
De meeste prenatale onderzoeken (echo's) zijn bedoeld om vast te stellen hoe het staat met jouw gezondheid en die van je (ongeboren) kind. Een aantal van deze onderzoeken is standaard anderen vinden alleen plaats als de situatie daar aanleiding toe geeft, bijvoorbeeld als je kind mogelijk een afwijking heeft.
De informatie in de artikelen hieronder is mogelijk niet of minder van toepassing door de coronacrisis. Lees hier alles over het coronavirus en je zwangerschap.
Als je zwanger bent, controleert de verloskundige je baby door middel van echo's. Maar welke echo's krijg je tijdens je zwangerschap? WIJ zette ze op een rij.
Je eerste bezoek aan de verloskundige zal tussen de 8 en 10 weken zwangerschap zijn. Het is handig om je daarvoor al te oriënteren op een verloskundigenpraktijk. Dan is er voldoende tijd om je eerste afspraak te plannen en alvast na te denken over prenatale screening.
Je eerste echo, spannend! Ook al voel je je hartstikke zwanger, het is toch fijn om die bevestiging op het scherm te zien. De eerste echo - ook wel termijnecho genoemd - heb je meestal tussen de 7e en 14e week, afhankelijk van je situatie.
Een zwangerschapsverklaring is een officieel document dat bewijst dat je zwanger bent. Op de zwangerschapsverklaring staat aangegeven dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. Deze verklaring heb je nodig voor je werkgever en als je met het vliegtuig gaat.
Met de combinatietest wordt de kans berekend op een chromosoomafwijking bij je baby. De test bestaat uit bloedonderzoek tussen 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting d.m.v. een echo-onderzoek tussen 11 en 14 weken zwangerschap. Je kunt zelf bepalen of je de combinatietest wel of niet wilt laten doen.
Als je tijdens je zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat je tijdens je zwangerschap en bevalling goed in de gaten wordt gehouden. Bij welke situaties krijg je een medische indicatie?
Steeds meer verloskundigenpraktijken bieden Centering Pregnancy. Je komt bij de verloskundige samen met andere zwangeren die net zover zijn als jij.
Het is één van de meest spannende momenten tijdens je zwangerschap: de 20 wekenecho! Tussen de 20ste en 23ste week van je zwangerschap kunnen de meeste organen van je baby in beeld worden gebracht. Elke zwangere vrouw krijgt de 20 wekenecho aangeboden, maar deze is niet verplicht.
Veel aanstaande ouders vinden het jammer dat ze maar een beperkt aantal medische echo’s krijgen en laten daarom een extra pretecho (3D echo) maken. Dit kan bijvoorbeeld nog voor de 20-wekenecho om het geslacht van je baby te achterhalen, maar ook verderop in je zwangerschap om al voor de geboorte een mooie indruk van je kind te krijgen.
Als je zwanger bent, word je begeleid door een verloskundige. Je gaat regelmatig voor controle naar de verloskundigenpraktijk. De verloskundige is ervoor opgeleid om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Als er een medische indicatie is loopt je controle vermoedelijk via de gynaecoloog.
Veel vrouwen hebben al vroeg in hun zwangerschap het vermoeden dat ze een tweeling verwachten. Dit komt meestal doordat ze merken dat ze veel sneller groeien en zwaarder worden dan bij een eenlingzwangerschap. Ook zijn kwaaltjes vaak eerder en heftiger aanwezig.
Als je zwanger bent van een tweeling kunnen de baby’s een- of twee-eiig zijn. Wanneer twee eicellen bevrucht worden met twee zaadcellen, dan is er sprake van een twee-eiige tweeling. Als een eicel door een zaadcel wordt bevrucht en zich later opsplitst, dan ontstaat er een eeneiige tweeling.
In het begin van je zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd op een aantal ziekten en aandoeningen. Zo wordt o.a. het hemoglobinegehalte (HB-gehalte) van je bloed vastgesteld. Is dit te laag, dan heb je vermoedelijke bloedarmoede.
Door middel van een CTG-onderzoek worden de harttonen van je baby geregistreerd. Ook weeënactiviteiten zijn met CTG-apparatuur te meten. Met verstelbare banden wordt een apparaatje op je buik bevestigd dat een hartfilmpje van je baby maakt en terugkoppelt naar een monitor.
Vruchtwater is het vocht in je baarmoeder tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater bestaat grotendeels uit water afkomstig uit jouw bloedsomloop. De eerste 14 weken wordt je baarmoeder gevuld met het vocht en speelt een belangrijke rol in de bescherming van je baby.
Met de NIPT kan het DNA van je ongeboren kind worden onderzocht op afwijkingen. Sinds 1 april 2017 krijgen alle zwangere vrouwen als eerste prenatale screening de NIP-test (NIPT) aangeboden. Bij deze Non Invasieve Prenatale Test wordt er bloed afgenomen bij de moeder, waarin ook DNA van het ongeboren kind aanwezig is.
Tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige wordt je rhesusfactor vastgesteld aan de hand van een klein bloedonderzoek. Je rhesusfactor is positief of negatief. Positief betekent dat er een bepaalde eiwitachtige stof in je bloed aanwezig is. Bij een negatieve rhesusfactor ontbreekt deze stof.
Bij een vlokkentest wordt een klein stukje (vlokkig) weefsel van de placenta weggenomen. Het wegnemen van het weefsel gebeurt via de vagina of via de buikwand. Met onderzoek van het weefsel is vast te stellen of je baby een chromosoomafwijking heeft. De vlokkentest wordt tussen de 11 en 14 weken zwangerschap afgenomen.
Als jij een 22 wekenprik haalt, is jouw baby beter beschermd tegen kinkhoest tot ze de inenting krijgen als ze twee maanden zijn. Alle vragen rondom de anti-kinkhoestvaccinatie beantwoordt WIJ hier.
De echo’s die je krijgt tijdens je zwangerschap zijn bijzondere momenten. De afdrukken krijg je mee naar huis en vormen een dierbare herinnering. De echo wordt afgedrukt op speciaal papier dat in de loop van de tijd kan verbleken. Hoe zorg je dat je echo’s mooi blijven?
Met een vruchtwaterpunctie is vast te stellen of je baby lijdt aan een of meerdere aandoeningen. Tijdens het onderzoek wordt vruchtwater uit de baarmoeder gehaald. Hiervoor prikt de arts met een dunne naald door de buikwand tot in de baarmoeder.
Ben je zwanger en kun je niet wachten tot de 20-weken echo om te weten wat het geslacht van je baby wordt? Met de nub-theorie kun je met de eerste echo rond je 12e zwangerschapsweek het geslacht van je baby voorspellen. De methode biedt 75% zekerheid.
In 2012 werden in Nederland in totaal 175.959 kinderen geboren. 46% daarvan zijn 1e kinderen, 36% 2e kinderen en 13% 3e kinderen. En de verdeling jongen/meisje? Om precies te zijn: 90.180 jongens tegen 85.779 meisjes.