Pretecho / 3D echo: je baby zien zonder medische noodzaak

Pretecho / 3D echo: je baby zien zonder medische noodzaak

Veel aanstaande ouders vinden het jammer dat ze maar een beperkt aantal medische echo’s krijgen en laten daarom een extra pretecho (2D of 3D echo) maken. Dit kan bijvoorbeeld nog voor de 20 wekenecho om het geslacht van je baby te achterhalen, maar ook verderop in je zwangerschap om al voor de geboorte een mooie indruk van je kind te krijgen.

Voor een pretecho heb je geen verwijsbrief nodig, je maakt hiervoor zelf een afspraak. De persoon die de pretecho maakt kijkt niet naar medische zaken, het is puur voor jezelf om je baby weer even te kunnen bekijken. Het leuke van deze echo is dat je echt een beeld krijgt van het uiterlijk van je baby. Je kunt je baby rondom bekijken en gedetailleerde beelden zien van zijn uiterlijk.

Hoe wordt een pretecho / 2D/ 3D echo gemaakt?

De techniek maakt net als bij je andere echo’s gebruik van ongevaarlijke geluidsgolven die door een apparaatje je buik in worden gezonden. De computer zet de terugkaatsende golven om in beelden die direct op het beeldscherm zijn te zien. Bij een 3D echo worden deze beelden tegelijkertijd omgezet naar een 3D-afbeelding, wat een mooi compleet beeld geeft van je baby. De meeste echobureau’s bieden naast de foto’s ook bewegende beelden van het scherm in een 4D-video aan op DVD of USB-stick. Het is een mooie ervaring om je baby live te zien bewegen en daarnaast kun je het thuis nog eens terugkijken.

Megan: “Bij 26 weken hebben we een pretecho laten maken. We hebben hele bijzondere foto’s meegekregen. Echt een prachtig aandenken aan onze laatste zwangerschap!”

Wanneer kan je een pretecho / 2D / 3D echo laten maken?

Wanneer laat je een pretecho maken? De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van je zwangerschap gedaan. Tot ongeveer 25 weken past je baby op één foto, daarna is je baby te groot geworden. Als je later in je zwangerschap een pretecho laat maken zijn de beelden juist gedetailleerder, omdat je baby alweer een paar weken ouder is.

Wat zijn de kosten van een pretecho?

Een pretecho wordt niet vergoed door je verzekering. Een 2D echo met 4 zwart-witfoto’s kan al vanaf € 40, terwijl een 3D echo inclusief kleuren foto’s en film al snel € 100 kost.. Op pret-echo.nl vind je diverse echobureau’s bij jou in de buurt.