Wat zit er in je kraampakket?

Wat zit er in je kraampakket?

In een kraampakket zitten alle medische artikelen die je nodig hebt na de bevalling. Je hebt ’m niet alleen nodig bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Dit is gedeeltelijk uit voorzorg (want je kunt altijd tóch thuis moeten bevallen), maar ook na de (ziekenhuis)bevalling zal je een groot deel van de producten uit het pakket nodig hebben. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket. In dat geval kun je het kraampakket aanvragen of krijg je het automatisch opgestuurd in je zevende zwangerschapsmaand. Dít zit er in je kraampakket.

Vraag dit ruim op tijd aan bij je eigen zorgverzekering. Veel drogisten, apotheken en online shops verkopen ook complete kraampakketten, mocht je er zelf één moeten aanschaffen. Het kraampakket moet minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Inhoud kraampakket

De inhoud van het kraampakket kan verschillen, maar dit zit meestal gegarandeerd in je kraampakket

  • Matrasbeschermer
    Deze kun je 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum om je matras doen. Op die manier voorkom je dat je matras nat wordt als je vliezen breken.
  • Kraammatras
    Deze wordt eigenlijk alleen ingezet als je thuis gaat bevallen. De verloskundige plaatst ’m vlaak om het matras op het moment dat je gaat persen. Het is wat dikker en vangt daardoor beter vocht op dan alleen een onderlegger.
  • Onderleggers
    Onderleggers zijn zachte, papieren lakens die je over je matrashoes kunt doen. Deze zijn tijdens een thuisbevalling geschikt om het bloed en vruchtwater op te vangen, maar kunnen na de bevalling ook gebruikt worden door de verloskundige om je bed op te maken. Zo voorkom je lekken door navloeien.
  • Kraamverband
    Hard nodig na de bevalling: een soort maandverband, maar dan twee keer zo groot. De wond in je baarmoeder moet nog helen en daardoor kun je flink bloed verliezen. Kraamverband is dan de oplossing. Je gebruikt dit ongeveer een week.
  • Maandverband
    Na een week is de wond in je baarmoeder zo’n beetje genezen en kun je gaan voor ‘gewoon’ maandverband.
  • Zoogcompressen
    Dit zijn een soort inlegkruisjes voor in je BH om het vocht dat uit je borsten komt op te vangen.
  • Verbandwatten en alcohol
    Met de alcohol en watten maakt de kraamverzorgster de themometer schoon, waarmee ze de temperatuur van jou en je kleine in de gaten houdt.
  • Koortsthermometer
    De kraamverzorgster neemt, in de tijd dat ze bij jullie helpt, iedere dag de temperatuur van jou en je baby op.
  • Steriele gaasjes
    Hiermee wordt een eventuele wond van jou of de baby gedesinfecteerd.
  • Desinfecterende handzeep
    Speciaal voor kraambezoek en een kraamverzorgster.
  • Navelklem
    Deze wordt ook alleen gebruikt bij een thuisbevalling. Hiermee wordt de navelstreng afgeklemd.
  • Hechtpleisters
    De verloskundige en kraamverzorgster kunnen gebruik maken van hechtpleisters als er een grote wond is.

Heb je (een deel van) je kraampakket niet nodig gehad? Overweeg dan om deze te doneren aan bijvoorbeeld Stichting Baby Hope. Deze stichting zorgt ervoor dat jouw kraampakket goed terecht komt bij vrouwen in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Beeld: iStock.com