Wat is het verschil tussen een wee en een perswee?
Tijdens je bevalling heb je met meerdere fases te maken die ervoor zorgen dat je baby indaalt en geboren wordt. In de ontsluitingsfase opent je baarmoedermond steeds verder tot je volledige ontsluiting hebt en mag gaan persen. De weeën zorgen ervoor dat de opening steeds iets groter wordt. Als je (bijna) 10 centimeter ontsluiting hebt krijg je persweeën. Maar wat is precies het verschil tussen gewone weeën en persweeën en hoe onderscheid je ze?
Kenmerken ontsluitingsweeën
De eerste weeën van je bevalling zijn vaak oefenweeën. Deze weeën kunnen een paar dagen of zelfs weken voor je bevalling al beginnen en zorgen vaak ook voor al voor 1 of 2 centimeter ontsluiting. Oefenweeën voelen als lichte menstruatiekrampen en komen nog heel onregelmatig. Sommige vrouwen voelen ze niet eens.
Als het echte werk begonnen is krijg je ontsluitingsweeën. Deze heb je van 2 tot 10 centimeter ontsluiting en worden naarmate je bevalling vordert steeds intenser. Het begint met elke 5 tot 10 minuten een wee die ongeveer een minuut aanhoudt tot elke 2-3 minuten een wee die 1 à 1,5 minuut kan duren. De weeën komen niet alleen sneller terug, maar ze worden ook pijnlijker. Tegen het einde van de ontsluitingsweeën moet je ze echt wegpuffen, maar weet je ook dat het einde in zicht is.
Kenmerken persweeën
Als je 10 centimeter ontsluiting hebt of daar tegenaan zit, krijg je persdrang. Persweeën beginnen meestal met een korte drang tijdens het hoogtepunt van een wee. Het hoofdje van je baby komt steeds dieper te liggen, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je moet poepen. De persweeën worden steeds heftiger tot ze niet meer tegen te houden zijn. Dit voelt als een soort oerdrang. Je moet wel meepersen, of je nu wilt of niet.
Het kan ook gebeuren dat je al volledige ontsluiting hebt, maar nog geen persweeën. Dan is het verstandig om nog even te wachten, want persen zonder persdrang is lastig omdat je niet zo goed voelt wat je moet doen. Op eigen kracht je baby naar buiten persen is zwaar werk, met persweeën helpt je eigen lichaam een handje mee. Soms kan het helpen om even rond te lopen. Door de zwaartekracht duwt het hoofdje naar beneden, wat kan helpen om persweeën te krijgen.
Het is ook mogelijk dat je op advies van je verloskundige niet volledig mee hoeft te persen of een perswee moet wegpuffen. Dit is het geval als de conditie van je baby niet optimaal is of als je bijna uitscheurt. Zo krijgt je huid wat meer tijd om mee te rekken en verloopt de uitdrijving iets gelijkmatiger. Probeer het advies van je verloskundige op te volgen, hoe lastig het op dat moment ook kan zijn. Nog even en je hebt je baby in je armen!