Echo 7 weken zwangerschap: vitaliteitsecho

Echo 7 weken zwangerschap: vitaliteitsecho

Zodra je zwanger bent, kun je niet wachten om te weten hoe het met je baby gaat. Dat is mogelijk door middel van een vitaliteitsecho. Dit is de eerste echo die je kunt doen als je zwanger bent. Het is geen standaard echo. Daarom wordt deze alleen vergoed als je een verwijzing hebt van de verloskundige.

Wat is een 7 wekenecho?

De vitaliteitsecho is de allereerste echo die je kunt laten doen vanaf zeven weken zwangerschap. Het is een controle echo, waarbij de baby en jij gecheckt worden. Het voornaamste doel is om te kijken of het hartje van de vrucht klopt. Daarnaast wordt gekeken naar:

Wanneer krijg je een vitaliteitsecho?

Zoals gezegd is de vitaliteitsecho echt een controle. De echo is mogelijk vanaf zeven weken zwangerschap. De echoscopist kan dan ook nog niets zeggen over de exacte duur van je zwangerschap, daar is het vruchtje echt nog te klein voor. Hoe lang je zwanger bent, hoor je tijdens de termijnecho. Deze vindt plaats tussen de tien en twaalf weken zwangerschap. Benieuwd welke echo’s je allemaal kunt verwachten tijdens je zwangerschap?

Echo 7 weken: inwendig of uitwendig?

Omdat de echo zo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt, is er van buitenaf nog weinig te zien. Er zijn twee manieren om een 7 wekenecho te laten maken. De ene is transabdominaal via de buik en de andere transvaginaal via de vagina. Eerst wordt er gekeken of er een uitwendige echo gemaakt kan worden (op je buik met een apparaatje). Is dit niet het geval? Dan vindt de vitaliteitsecho inwendig plaats. Met een speciaal apparaatje gaat de echoscopist vaginaal naar binnen en kan de baarmoeder goed bekijken. Het onderzoek duurt zo’n vijftien tot twintig minuten en wordt door de meeste vrouwen als niet pijnlijk ervaren. Na 7 weken zwangerschap biedt een transvaginale echo de beste en meest nauwkeurige visualisatie. Dit komt doordat de transducer geen geluidsgolven door meerdere spier- en weefsellagen hoeft te sturen om de terugkerende beelden op te pikken.

Bij een transvaginale echografie wordt de transducer in de vagina geplaatst en worden de geluidsgolven via de baarmoederhals rechtstreeks in de baarmoeder overgebracht. Bij deze vorm van scan is het niet zo noodzakelijk dat de moeder een volle blaas heeft.

Bij een transabdominale echografie wordt er wel een gedeeltelijk volle blaas aanbevolen. Dit helpt om de darm van het bekken naar de buik te verplaatsen, zodat de baarmoeder, eierstokken en zwangerschap duidelijker kunnen worden gezien. Later, naarmate de zwangerschap vordert, is een volle blaas niet meer nodig omdat de groeiende baarmoeder niet meer in de bekkenrand zit.

Hoe groot zal mijn baby zijn bij de 7 wekenecho?

Naast het opsporen van een hartslag en vitaliteit van de baby, is het doel van een 7 wekenecho het meten van de ontwikkeling van de foetus. Zo kan de echoscopist beter aangeven hoeveel weken je zwanger bent. De echoscopist meet de grootte van je vruchtzak en neemt ook een kruin-rompmeting van het embryo, als dat zichtbaar is. Met 7 weken moet je baby 9 tot 10 millimeter groot zijn en de vruchtzak 18 tot 24 millimeter. Op dat moment verloopt de ontwikkeling van je baby snel en maakt hij van week tot week grote sprongen in grootte.

Een vruchtzak van kleiner is dan 18 mm betekent dat je minder dan 7 weken zwanger bent. Je zou pas 5 of 6 weken zwanger zijn, en niet 7. Het tegenovergestelde geldt voor een zak die groter is dan 24 mm. Houd er rekening mee dat een echo geen foutloos diagnostisch instrument is en dat bijvoorbeeld de positie van je baby invloed kan hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. Als de resultaten niet overtuigend zijn, kan de echoscopist je vragen om over 1 of 2 weken een nieuwe echo te plannen om het opnieuw te proberen.

Wat is er te zien op een echo van 7 weken?

In een zeer vroege zwangerschap kunnen het embryo en de vruchtzak te klein zijn om te zien. Indien aanwezig is er een kleine hartslag te horen. Het gemiddelde aantal slagen per minuut (BPM) ligt tussen de 100 en 180 tussen 6 en 7 weken zwangerschap. Met zeven weken zwangerschap is het nog te vroeg om het geslacht van de baby vast te stellen. Het is ook onmogelijk om een grondige foetale screening uit te voeren omdat het embryo dan nog te vroeg ontwikkeld is. Maar algemene structuren zoals een hoofd en een lichaam zijn bij een embryo van zeven weken over het algemeen wel te zien.

Kan iedereen een vitaliteitsecho laten doen?

Het is niet zo dat iedereen kan aankloppen voor een gratis vitaliteitsecho. Je verloskundige moet je hiervoor een verwijzing geven. Sommige praktijken geven deze echo als extra service of in de volgende gevallen als:

  • Je zwanger bent geworden met IUI, IVF of ICSI
  • Je zwanger bent geworden terwijl je aan de anticonceptie zat
  • Je extreem misselijk bent
  • Bij vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Bij vermoeden van een meerling
  • Je een aandoening hebt die de kans op een miskraam verhoogt
  • Je eerder een miskraam, molazwangerschap of buitenbaarmoederlijke zwangerschap had
  • Je heel veel bloed verliest
  • Je extreem last hebt van buikpijn
  • Als je nog borstvoeding geeft en opnieuw zwanger bent geworden, ook als je nog geen eerste menstruatie hebt gehad
  • Als je een onregelmatige menstruatiegeschiedenis of cyclus hebt

Kosten vitaliteitsecho

Wanneer je door de verloskundige wordt doorverwezen voor een vitaliteitsecho, wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar. Heb je geen verwijzing, maar wil je toch een 7 wekenecho? Dan kan dat, maar moet je er zelf voor betalen. Een vitaliteitsecho kost tussen de 30 en 40 euro.

Benieuwd wat je nog meer kunt verwachten? Lees hier wanneer je welke echo’s krijgt.

Beeld: iStock.com