HG: extreme misselijkheid als je zwanger bent

HG: extreme misselijkheid als je zwanger bent

Zodra je zwanger bent, kun je er last van krijgen: misselijkheid. Het is Ć©Ć©n van de meest voorkomende en vervelende zwangerschapskwaaltjes. Vaak verdwijnen de klachten weer na het eerste trimester, maar dat geldt niet voor vrouwen die last hebben van extreme misselijkheid en veelvuldig braken.

Donna & Vera

Wijze raad van

Donna & Vera

Verloskundigen

Ongeveer 2% van de vrouwen krijgt te maken met Hyperemesis Gravidarum, afgekort HG. Zonder medisch ingrijpen kan HG erg gevaarlijk zijn, omdat je uitgedroogd en ondervoed kunt raken. Vaak is medicatie en meerdere opnames in het ziekenhuis noodzakelijk. In het ziekenhuis krijg je een infuus met vocht, zout en soms medicatie tegen uitdroging. Meer informatie vind je op zehg.nl. De grens tussen gewoon misselijk en extreem misselijk is moeilijk te bepalen, maar onderstaande symptomen kunnen wijzen op HG.

Symptomen HG tijdens zwangerschap

 • Je hebt al 24 uur of meer bijna niets gegeten of gedronken, en wat je eet of drinkt komt er weer uit
 • Je plast veel minder en je urine is veel donkerder dan normaal
 • Je valt af in plaats van dat je aankomt
 • Je geeft meer dan drie keer per dag over. Bij HG kunnen vrouwen wel 10 tot 30 keer op een dag overgeven
 • Je hebt hoofdpijn, bent duizelig of valt zelfs flauw
 • Je bent verward. Verwardheid kan een symptoom zijn van uitdroging
 • Je bent niet meer in staat om goed te functioneren. Je bent te slap geworden om staande te douchen, de trap op en af te lopen, of zelfs maar uit bed te komen
 • De elasticiteit van je huid is afgenomen. Als je met je duim en wijsvinger de huid op de rug van je hand pakt, veert die langzamer terug dan normaal
 • Je hebt last van extreme vermoeidheid
 • Je bent overgevoelig voor licht, geluid en geur
 • Je kunt lichamelijk niet meer kunnen functioneren zonder klachten
 • Je klachten verminderen niet na het eerste trimester

Verschil HG en gewone misselijkheid

Bij de ā€˜gewoneā€™ misselijkheid tijdens je zwangerschap kun je vooral last hebben van vlagen misselijkheid. Tussendoor kun je gewoon kleine beetjes blijven eten en het beĆÆnvloedt je dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks. Ook vermindert die misselijkheid na de eerste drie maanden aanzienlijk. Zoals je kunt lezen bij de symptomen hierboven, geldt dit voor HG allemaal niet.

Wat is de oorzaak en het gevaar van HG?

De precieze oorzaak van Hyperemesis Gravidarum is niet bekend. Mogelijk speelt een sterke reactie op de snel toenemende hoeveelheid hormonen een rol. Daarnaast kunnen stress en een meerlingzwangerschap ook van invloed zijn op het ontstaan van HG. Je hoeft je niet direct zorgen te maken over je baby. Als je weinig tot geen voeding binnenhoudt, zorgt je lichaam ervoor dat je baby als eerste krijgt wat hij nodig heeft. Om in de behoeften van je baby te kunnen voorzien, spreekt je lichaam jouw vetreserves aan.

HG is voornamelijk schadelijk voor jezelf, vanwege het risico op ondervoeding en uitdroging. Wel kan langdurig braken voor een groeivertraging bij je baby zorgen. Het is belangrijk om de groei goed in de gaten te houden en vaak worden daarom extra groeiecho’s ingepland.

Lees ook: Jolanda was haar hele zwangerschap misselijk door HG

Hoe wordt HG behandeld?

Als je HG hebt, is medisch ingrijpen noodzakelijk. De kans is groot dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt een infuus met vocht om uitdroging tegen te gaan en medicatie tegen misselijkheid en braken. Als het nodig is, wordt er ook sondevoeding gegeven, zodat je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan een grote impact hebben, niet alleen lichamelijk maar ook psychisch. Als je negen maanden lang ziek bent, is het lastig om te genieten van je zwangerschap. Je kunt je schuldig voelen en tegen onbegrip stuiten van je omgeving. Vooral omdat misselijkheid een gewone zwangerschapskwaal is, wordt de ernst van HG niet altijd goed ingeschat.

9 tips als je HG hebt

 • Trek op tijd aan de bel
  Neem altijd contact op met je zorgverlener, verloskundige of gynaecoloog als je tekenen van uitdroging vertoont of dit vermoed. Je mag deze zorgverleners altijd bellen, ook in het weekend.

 • Vertel over HG
  Leg je omgeving uit wat HG is en waarom je je zo ziek voelt. Wellicht krijgt je omgeving meer begrip voor je situatie.

 • Licht je werkgever in
  Vertel je werkgever over HG en vraag een gesprek aan met de bedrijfsarts. Samen kunnen jullie een plan opstellen met hoeveel uur je nog kan werken en indien nodig adviseert hij je te stoppen met werken.

 • Vraag om hulp
  Je hoeft niet alles te blijven doen zoals je gewend was. Vraag hulp bij de zorg van eventuele oudere kinderen of het huishouden als je dat niet meer kunt. Kan je omgeving niet bijspringen? Regel dan opvang of huishoudelijke hulp.

 • Probeer niet te piekeren
  Maak je niet teveel zorgen om je baby, hij leeft van jouw reserves. Als je het niet van je af kunt zetten, maak dan een afspraak bij je verloskundige of arts. Zij zijn er voor je baby Ć©n voor jou.

 • Zoek lotgenoten
  Het kan heel waardevol zijn om met vrouwen te praten die hetzelfde meemaken als jij. Via Stichting ZEHG kun je in contact komen met vrouwen die ook HG hebben (gehad).

 • Eet wat zodra je honger hebt
  Ook als het lukt om een wat minder gezond voedingsmiddel binnen te houden, eet het dan. Je lichaam kan er evengoed wat brandstof uit halen. Eet in kleine hoeveelheden, bij voorkeur met veel eiwitten en koolhydraten en weinig vet.

 • Drink tussendoor
  Probeer kleine hoeveelheden te drinken, bij voorkeur heldere dranken. Vermijd zure dranken zoals sinaasappelsap.

 • Bedenk waar je het voor doet
  Probeer steun te halen uit de gedachte dat HG na je zwangerschap weer overgaat en je er iets heel moois voor terug krijgt!

TIP! Luister ook de aflevering ‘Silke heeft HG en spuugde wel 20 keer per dag’ van de Verloscast.

Beeld: iStock.com