Wie wil je bij je bevalling hebben?

Wie wil je bij je bevalling hebben?

In principe mag je helemaal zelf weten wie er bij jou bevalling aanwezig zijn, mits je situatie dat toelaat. De meeste vrouwen bevallen het liefst alleen met partner erbij en de verloskundige of gynaecoloog. Maar het kan ook zijn dat je graag je moeder, zus of goede vriendin om je heen wilt hebben. Bespreek vooraf je wensen met je verloskundige, eventueel met behulp van een geboorteplan. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken en verschillende situaties doorspreken.

Moeder, zus of vriendin

Er zijn vrouwen die graag hun moeder, zus of een vriendin bij hun bevalling willen hebben. Als je een diepe band hebt met iemand kan het heel geruststellend werken om deze persoon om je heen te hebben. Ook kan het een praktische overweging zijn: je wilt graag dat er iemand aanwezig is om fotoā€™s te maken. Dit kan natuurlijk ook een professionele fotograaf zijn. Soms zijn er ook oudere kinderen bij een bevalling.

Bekijk altijd goed waar je jezelf prettig bij voelt. Het kan best zijn dat het je van tevoren geen probleem lijkt om veel mensen aan je bed te hebben, maar dat het op het moment zelf eerder verstorend werkt. Vooral als je bevalling net op gang komt kun je beter niet teveel afleiding en stress hebben. Daardoor ontstaat de aanmaak van adrenaline, wat je weeƫn juist afremt. Blijkt je moeder eerder een storende factor dan een helpende? Vraag haar dan om weg te gaan, hoe lastig ook. Jij moet bevallen!

Ilse: ā€œIk wilde behalve de verloskundige alleen mijn man bij de bevalling hebben. Hij moest bij me blijven en mocht van mij niet gaan eten en niet naar de wc. Daar hebben we later nog hard om gelachen.ā€

Zorgverleners

Het is ook mogelijk dat je opeens wat meer medisch personeel om je heen hebt dan je van tevoren bedacht had. Met name bij een ziekenhuisbevalling kan dat nog wel eens gebeuren. Geef het aan als je er last van hebt, wellicht kunnen ze wat minder in en uit lopen of alleen aanwezig zijn als het echt nodig is. Soms krijg je de vraag of er stagiaires mee mogen kijken. Hier mag je natuurlijk altijd nee tegen zeggen. Tegen de tijd dat je mag gaan persen heb je vaak niet eens meer goed in de gaten wie er allemaal om je heen staan. En ze zijn er allemaal met hetzelfde doel: jouw baby gezond ter wereld brengen.

Beeld: iStock.com