Latere hartklachten door problemen tijdens je zwangerschap

Latere hartklachten door problemen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, maakt je lichaam veel veranderingen door. Soms kunnen deze veranderingen complicaties veroorzaken, zoals hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. Dit kan invloed hebben op je gezondheid, ook op de lange termijn. In dit artikel lees je hoe zwangerschapscomplicaties kunnen zorgen voor een grotere kans op hart- en vaatziekten later in je leven.

Samen met Hartstichting

Aan welke zwangerschapscomplicaties moet je denken?

Tijdens je zwangerschap kunnen er verschillende complicaties ontstaan die na je bevalling weer verdwijnen, maar die wel de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten later kunnen vergroten. Dit zijn:

  • Zwangerschapshypertensie. Heb je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk, maar heb je dit niet eerder gehad? Dan heet dit zwangerschapshypertensie. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 10 zwangere vrouwen.

  • Zwangerschapsdiabetes. Dit is een vorm van diabetes - suikerziekte - die alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Er blijft dan te veel suiker in het bloed zitten, omdat je lichaam moeite heeft met de suikerstofwisseling. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt binnen 10 jaar diabetes type 2. Diabetes verhoogt je kans op hart- en vaatziekten.

  • Zwangerschapsvergiftiging. In de tweede helft van je zwangerschap kan je bloeddruk ineens te hoog zijn. Heb je ook andere klachten? Dan kan dit ook komen door het HELLP-syndroom.

Hoge bloeddruk en hartklachten

Zelfs als de hoge bloeddruk na de bevalling weer normaal wordt, blijft de kans op hart- en vaatziekten groter. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren, ook na de zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes verhoogt je kans op diabetes type 2 later in je leven. Bij diabetes type 2 raakt de binnenkant van de bloedvaten sneller beschadigd. Je hebt daardoor een grotere kans om slagaderverkalking en hart- en vaatziekten te krijgen. Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is het belangrijk om een gezonde leefstijl te behouden na de bevalling. Dit kan helpen om diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Hoe help je je hart gezond te houden na de zwangerschap?

Ook als je geen zwangerschapscomplicaties hebt gehad, zijn er manieren om je hart gezond te houden:

  • Gezond eten: kies voor veel groente, fruit, volkoren producten en minder zout. Vervang verzadigd vetten in je voeding zoveel mogelijk door onverzadigde vetten.
  • Bewegen: probeer elke dag minstens 30 minuten actief te zijn, zoals wandelen of fietsen. Doe ook twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen zoals krachttraining of dansen.
  • Niet roken: roken verhoogt je kans op hart- en vaatziekten.
  • Regelmatige controles: laat regelmatig je bloeddruk en bloedsuiker controleren, vooral als je zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging of hoge bloeddruk hebt gehad.

Blijf alert na je zwangerschap

Hartklachten na je bevalling zijn vrij uitzonderlijk, vooral wanneer je geen verdere problemen hebt gehad. Mocht dit echter wel het geval zijn, dan is het belangrijk om alert te blijven na je zwangerschap. Zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging kunnen je risico op hart- en vaatziekten later in je leven verhogen. Daarom is het belangrijk om ook na de bevalling goed voor jezelf te zorgen. Gezond leven en regelmatige controles kunnen helpen om je hart gezond te houden.

De Hartstichting raadt aan om als je zwangerschapshypertensie hebt gehad de eerste paar jaar na de bevalling elke drie maanden je bloeddruk te meten. Daarna kun je je bloedruk jaarlijks een keer meten. Dit kan zelf thuis of bij de huisarts

Heb je zwangerschapsdiabetes gehad? Dan adviseert de Hartstichting om ook elk jaar je bloedsuiker te laten meten. Dit kan via je huisarts.

Wanneer de huisarts bellen?

Neem contact op met je huisarts als je na de bevalling last krijgt van klachten zoals:

  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Onregelmatige hartslag
  • Duizeligheid

Dit kunnen tekenen zijn van hartproblemen. Wees hier zelf alert op, zorgprofessionals missen dit nog wel eens.

Dress Red Day op 29 september

De Hartstichting vraagt elk jaar op 29 september aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Ze roepen mensen op om rood te dragen en dit te delen op social media met de hashtag #DressRedDay. Heb je geen rode kleding? Je kunt natuurlijk ook meedoen met rode accessoires zoals je tas, een pet of rode nagellak. WIJ doet mee, jij ook?

Bron: Hartstichting

Beeld: iStock.com/eileen