Nub-theorie: voorspel je baby’s geslacht bij 12 weken

Nub-theorie: voorspel je baby’s geslacht bij 12 weken

Ben je zwanger en kun je niet wachten tot de 20 wekenecho om te weten wat het geslacht van je baby wordt? Met de nub-theorie kun je met de eerste echo rond je 12e zwangerschapsweek het geslacht van je baby voorspellen. De methode biedt 75% zekerheid.

Wat is de nub?

Tot 9 à 10 weken zwangerschap ontwikkelen embryo’s zich hetzelfde. Bij zowel jongens als meisjes groeit er een uitsteeksel tussen hun benen. Dit heet in het Engels ‘nub’ (bobbeltje). Vandaar de naam ‘nub-theorie’. Vanaf circa 11 weken zwangerschap ontwikkelen jongetjes een penis en meisjes een clitoris. Dit verschil kun je zien op je echo. Qua vorm zijn de ‘nubs’ gelijk, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog. Bij jongens in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat, iets omhoog dus. Bij meisjes staat de nub meer evenwijdig aan de ruggengraat en loopt het in één lijn door.

Hoe werkt de nub-theorie?

Bij de nub-theorie bestudeer je de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat van je baby. Als de bobbel in een hoek van 30 graden of meer omhoog staat, dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de bobbel minder dan 30 graden of meer evenwijdig aan de ruggengraat omhoog? Dan krijgt je waarschijnlijk een meisje. Voor het uitvoeren van de nub-theorie heb je wel een goede zijwaartse echo nodig. Vraag aan de echoscopist of ze hier rekening mee wilt houden tijdens het maken van de echofoto.

Hoe pas je de nub-theorie toe om te voorspellen of je een jongen of meisje krijgt?

Het werkt het beste als je je baby op de echo vanaf de rechterzijkant ziet en hij op zijn rug ligt met de beentjes opgetrokken. Dan is de ‘nub’ het beste zichtbaar. De nub-theorie werkt het beste bij echo’s gemaakt tussen 12 en 14 weken zwangerschap. Bij 12 wekenecho’s is de voorspelling in 75% van de gevallen juist, bij 13 wekenecho’s is dat zelfs 95%. Als je voor 12 weken de nub-theorie toepast, verandert de hoek van nub nog teveel en is de uitslag onbetrouwbaar. Bedenk wel: voor echt betrouwbaar resultaat van het geslacht van je baby, wacht je tot de 20 wekenecho of laat je een pretecho maken vanaf ongeveer 17 weken zwangerschap.

nub theorie jongen
Dit wordt een jongetje

nub theorie meisje
Dit wordt een meisje