Weeën tijdens je bevalling: hoe herken je ze?

Weeën tijdens je bevalling: hoe herken je ze?

Hoe weet je wanneer je bevalling is begonnen? Er zijn verschillende signalen dat de bevalling zich aandient. Met name bij een eerste zwangerschap kan het zijn dat je door een paar harde buiken het idee hebt dat de bevalling is begonnen. Zeker wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt of bent gepasseerd en aan het wachten bent tot je bevalling begint. Je lichaam geeft echter heel duidelijke signalen af om de bevalling aan te kondigen. In dit artikel: de start van je bevalling met de eerste weeën.

Hoe herken je de eerste weeën?

Hoe weet je nu of je échte weeën hebt of harde buiken? Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier, waardoor je baby als het ware naar buiten wordt gedrukt. Door de druk gaat je baarmoedermond steeds verder open waardoor je baby geboren kan worden. Weeën zijn over het algemeen zo krachtig en pijnlijk dat je ze direct herkent. Toch kun je in de aanloop naar je bevalling ook te maken krijgen met voorweeën of oefenweeën. Je buik wordt plotseling hard en gespannen. Oefenweeën krijg je vaak ’s nachts. Ze zijn te onderscheiden van echte weeën doordat ze niet regelmatig zijn en niet in kracht en frequentie toenemen.

Het verschil tussen eerste weeën en echte weeën

Echte weeën heb je in de laatste uren tot de geboorte van je baby. De eerste weeën zijn nog vrij kort en onregelmatig. Ze zijn nog niet heel pijnlijk en duren ongeveer een halve minuut. Vaak zit er nog 5 tot 10 minuten tussen de weeën in. Langzamerhand worden ze steeds sterker en volgen ze elkaar steeds sneller op. Een echte wee duurt ongeveer 60 tot 90 seconden. Als de heftige weeën al enige tijd om de 4 à 5 minuten komen, is het tijd om je verloskundige te bellen. Zij zal gaan kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Deze ontsluitingsweeën worden steeds heftiger tot je volledige ontsluiting hebt.

Hoe herken je persweeën en hoe voelen ze?

Bij de laatste centimeters krijg je bij elke wee het gevoel dat je mee moet gaan persen. Dit zijn persweeën en zijn de heftigste en meest pijnlijke weeën. Ze zorgen ervoor dat je baby geboren wordt. Na de geboorte komen de weeën nog even terug, zodat je placenta ook geboren wordt. Daarna kun je nog last krijgen van naweeën. Door de naweeën krimpt je baarmoeder weer tot de normale vorm. Na een eerste bevalling valt dit vaak nog mee, maar na 1 of meer kinderen worden naweeën steeds pijnlijker.

Video: omgaan met weeën

Wat kun je doen tegen de pijn van weeën?

Het hebben van gevoelige en pijnlijke weeën tijdens de bevalling is normaal en gebruikelijk. Vertrouwen hebben in je eigen lichaam en de werking ervan, helpt om (zeker als de weeën krachtiger worden) de pijn te doorstaan. Lees hier alles over pijn tijdens je bevalling en wat je het beste kunt doen om de pijn te verlichten. Je kunt ook kiezen voor pijnbestrijding tijdens je bevalling.

Beeld: iStock.com