je een pretecho laten maken. Overal in Nederland zijn commerci√ęle bureaus waar je een echo van je kind kunt laten maken. Let er bij de keuze van een echobureau op dat er een gediplomeerd echoscopist werkt. De kosten voor een pretecho worden niet vergoed.