Wanneer krijg je een medische indicatie?

Wanneer krijg je een medische indicatie?

Als je een medische indicatie krijgt tijdens je zwangerschap, betekent dit dat je extra medische zorg nodig hebt. Dit komt door bepaalde gezondheidsrisico’s of -omstandigheden. Een gynaecoloog in het ziekenhuis zal jou en je baby dan extra goed in de gaten houden. Dit is om ervoor te zorgen dat alles veilig en goed gaat tijdens je zwangerschap en bevalling. Zo’n medische indicatie kan er al zijn aan het begin van je zwangerschap, maar het kan ook later duidelijk worden, of zelfs pas tijdens de bevalling.

Wat is een medische indicatie?

Maar wat is een medische indicatie dan precies? Een medische indicatie betekent dat er iets bijzonders is met jouw gezondheid of de gezondheid van je baby. Het kan zijn dat er een hoger risico is op problemen tijdens de zwangerschap of de bevalling. Dit kan komen door ziektes die je al had, zoals hoge bloeddruk of diabetes. Maar het kan ook zijn dat er tijdens de zwangerschap iets verandert, zoals pre-eclampsie. Dankzij de medische indicatie krijgen jij en je baby de zorg die het beste past bij jullie situatie. Zo kunnen de dokters en verpleegkundigen alles goed in de gaten houden en de risico’s kleiner maken.

Specifieke medische aandoeningen

Vrouwen met bepaalde chronische aandoeningen zoals hartproblemen, diabetes (suikerziekte), epilepsie, schildklieraandoeningen, ernstige longziekten, nierziekten, en afwijkingen in het immuunsysteem krijgen vaak automatisch een medische indicatie. Deze aandoeningen kunnen extra risico’s met zich meebrengen die nauwgezette medische begeleiding vereisen.

Zwangerschap van een meerling

Bij een meerlingzwangerschap, zoals tweelingen of drielingen, zijn de risico’s op complicaties zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht, en ontwikkelingsproblemen hoger. Daarom wordt in deze gevallen standaard een medische indicatie gegeven.

Eerdere keizersnede

Vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad, lopen een verhoogd risico op complicaties bij latere bevallingen. Dit betekent echter niet automatisch dat een volgende bevalling ook via een keizersnede zal plaatsvinden, maar nauwlettende monitoring is noodzakelijk.

Complicaties bij eerdere bevallingen

Ervaringen van problemen tijdens vorige bevallingen, zoals ernstige hoge bloeddruk, problemen met de placenta (zoals loslaten), of hevig bloedverlies kunnen aanleiding zijn voor extra zorg bij volgende zwangerschappen.

Stuitligging

Wanneer een baby aan het einde van de zwangerschap in stuitligging ligt, verhoogt dit het risico op complicaties tijdens de bevalling. Hoewel een natuurlijke bevalling soms mogelijk is, is extra medische aandacht cruciaal.

Complicaties tijdens de huidige zwangerschap

Problemen die zich tijdens de huidige zwangerschap voordoen, zoals pre-eclampsie, HELLP-syndroom, vruchtwaterverlies voor de uitgerekende datum, onregelmatige hartslag van de baby, en significante afwijkingen in de groei van de baby, vereisen vaak een medische indicatie.

Spiraaltje

Als je zwanger bent geworden terwijl je een spiraaltje gebruikt, bestaat er een verhoogd risico op vroeggeboorte en andere complicaties, waardoor een medische indicatie nodig is.

Psychische problemen

Ernstige psychische aandoeningen, vooral als je hiervoor medicatie gebruikt, kunnen de zwangerschap en bevalling beïnvloeden. Stressmanagement en nauwgezette observatie zijn dan noodzakelijk.

Gastric Bypass operatie

Na een Gastric Bypass-operatie is zorgvuldige monitoring tijdens de zwangerschap vereist, vanwege de behoefte aan een gebalanceerde voedingsinname en gewichtsbeheersing. Hoewel een medische indicatie of keizersnede niet altijd noodzakelijk is, wordt de situatie nauwkeurig gevolgd.

Vraag een specialist om advies

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke zwangerschap uniek is, en de beslissing voor medische begeleiding wordt altijd gemaakt op basis van individuele omstandigheden. Als je twijfelt over je gezondheid of specifieke risico’s, is het essentieel om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste medische zorg en ondersteuning bieden die aansluit bij jouw specifieke situatie.

Beeld: iStock.com