Pretecho
Veel aanstaande ouders vinden het jammer dat ze maar een beperkt aantal medische echo’s krijgen en laten daarom een extra pretecho (2D, 3D of 4D echo) maken. Dit kan bijvoorbeeld nog voor de 20 wekenecho om het geslacht van je baby te achterhalen, maar ook verderop in je zwangerschap om al voor de geboorte een mooie indruk van je kind te krijgen.
Wat is een pretecho?
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden:
- Termijnecho (tussen 10-12 weken)
- 13 wekenecho
- 20 wekenecho
Je kunt tijdens je zwangerschap ervoor kiezen om naast deze standaard echo’s nog een extra echo te maken en dit wordt dan een pretecho genoemd. Voor een pretecho heb je geen verwijsbrief nodig, je maakt hiervoor zelf een afspraak. Deze echo is dan ook vrijwillig en wordt niet vergoed. Je kunt tijdens een pretecho ook meer mensen meenemen dan bij een medische echo. De persoon die de pretecho maakt kijkt niet naar medische zaken, het is puur voor jezelf om je baby weer even te kunnen bekijken.
Het leuke van deze echo is dat je kiezen voor 2D, 3D of 4D en je echt een beeld krijgt van het uiterlijk van je baby. Je kunt je baby rondom bekijken en gedetailleerde beelden zien van zijn uiterlijk. 3D-echo’s geven je een veel duidelijker en scherper beeld van je baby dan medische 2d-echo’s en je kunt zelfs zien of je kleintje jouw neus heeft of die van je partner.
Hoe ziet een pretecho eruit?
Zie hieronder een voorbeeld van een 3D echo.
Hoe wordt een pretecho gemaakt?
De techniek maakt net als bij je andere echo’s gebruik van ongevaarlijke geluidsgolven die door een apparaatje je buik in worden gezonden. De computer zet de terugkaatsende golven om in beelden die direct op het beeldscherm zijn te zien. Bij een 3D echo worden deze beelden tegelijkertijd omgezet naar een 3D-afbeelding, wat een mooi compleet beeld geeft van je baby. De meeste echobureau’s bieden naast de foto’s ook bewegende beelden van het scherm in een 4D-video aan op DVD of USB-stick. Het is een mooie ervaring om je baby live te zien bewegen en daarnaast kun je het thuis nog eens terugkijken.
Megan: “Bij 26 weken hebben we een pretecho laten maken. We hebben hele bijzondere foto’s meegekregen. Echt een prachtig aandenken aan onze laatste zwangerschap!”
Wanneer kan je een pretecho laten maken?
De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van je zwangerschap gedaan. Tot ongeveer 25 weken past je baby op één foto, daarna is je baby te groot geworden. Als je later in je zwangerschap een pretecho laat maken zijn de beelden juist gedetailleerder, omdat je baby alweer een paar weken ouder is.
Geslachtsbepalingsecho
Tijdens je medische 20 wekenecho kun je erachter komen wat het geslacht van je baby is. Vertel je echoscopist vóór het onderzoek of je het geslacht van je baby wilt weten, of dat je het als een verrassing wilt houden als de baby geboren is. Je kunt er ook al eerder willen weten wat het geslacht is van je baby.
Aan het eind van het eerste trimester en tijdens het tweede trimester kan met een pretecho het geslacht van de baby worden bepaald. De nauwkeurigheid van het bepalen van het geslacht van je baby neemt toe naarmate je verder in de zwangerschap bent. De nauwkeurigheid kan variëren van 70% bij 11 weken tot 75% bij 12 weken en 95% bij 13 weken. Bij 11 weken is het vroegste tijdstip waarop het geslacht kan worden bepaald met een echo volgens een methode die de nub-theorie wordt genoemd. Veel klinieken doen een geslachtsbepaling vanaf 16 weken zwangerschap. Maar je hebt ook plekken die vanaf 14 weken al een geslachtecho aanbieden. Je hebt dan wel kans dat het geslacht nog niet goed te zien is. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de geslachtsbepaling wordt.
Wat is het verschil tussen een 2D, 3D en 4D echo?
Net als hun tweedimensionale tegenhangers maken 3D-echografieën gebruik van geluidsgolven met een hoge frequentie en speciale beeldsoftware om beelden te maken van de weke delen, organen en andere anatomie van uw baby. Maar 3D en 4D-echo’s produceren veel scherpere, duidelijkere beelden van je kleintje. Bekijk hieronder welke verschillen er nog meer zijn
Welke soorten pretecho’s zijn er?
Als je een pretecho wil kun je kiezen uit 3 soorten echografieën:
2D echo
2D echo’s krijg je ook bij medische echo’s. Deze echo’s worden gebruikt om de ontwikkeling van je baby te zien. 2D-echografie produceert contouren en vlakke beelden, die kunnen worden gebruikt om het lichaam en de interne organen van de baby te zien. Er is geen diepte te zien, maar het is een dwarsdoorsnede van je baby.
3D echo
3D-echo’s produceren hun beeld door meerdere 2D-beelden die onder verschillende hoeken zijn genomen, samen te voegen. Veel ouders hebben een voorkeur voor 3D-beelden omdat ze beter kunnen zien hoe hun baby eruitziet dan wat de vlakkere 2D-beelden kunnen laten zien.
Bekijk hier Jacqueline’s vlog over haar 3D echo:
4D echo
Een 4D-echografie is vergelijkbaar met een 3D-echografie, behalve dat het gegenereerde beeld voortdurend wordt bijgewerkt, net als een bewegend beeld zoals een video. Bij een 4D-echo kun je je baby dus in realtime dingen zien doen zoals zijn ogen openen en sluiten en op zijn duim zuigen.
Wat zijn de kosten van een pretecho?
Een pretecho wordt niet vergoed door je verzekering. Een 2D echo met 4 zwart-witfoto’s kan al vanaf € 40, terwijl een 3D echo inclusief kleurenfoto’s en film al snel € 100 kost. Op pret-echo.nl vind je diverse echobureau ’s bij jou in de buurt.
Waar kan ik 2D, 3D of 4D-echo maken?
Het zou kunnen dat je voor een pretecho terecht kunt bij dezelfde echobureau als waar je je medische echo’s maakt. De meeste echobureau’s maken gebruik van traditionele 2D echo’s en bieden soms 3D echo’s aan. Het aanbieden van 4D echo’s bieden niet alle echobureau’s aan. Als je een bepaalde voorkeur hebt voor het type echografie zorg er dan voor dat je van tevoren belt en controleert of het echobureau het type scan aanbiedt dat je wilt.
Echo’s bewaren
Uiteraard krijg je na een pretecho de afdrukken mee naar huis. De echo wordt afgedrukt op speciaal papier die je natuurlijk lang en goed wilt bewaren. Echo’s zo goed mogelijk bewaren? Hier vind je tips.