Wanneer word je gestript?

Wanneer word je gestript?

Strippen is een manier om weeën op te wekken en daardoor de bevalling op gang te brengen. Dit houdt in dat de verloskundige of de gynaecoloog met de vingers je vliezen een beetje loswoelt van de baarmoeder. Hierdoor wordt de aanmaak van prostaglandine gestimuleerd, wat de baarmoedermond zachter maakt en het starten van weeën stimuleert. Strippen is alleen mogelijk als je al wat ontsluiting hebt en heeft alleen zin in de periode dat je bevalling toch al zou kunnen beginnen. Soms breken je vliezen tijdens het strippen.

Waarom en wanneer strippen?

Strippen is een methode om de kansen op een spontane bevalling te vergroten. Dit gebeurt met name als je ruim 40 weken zwanger bent en er nog niks lijkt te gebeuren. Een zwangerschap van 42 weken of zelfs langer wordt het liefst vermeden, omdat dit meer risico’s voor je baby met zich meebrengt. Dit komt doordat je placenta mogelijk niet meer voldoende in de behoefte van je baby kan voorzien. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan in voedingsstoffen en zuurstof. Een andere reden om te strippen is als je zwangerschap gevaarlijk wordt voor jou of je baby, bijvoorbeeld bij pre-eclampsie.

Helaas is strippen geen garantie voor de daadwerkelijke start van je bevalling. Na het strippen is het vaak even afwachten wat het gaat doen. Soms merk je meteen een verandering, maar het kan ook een paar dagen duren voordat de echte weeën beginnen. Het is ook mogelijk dat strippen helemaal geen effect heeft. In dat geval zal er uiteindelijk over worden gegaan tot het inleiden van je bevalling. Strippen is overigens de enige bewezen methode om de bevalling op te wekken.

Is strippen pijnlijk?

Het verschilt per persoon of strippen als pijnlijk wordt ervaren. Sommige vrouwen vinden het alleen wat oncomfortabel, anderen juist behoorlijk pijnlijk. Na het strippen kun je nog zo’n 24 uur last hebben van menstruatieachtige krampen. Ook kun je wat bloed verliezen, dit is onschuldig en stopt vanzelf. Mocht je toch last krijgen van een grote hoeveelheid bloedverlies of flinke pijn, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Beeld: iStock.com