Centering Pregnancy: naar de verloskundige in groepsverband

Centering Pregnancy: naar de verloskundige in groepsverband

Centering Pregnancy is een relatief nieuwe methode van prenatale zorg, waarbij je ervaringen uitwisselt met zwangeren die ongeveer tegelijk met jou zijn uitgerekend. Je komt niet meer alleen op het spreekuur bij de verloskundige, maar samen met zoā€™n 10 andere zwangere vrouwen. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige, samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamverzorgende. Je komt 10 keer bij elkaar voor een sessie van 2 uur.

Waarom Centering Pregnancy?

Bij Centering Pregnancy doet de verloskundige voor het begin van elke bijeenkomst de standaard controles, zoals bloeddrukmeting en de groei van je baby. Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van de zwangerschap. In de groep worden hierna vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn. Er is volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De verloskundige heeft veel tijd om informatie te geven tijdens de groepssessies, maar er is wel minder persoonlijk contact. In je laatste zwangerschapsmaand heb je weer individuele sessies.

Marlene: ā€œToegegeven, ik had mijn twijfels. Maar de band met de verloskundigen en de groep meiden wordt steeds hechter.ā€

Wat zijn de positieve effecten van Centering Pregnancy?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy een dusdanig positieve uitwerking heeft, dat het vroeggeboortes kan voorkomen. Uit een onderzoek van TNO blijken ook nog andere positieve effecten.

  • Centering Pregnancy heeft economisch gezien gunstige effecten, zo blijkt uit een economische evaluatie van TNO. Daarin kwam naar voren dat Centering Pregnancy leidt tot beter gezondheidsgedrag, waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaart.
  • Vrouwen die deze groepssessies volgen, hebben minder behoefte aan pijnbestrijding: 38% tegen 48%.
  • Ook gebruiken ze minder vaak medicijnen om de weeĆ«n te stimuleren, namelijk 38% tegen 46%.
  • Ze starten vaker met borstvoeding: 90% tegen 83%.
  • Vrouwen die al Ć©Ć©n of meerdere kinderen hebben en een groepssessie volgen, worden minder doorverwezen naar de gynaecoloog: 49% tegen 60%.
  • Ze bevallen minder vaak in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog: 37% tegen 56% en meer thuis, 33% tegen 24%.

Deze positieve effecten komen vermoedelijk doordat de zwangeren bij Centering Pregnancy veel langer in gesprek zijn over hun zwangerschap. Er worden meer vragen gesteld dan in een 1-op-1-sessie. De verloskundige heeft daarnaast de mogelijkheid om veel dieper op een onderwerp in te gaan.

Op centeringzorg.nl vind je meer informatie en kun je zien welke verloskundigenpraktijken deze vorm van begeleiding bieden.

Beeld: iStock.com