
Je hoopt natuurlijk op een probleemloze zwangerschap. Helaas gaat het niet altijd zoals je je had voorgesteld. Er kunnen zich tijdens je zwangerschap bepaalde complicaties voordoen.
10 tot 15% van de vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, krijgt te maken met een te hoge bloeddruk. Dit heet ook wel hypertensie en is daarmee een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen.
Ongeveer 2% van de vrouwen krijgt te maken met Hyperemesis Gravidarum, afgekort HG. De grens tussen gewoon misselijk en extreem misselijk is moeilijk te bepalen, maar de volgende symptomen kunnen wijzen op HG.
Onder invloed van hormonen worden je gewrichtsbanden en het kraakbeen in je lijf soepeler. Ook het gebied rondom je bekken wordt soepeler, om je baby tijdens de bevalling genoeg ruimte te geven. Hierdoor komen je botten wat losser te liggen en als je spieren dit onvoldoende kunnen opvangen, kun je last krijgen van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.
Er is sprake van een groeiachterstand als je baby te klein is voor de zwangerschapsduur. Een groeivertraging van je baby wordt meestal veroorzaakt door een verminderde werking van de placenta. Hierdoor krijgt je baby onvoldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen groeien. Een groeivertraging ontstaat in dit geval meestal pas na 32 weken zwangerschap.
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van suikerziekte. Dit is een tijdelijk soort diabetes, die in de meeste gevallen na je bevalling weer over gaat. Bij zwangerschapsdiabetes is de regeling van je bloedsuikerspiegel verstoord, wat verschillende gezondheidsklachten met zich meebrengt.
Ernstige jeuk tijdens je zwangerschap kan duiden op zwangerschapscholestase. Dit wordt veroorzaakt doordat er teveel galzuurzouten in je lichaam terecht komen. Het meest herkenbare symptoom van zwangerschapscholestase is jeuk over het hele lichaam en met name de hand- en voetzolen.
Vaak spreken we van overtijd zijn als je de 40-wekengrens voorbij bent, maar eigenlijk ben je pas na 42 weken officieel overtijd. Dit komt niet heel veel voor en wordt vanwege gezondheidsrisico’s het liefst vermeden. Vaak neemt de spanning toe als je de 40 weken voorbij bent. Je houdt het zelf niet meer zo goed vol en misschien word je wat ongeduldig.
Zwangerschapsvergiftiging (ook wel pre-eclampsie genoemd) is een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Zwangerschapsvergiftiging komt bij 3 tot 5% van de zwangere vrouwen. De ziekte doet zich meestal voor na 22 tot 24 weken zwangerschap.
Als je weeën hebt voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdige weeën. Een gevolg van vroegtijdige weeën kan zijn dat je baby te vroeg geboren wordt. Als dit bij jou het geval is bestaat er een kans dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig leiden vroegtijdige weeën niet altijd tot een vroeggeboorte.
Besmetting met het CMV virus komt vaak voor. Voor volwassenen is het verloop van de infectie meestal niet ernstig. Maar als je zwanger bent en voor het eerst besmet raakt, kan het virus worden overgedragen op je ongeboren baby via de placenta. Bij (ongeboren) baby's en jonge kinderen kunnen er wel complicaties optreden.
Het HELLP-syndroom is een complicatie die tijdens je zwangerschap kan ontstaan tussen 22 weken zwangerschap en 8 dagen na je bevalling. De gevolgen hiervan zijn levensbedreigend, zowel voor de moeder als haar ongeboren baby.
Toxoplasmose kan - vooral vroeg in de zwangerschap - een miskraam of zelfs het overlijden van een kind veroorzaken. Als je later in de zwangerschap besmet raakt met toxoplasmose neemt het risico op een miskraam of doodgeboorte af, maar heb je wel meer kans op aangeboren afwijkingen.
Vruchtwater is het vocht in je baarmoeder tijdens de zwangerschap en heeft een aantal belangrijke functies. Eén op de honderd vrouwen heeft te veel vruchtwater, ook wel polyhydramniom genoemd. Er is sprake van te veel vruchtwater als je meer dan een kwart extra hebt. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van polyhydromniam?
Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze op een roze wolk zitten tijdens de zwangerschap. Toch hebben sommige vrouwen een neerslachtig gevoel. Zelfs na de bevalling kan dit blijven. Veel vrouwen (1 op de 20) voelen zich neerslachtig. Wel 10% van de jonge moeders in Nederland krijgt last van een pre- of postnatale depressie.
Zwanger worden tijdens je zwangerschap, het klinkt bijna te bizar voor woorden. Toch bestaat het en het heet superfoetatie. Superfoetatie is extreem zeldzaam en komt iets vaker voor bij dieren dan bij mensen. Er zijn maar 10 menselijke gevallen wereldwijd bekend met dit fenomeen. Hoe ontstaat superfoetatie?