De ontdekking van een tweelingzwangerschap

De ontdekking van een tweelingzwangerschap

Veel vrouwen hebben al vroeg in hun zwangerschap het vermoeden dat ze een tweeling verwachten. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan bij een eenlingzwangerschap. Ook zijn zwangerschapskwaaltjes vaak eerder en heftiger aanwezig bij een meerling. De vorm van je buik kan ook een aanwijzing zijn. Een tweeling drukt je buik namelijk niet alleen naar voren, maar ook opzij.

Zwangerschapkwaaltjes bij een tweelingzwangerschap

Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent van een tweeling, kun je nagaan of je al redelijk vroeg in je zwangerschap (flink) last hebt van 1 van onderstaande zwangerschapkwaaltjes. Niet iedere vrouw die zwanger is van een tweeling heeft evenveel last van zwangerschapskwaaltjes. Daarnaast is het lastig in te schatten in hoeverre je echt ergens last van hebt, zeker bij een eerste zwangerschap. Toch kan de ernst van de zwangerschapskwaaltjes in combinatie met je onderbuikgevoel wel wat zeggen.

  • Hevige (ochtend)misselijkheid
  • Hevige vermoeidheid
  • Snelle gewichtstoename of snelle groei van je buik
  • Vasthouden van vocht

Later in je tweelingzwangerschap heb je een verhoogde kans op:

Wanneer wordt een tweelingzwangerschap meestal ontdekt?

Als je het idee hebt dat je zwanger bent van een tweeling kan bevestigd worden met behulp van een echo. Ook als de verloskundige een snelle groei van je buik constateert voor het termijn dat je zwanger bent, zal ze een vroege echo uitvoeren. Een echo kan op elk moment in je zwangerschap gemaakt worden. De eerste echo van je zwangerschap kun je verwachten tussen 7 en 12 weken. Pas vanaf de achtste week kan in de meeste gevallen onomstotelijk vastgesteld worden of het een tweeling is of niet.

Naar de hartjes luisteren bij een tweeling

Voordat het mogelijk was om een echo te maken, was het veel moeilijker om vast te stellen of je zwanger was van een tweeling. Er wordt vaak gedacht dat het ook mogelijk is om de hartslag van de baby te controleren en daarmee te achterhalen of je zwanger bent van een meerling. Hoewel dit erg logisch lijkt, is dit een methode die lang niet altijd werkt. Babyhartjes kloppen namelijk erg snel. Wanneer twee of meer hartjes met bijna dezelfde snelheid kloppen, is het bijna niet te zeggen of je nu één of meer hartjes hoort.

Slechts een heel enkele keer blijkt pas bij de bevalling dat er meer baby’s zijn. Zelfs nadat er een echo gemaakt is. Dat kan komen doordat de baby’s bij een echo achter elkaar lagen. Er worden echter steeds vaker meer dan twee echo’s gemaakt waardoor dit bijna niet meer voorkomt.

Zwanger van een tweeling: en nu?

Bij de eerste echo heb je ontdekt dat je zwanger bent van een tweeling. Dat kan best even schrikken zijn. Na de eerste blijdschap komen de twijfels; hoe zal je tweelingzwangerschap verlopen? Hoe is het om niet één, maar twee kinderen te verzorgen en op te voeden? Neem de tijd om aan het idee te wennen dat er een tweeling op komst is, zeker als je je overweldigd voelt door dit nieuws.

Naast alle gedachten die door je hoofd gaan, zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Je moet de meeste babyspullen dubbel aanschaffen en gaan bedenken hoe je de babykamer inricht. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een checklist opgesteld met belangrijke momenten in je zwangerschap. Vraag hulp wanneer je dat nodig hebt en geniet van de twee baby’s in je buik!

Ook Rijksoverheid heeft een handige checklist die je precies vertelt wanneer je wat moet regelen bij een tweelingzwangerschap. Zo ben je helemaal goed voorbereid!