Superfoetatie: zwanger worden tijdens je zwangerschap

Superfoetatie: zwanger worden tijdens je zwangerschap

Zwanger worden tijdens je zwangerschap, het klinkt bijna te bizar voor woorden. Toch bestaat het en het heet superfoetatie. Superfoetatie is extreem zeldzaam en komt iets vaker voor bij dieren dan bij mensen. Er zijn maar 10 menselijke gevallen wereldwijd bekend met dit fenomeen. Toch zijn veel wetenschappers sceptisch, en denken dat een aantal gevallen werd veroorzaakt door ongelijke groei van een tweeling. Hoe ontstaat superfoetatie?

Geen eisprong meer tijdens een zwangerschap

Normaal gesproken zorgt een zwangerschap ervoor dat je geen eisprong meer hebt. Je hele voortplantingsstelsel wordt stilgelegd door de zwangerschapshormonen. Het eitje dat bevrucht is nestelt zich in de baarmoederwand waardoor de baarmoederwand verdikt. Hierdoor kan er geen ander bevruchte eicel nestelen. Daarnaast cre√ęert de baarmoeder een slijmprop, die de baarmoederhals afsluit.

Kan je blijven ovuleren tijdens een zwangerschap?

Bij superfoetatie blijft een vrouw ovuleren tijdens haar zwangerschap. Dit betekent dat er in een nieuwe, afzonderlijke cyclus een eicel bevrucht kan worden. Deze bevruchte eicel nestelt zich ook in de baarmoeder, waardoor er 2 afzonderlijke zwangerschappen ontstaan. De tweede bevruchting vindt dan pas dagen of weken later plaats dan de eerste. Hierdoor zijn de kinderen geen tweeling, maar worden wel op dezelfde dag geboren.

Een verklaring door de wetenschappers is dat er geen sprake is van superfoetatie, maar van superfecundatie. Bij superfecundatie worden 2 eitjes op afzonderlijke momenten bevrucht. Dit zou bijvoorbeeld één of meerdere dagen later kunnen zijn en in theorie ook door een andere vader. Wat ook voorkomt is dat een vrouw tijdens een IVF-behandeling ook nog natuurlijk zwanger raakt. Het is lastig te meten of er sprake is van superfoetatie, omdat kinderen in de baarmoeder niet op dezelfde manier groeien.

Geen tweeling bij superfoetatie

Hoe dicht de 2 baby’s bij superfoetatie ook op elkaar zitten qua leeftijd, er is geen sprake van een tweeling. De eitjes zijn in 2 verschillende cyclussen bevrucht waardoor er 2 verschillende zwangerschappen zijn ontstaan, maar dan op hetzelfde moment. Zo kan het dus voorkomen dat de 2 baby’s die op hetzelfde moment in de baarmoeder zitten, 2 verschillende vaders hebben.

Dubbele baarmoeder

Een andere oorzaak van superfoetatie is een dubbele baarmoeder. Ook dit is zeer zeldzaam en komt nauwelijks voor. In het geval van een dubbele baarmoeder is het mogelijk dat de baby in de ene helft eerder geboren wordt dan de baby in de andere helft. Dieren hebben vaker een dubbele baarmoeder, waardoor superfoetatie bij dieren vaker voorkomt dan bij mensen.

Maak je geen zorgen: de kans dat er bij jou superfoetatie ontstaat is extreem klein!

Beeld: iStock.com