13 wekenecho: vroege controle op afwijkingen van je baby
De 13 wekenecho is een extra echo om vroeg in de zwangerschap ernstige lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Alle zwangere vrouwen kunnen gratis een 13 wekenecho krijgen. De echo vindt plaats als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. De echo is een aanvulling op alle andere controles die je hebt en is niet verplicht. Het is wel een belangrijk controlemoment tussen de eerste termijnecho en de 20 wekenecho.
13 wekenecho: wat is er te zien?
Waarom zou je een 13 wekenecho doen? Op advies van de Gezondheidsraad wordt de 13 wekenecho sinds september 2021 standaard aangeboden voor alle zwangeren. Niet alle verloskundigenpraktijken voeren 13 wekenecho’s uit, informeer dus even bij jouw verloskundige. Deze extra echo is belangrijk, want met 13 weken valt er al veel te zien. Er wordt gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta van je baby. Ook wordt gekeken of naar mogelijke afwijkingen aan je vruchtwater. Dit is belangrijke informatie om te beoordelen of er afwijkingen zijn en hoe de organen van je baby zich ontwikkelen. Je kunt tijdens de 13 wekenecho niet zien wat het geslacht van je baby is. Dit kun je bij de volgende standaard echo, de 20 wekenecho, wel met zekerheid vaststellen. Je kunt er ook voor kiezen om een extra geslachtsecho in te plannen rond 16 weken. Voor deze echo moet je zelf betalen.
Wat kun je verwachten van de 13 wekenecho?
De 13 wekenecho is een extra controle bij jouw verloskundigenpraktijk. Het is een echo zoals je die gewend bent. Het is een uitwendige echo en er wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van je kleine. Het grote voordeel van deze extra controle tussen de termijnecho en de 20 wekenecho, is dat eventuele afwijkingen al eerder opgespoord kunnen worden. Stel dat er afwijkende uitslagen zijn, hebben jullie meer tijd om beslissingen te nemen. Bovendien is er meer tijd voor aanvullend onderzoek.
Zitten er nadelen aan de 13 wekenecho?
Wanneer je vroeg in de zwangerschap al weet of je baby mogelijk ernstige lichamelijke afwijkingen heeft, heb je meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag wilt doen. Aan de andere kant kan een nadeel van deze vroege echo zijn dat het ook kan zorgen voor extra onrust en onzekerheid. Als de uitslag van de echo namelijk onduidelijk of ongunstig is. Er zitten verder geen risico’s aan de echo. Jij of je baby voelen hier niets van en het is niet gevaarlijk.
Luistertip: De Verloscast, waarin verloskundigen Donna en Vera vertellen wat je kan verwachten aan onderzoeken en echo’s in de zwangerschap en leggen ze in begrijpbare taal uit was de NIPT test inhoudt.
Verschil 13 wekenecho en NIPT
Naast dat de 13 wekenecho een aanvulling is op alle andere echo’s die er gedaan worden tijdens de zwangerschap, is het ook een aanvulling op de NIPT. Bij de NIPT wordt gekeken of er in de bloedwaarden afwijkingen te vinden zijn. Met de 13 wekenecho krijg je een nog completer beeld over de gezondheid van je baby. Als er een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoed wordt, krijg je vervolgonderzoeken aangeboden.
Wordt de 13 wekenecho vergoed?
Ja, de 13 wekenecho wordt aangeboden vanuit de basisverzekering. Je hoeft er dus niet voor te betalen. Dit betekent overigens niet dat het verplicht is, je mag hem ook overslaan. Als je nu de 13 wekenecho doet, dan doe je mee aan wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die hierin verzameld worden, worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van deze nieuwe echo. Als de resultaten bekend zijn, dan wordt besloten of de echo ook daadwerkelijk blijvend als screening wordt aangeboden. Deze studie duurt tot 2024.
Bron: PNS