Groeiachterstand baby tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan je baby een groeiachterstand ontwikkelen. Er is sprake van een groeiachterstand als je baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Als je baby ook geboren wordt met een laag geboortegewicht ten opzicht van de zwangerschapsduur, dan is er sprake van dysmaturiteit.
Een groeivertraging van je baby wordt meestal veroorzaakt door een verminderde werking van de placenta. Hierdoor krijgt je baby onvoldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen groeien. Een groeivertraging ontstaat in dit geval meestal pas na 32 weken zwangerschap.
Oorzaken van een groeiachterstand bij je baby
Een verminderde werking van de placenta kan onder andere ontstaan door een hoge bloeddruk, pre-eclampsie of roken tijdens de zwangerschap. Andere mogelijke oorzaken van een groeiachterstand zijn:
- Erfelijke aanleg
Jij en/of je partner zijn zelf ook klein, waardoor je baby kleiner is dan gemiddeld. - Onvoldoende ruimte
Je baby heeft onvoldoende ruimte om te groeien. Dit kan ontstaan bij een meerlingzwangerschap of een tussenschot in de baarmoeder. - Stofwisselingsziekte
Door een stofwisselingsziekte kan je baby de voedingsstoffen die van jou afkomstig zijn niet goed verwerken. - Syndroom
Er zijn verschillende syndromen en aangeboren afwijkingen die de groei van je baby tijdens de zwangerschap kunnen belemmeren. - Infectie
Infecties bij jou of je baby of infecties van de vliezen en vruchtzak kunnen leiden tot groeivertraging. - Slechte voeding, alcohol of drugs
Als je langdurig onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of bij alcohol- of drugsgebruik kan er een groeiachterstand bij je baby ontstaan.
Wat zijn de symptomen van een groeiachterstand bij je baby?
Tijdens elke zwangerschapscontrole wordt gecontroleerd of de grootte van je baarmoeder overeenkomt met de termijn van je zwangerschap. Bij een groeiachterstand is je baarmoeder in verhouding dus kleiner dan zou moeten. Als er bij je zwangerschapscontrole vermoed wordt dat je baby achterloopt in groei, krijg je meestal rust voorgeschreven of een doorverwijzing voor echografie. Hiermee kan je baby, de placenta en de doorbloeding van de navelstreng onderzocht worden. De verdere diagnose is afhankelijk van de oorzaak en het aantal weken dat je zwanger bent. Een baby met een groeivertraging zal meestal ook minder bewegen. Als je verandering merkt in het bewegingspatroon van je baby, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Behandeling groeiachterstand
Rust is ontzettend belangrijk wanneer je baby te klein is voor de duur van je zwangerschap. Als je rustig aan doet verbetert dit de werking van de placenta, wat de groei van je baby ten goede komt. Bij een ernstige groeiachterstand word je opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt bedrust, mogelijk een infuus met een middel waardoor de placentafunctie verbetert en regelmatig controles van je baby. Als je korter dan 34 weken zwanger bent en vermoedelijk snel gaat bevallen, krijg je een middel toegediend dat de longrijping van je baby bevordert.
Bij een vroeggeboorte wordt je baby opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak heeft je baby intensieve zorg nodig, wat de nodige zorgen en verdriet met zich meebrengt. Veel ouders ervaren een vroeggeboorte als een emotionele en heftige periode. Heb je behoefte aan steun? Vraag in het ziekenhuis of je in contact kan komen met een maatschappelijk werker of kijk eens bij de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.