Vroegtijdige weeën

Vroegtijdige weeën

Een normale zwangerschap eindigt gewoonlijk tussen de 37 en 42 weken. Bij ongeveer 7% van de zwangerschappen kondigt de geboorte zich voor de uitgerekende datum aan. Als je weeën hebt voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdige weeën. Een gevolg van vroegtijdige weeën kan zijn dat je baby te vroeg geboren wordt.

Als dit bij jou het geval is bestaat er een kans dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig leiden vroegtijdige weeën niet altijd tot een vroeggeboorte. Door een behandeling met rust en medicatie kan je zwangerschap vaak een aantal dagen of zelfs weken worden verlengd.

Hoe herken je vroegtijdige weeën?

Meestal verschillen vroegtijdige weeën niet veel van ‘echte’ weeën rond de uitgerekende datum. Beide soorten weeën zijn pijnlijk, regelmatig en kunnen verlies van bloed, slijm en vruchtwater teweeg brengen. Soms ontstaan vroegtijdige weeën door het breken van de vliezen. Weet je niet zeker of het vruchtwater is wat je verliest? Je verloskundige of gynaecoloog kan dat testen. In het geval van gebroken vliezen voor 37 weken zwangerschap is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Wat zijn de oorzaken van vroegtijdige weeën?

De oorzaak van vroegtijdige weeën is meestal moeilijk te achterhalen. Wel zijn er een aantal factoren die meespelen bij het ontstaan ervan:

  • Voortijdig gebroken vliezen
  • Een infectie
  • Een flinke val of (auto)ongeluk
  • Een meerlingzwangerschap
  • Bloedverlies door een voorliggende of losgelaten placenta
  • Een te grote baarmoeder door teveel vruchtwater
  • Afwijkingen in de baarmoeder door een eerdere operatie
  • Hogere leeftijd van de moeder
  • Hoge bloeddruk
  • Een eerdere vroeggeboorte
  • Ongezonde levensstijl met roken, alcohol en/of drugs

Wat is het verschil tussen harde buiken en vroegtijdige weeën?

Hoe weet je nu of je échte weeën hebt of harde buiken? Harde buiken, ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd, zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Die oefent als het ware voor de bevalling én wordt langzaamaan opgerekt, zodat er meer ruimte is voor je baby. De baarmoedermond opent zich niet, dat gebeurt pas bij de bevalling. De samentrekkingen komen tijdens je hele zwangerschap voor. Je buik voelt dan een tijdje, soms wel een paar minuten, hard aan. In de laatste weken van je zwangerschap neemt het aantal harde buiken toe. Je voelt ze ook meer. Dit noem je voorweeën, waarbij de baarmoedermond alvast week wordt gemaakt, als voorbereiding op de bevalling. Deze voorweeën duren 30 tot 40 seconden en kunnen een uur lang terug komen.

Hoe onderscheidt je deze voorweeën van échte weeën?

  • De pijn bij voorweeën neemt niet toe. Bij echte weeën wel.
  • Voorweeën komen onregelmatig. Echte weeën zijn juist wel regelmatig, duren minimaal 1 minuut en komen steeds sneller na elkaar.
  • De pijn bij voorweeën is constant. Bij echte weeën voel je een aan- en afloop.

Wanneer is er sprake van een dreigende vroeggeboorte?

Als je vroegtijdige weeën niet langer onder controle te houden zijn, ontstaat er een dreigende vroeggeboorte. Ook in dit geval word je opgenomen in het ziekenhuis. Deze opname is erop gericht om je baby zo lang mogelijk te laten groeien en zo je zwangerschap op een verantwoorde manier te verlengen. Aan de hand van een aantal onderzoeken waaronder een CTG-scan wordt de conditie van jou en je baby in de gaten gehouden. Bedrust is belangrijk bij een dreigende vroeggeboorte, om zo de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen.

Lees hier nog meer over een vroeggeboorte.

Beeld: iStock.com