13 wekenecho: vroege controle op afwijkingen van je baby

13 wekenecho: vroege controle op afwijkingen van je baby

Vanaf september 2021 kunnen alle zwangere vrouwen gratis een 13 wekenecho krijgen. Deze echo is een aanvulling op alle andere controles die je hebt. Fijn, want zo heb je tussen de termijnecho en 20 wekenecho een belangrijk controlemoment.

13 wekenecho: wat is er te zien?

Op advies van de Gezondheidsraad wordt de 13 wekenecho vanaf september 2021 standaard aangeboden voor alle zwangeren. Deze extra echo is belangrijk, want met 13 weken valt er heel veel te zien. Er kan gekeken worden of er afwijkingen zijn en hoe de organen zich ontwikkelen. Dat is belangrijke informatie voor de toekomstige ouders. Je kunt tijdens de 13 wekenecho nog niet zien wat het geslacht van je baby is.

Wat kun je verder verwachten?

De 13 wekenecho is een extra controle bij jouw verloskundigenpraktijk. Het is een echo zoals je die gewend bent: er wordt uitwendig gekeken naar de groei en ontwikkeling van je kleine. Het grote voordeel van deze extra controle tussen de termijnecho en de 20 wekenecho, is dat eventuele afwijkingen al eerder opgespoord kunnen worden. Stel dat er afwijkende uitslagen zijn, hebben jullie meer tijd om beslissingen te nemen. Bovendien is er meer tijd voor aanvullend onderzoek.

Meer controle, naast NIPT en combinatietest

Naast dat de 13 wekenecho een aanvulling is op alle andere echo’s die er gedaan worden tijdens de zwangerschap, is het ook een aanvulling op de NIPT en combinatietest. Bij de NIPT wordt gekeken of er in de bloedwaarden afwijkingen te vinden zijn; de combinatietest wordt daarna vaak overgeslagen. Met deze extra echo krijg je een nog completer beeld over de gezondheid van je baby. Als er een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoed wordt, krijg je vervolgonderzoeken aangeboden.

Kosten 13 wekenecho

Deze nieuwe echo wordt aangeboden vanuit de basisverzekering. Je hoeft er dus niet voor te betalen. Dit betekent overigens niet dat het verplicht is, je mag hem ook overslaan. Als je nu de 13 wekenecho doet, dan doe je mee aan wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die hierin verzameld worden, worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van deze nieuwe echo. Als de resultaten bekend zijn, dan wordt besloten of de echo ook daadwerkelijk als screening wordt aangeboden. Deze studie duurt tot 2024.