
Pretecho maken: bekijk je baby in 2D, 3D, 4D of 6D
Veel aanstaande ouders willen hun baby vaker zien dan alleen bij de standaard echo’s. Een pretecho is dan een mooie optie! Of je nu nieuwsgierig bent naar het geslacht voor de 20 wekenecho of gewoon een prachtig beeld wilt van je baby later in de zwangerschap, een pretecho geeft je die bijzondere extra kennismaking.
Wat is een pretecho?
Tijdens je zwangerschap kun je ervoor kiezen om, naast de standaard echo’s, een extra echo te laten maken. Dit wordt een pretecho genoemd. Voor een pretecho heb je geen verwijsbrief nodig. Je maakt hiervoor zelf een afspraak. Deze echo is vrijwillig en wordt niet vergoed. Bij een pretecho kun je ook meer mensen meenemen dan bij een medische echo. De persoon die de pretecho maakt, kijkt niet naar medische zaken. Het is puur om je baby even te bekijken.
Het leuke aan deze echo is dat je kunt kiezen voor 2D, 3D of 4D. Zo krijg je echt een beeld van het uiterlijk van je baby. Je kunt je baby van alle kanten bekijken en gedetailleerde beelden zien. 3D-echo’s geven een veel duidelijker beeld dan medische 2D-echo’s. Je kunt zelfs zien of je baby jouw neus heeft of die van je partner.
Deze echo’s krijg je standaard
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie medische echo’s aangeboden. Deze worden vergoed door je basisverzekering.
- Termijnecho (tussen 10-12 weken)
- 13 wekenecho
- 20 wekenecho
Hoe ziet een pretecho eruit?
Hieronder zie je een voorbeeld van een 3D-echo.

Hoe wordt een pretecho gemaakt?
De techniek maakt gebruik van ongevaarlijke geluidsgolven die via een apparaatje je buik in worden gezonden. De computer zet de teruggekaatste golven om in beelden die je direct op het scherm ziet. Bij een 3D-echo worden deze beelden omgezet naar een 3D-afbeelding. Dit geeft een compleet beeld van je baby. Veel echobureau’s bieden naast foto’s ook een 4D-video aan op dvd of USB-stick. Zo kun je je baby live zien bewegen en het later nog eens terugkijken.
Megan: “Bij 26 weken hebben we een pretecho laten maken. We kregen hele bijzondere foto’s mee. Echt een prachtig aandenken aan onze laatste zwangerschap!”
Wanneer kun je een pretecho laten maken?
De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van je zwangerschap gemaakt. Tot ongeveer 25 weken past je baby op één foto. Daarna is je baby te groot. Later in de zwangerschap zijn de beelden juist gedetailleerder.
Geslachtsbepalingsecho
Tijdens de 20 wekenecho kun je het geslacht van je baby te weten komen. Vertel de echoscopist van tevoren of je dit wilt weten of als verrassing wilt houden. Wil je eerder weten wat het geslacht is? Aan het eind van het eerste trimester en tijdens het tweede trimester kan dit met een pretecho.
De nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling neemt toe naarmate je verder bent. Bij 11 weken is de nauwkeurigheid 70%, bij 12 weken 75% en bij 13 weken 95%. Vanaf 16 weken bieden de meeste klinieken een geslachtsbepaling aan. Sommige doen dit al vanaf 14 weken, maar dan is het geslacht soms nog niet goed te zien.
Welke soorten pretecho’s zijn er?
Je kunt kiezen uit vier soorten pretecho’s:
2D-echo
2D-echo’s zie je ook bij medische echo’s. Ze laten de ontwikkeling van je baby zien. 2D-echografie toont contouren en vlakke beelden. Er is geen diepte te zien, maar wel een dwarsdoorsnede van je baby.
3D-echo
3D-echo’s voegen meerdere 2D-beelden samen. Veel ouders kiezen hiervoor, omdat je beter ziet hoe je baby eruitziet.
Bekijk hier Jacqueline’s vlog over haar 3D-echo:
4D-echo
Een 4D-echo is een bewegend 3D-beeld, zoals een video. Je ziet je baby in realtime bewegen, zoals zijn ogen openen of op zijn duim zuigen.
6D-echo
Een 6D-echo is een bewerkte versie van een 3D-echo. Je kunt een 3D-echo laten omzetten naar een 6D-foto. Het lijkt dan net een echte foto van je baby in de buik.
Wat is het verschil tussen 2D, 3D, 4D en 6D?
Een 2D-echo is een zwart-wit echo. 3D- en 4D-echo’s gebruiken geluidsgolven en software om scherpe beelden van je baby te maken en gebruiken kleur.. Tegenwoordig heb je ook een 6D-echo, dat is een bewerkte versie van je 3D-echo waarop je baby nog scherper te zien is.
Wat kost een pretecho?
Een pretecho wordt niet vergoed. Een 2D-echo met vier zwart-witfoto’s kost vanaf €40. Een 3D-echo met kleurenfoto’s en film kost ongeveer €100. Op pret-echo.nl vind je echobureau’s bij jou in de buurt.
Waar kun je een pretecho laten maken?
Soms kun je voor een pretecho terecht bij hetzelfde bureau als voor medische echo’s. Niet alle bureaus bieden 4D-echo’s of 6D-echo’s aan. Bel van tevoren om te controleren of het type echo dat je wilt mogelijk is.
Echo’s bewaren
Na een pretecho krijg je afdrukken mee naar huis. Echo’s worden afgedrukt op speciaal papier dat je goed wilt bewaren. Hier vind je tips.