Wanneer krijg je een medische indicatie?

Wanneer krijg je een medische indicatie?

Als je tijdens je zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat je tijdens je zwangerschap en bevalling goed in de gaten wordt gehouden. Je wordt begeleid door een gynaecoloog in het ziekenhuis om zoveel mogelijk risicoā€™s uit te sluiten. Je bevalling vindt ook in het ziekenhuis plaats, zodat er allerlei middelen voorhanden zijn om het zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Er zal een medische indicatie worden uitgeschreven als de kans groot is dat er tijdens je zwangerschap complicaties ontstaan of complicaties optreden.

8 situaties waarbij je een medische indicatie krijgt

 • Ziekten
  Bij bepaalde ziekten zoals hartafwijkingen, suikerziekte, epilepsie, schildklieraandoeningen, longziekten, nierziekten en bij afwijkingen aan het immuunsysteem krijg je dit meestal automatisch een medische indicatie.

 • Zwanger van een meerling
  Als je zwanger bent van een meerling heb je een groter risico op complicaties zoals vroeggeboorte, een hoge bloeddruk en een laag geboortegewicht.

 • Eerder bevallen met een keizersnede
  Als je eerder bent bevallen door middel van een keizersnede heb je een iets verhoogde kans op complicaties. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je automatisch weer een keizersnede krijgt.

 • Eerdere bevalling met problemen
  Een eerdere bevalling die niet geheel probleemloos is verlopen kan ook een reden zijn voor een medische indicatie. Denk aan problemen zoals hoge bloeddruk, loslatende placenta en meer dan een liter bloedverlies.

 • Stuitligging
  Als aan het einde van je zwangerschap blijkt dat je baby in stuitligging ligt krijg je een medische indicatie omdat je een risicovollere bevalling tegemoet gaat. In sommige gevallen kun je gewoon natuurlijk bevallen en is een keizersnede niet perse noodzakelijk.

 • Problemen tijdens de zwangerschap
  Tijdens je zwangerschap kunnen problemen ontstaan waardoor je medisch wordt. Een trage hartreactie van de baby, hoge bloeddruk, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en het verliezen van vruchtwater kunnen daar aanleiding voor zijn.

 • Spiraaltje
  Je krijgt ook een medische indicatie als je zwanger bent geworden terwijl je een spiraaltje draagt. Je hebt hierdoor een verhoogd risico op een vroeggeboorte of het kapot prikken van de vliezen.

 • Psychische problemen
  Als je last hebt van psychische problemen en daardoor medicatie slikt, is het belangrijk dat je goed in de gaten wordt gehouden. Ook een teveel aan stress kan schadelijk zijn en daardoor een reden voor een medische indicatie zijn.

Als je twijfelt over je eigen gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Beeld: iStock.com