Wanneer moet je naar het ziekenhuis?

Wanneer moet je naar het ziekenhuis?

Als je bevalling begonnen is en je op een zeker moment naar het ziekenhuis moet, zijn er een aantal situaties mogelijk. Je hebt van tevoren bedacht dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, je bevalt onder medische indicatie of je moet tijdens je thuisbevalling onverhoopt naar het ziekenhuis. Wat zijn mogelijke redenen om naar het ziekenhuis te gaan voor je bevalling en wanneer ga je erheen?

Medische indicatie

Als je onder medische indicatie bevalt is van tevoren al duidelijk dat je extra goed in de gaten moet worden gehouden vanwege (het risico op) complicaties. Jouw bevalling vindt daarom altijd plaats onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Mogelijke oorzaken zijn onder andere een zwangerschap van een meerling, een eerdere keizersnee, een stuitligging of andere problemen tijdens je zwangerschap. Jouw situatie bepaalt het moment waarop je naar het ziekenhuis gaat als je bevalling begonnen is. In de meeste gevallen zal dit direct bij de eerste weeƫn of na het breken van je vliezen zijn, dit bespreek je van tevoren met je gynaecoloog. Het is ook goed mogelijk dat je al in het ziekenhuis aanwezig bent, bijvoorbeeld vanwege verplichte bedrust.

Poliklinische bevalling

Bij een poliklinische bevalling heb je zelf al de keuze gemaakt om in het ziekenhuis te bevallen, bijvoorbeeld omdat je het prettig vindt dat medische zorg binnen handbereik is of omdat je graag pijnbestrijding wilt. Je bevalling begint meestal gewoon thuis onder begeleiding van je verloskundige. Als je ongeveer halverwege bent mag je naar het ziekenhuis. Je verloskundige reserveert een verloskamer en wordt daar ondersteund door medisch personeel van het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling moet je waarschijnlijk met weeƫn onderweg naar het ziekenhuis, bedenk van tevoren goed of je dit een bezwaar vindt. Daarbij speelt de afstand tot het ziekenhuis natuurlijk ook een rol.

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling hoop je van tevoren natuurlijk dat je in je vertrouwde omgeving kunt bevallen. Samen met je verloskundige bekijk je of dit mogelijk is, wat na een probleemloze zwangerschap meestal geen probleem is. Toch kan er onverhoopt iets gebeuren waardoor je toch naar het ziekenhuis moet tijdens je bevalling:

  • Je baby heeft in het vruchtwater gepoept en heeft het mogelijk benauwd. Je baby wordt extra goed in de gaten gehouden in het ziekenhuis.
  • De hartslag van je baby is onregelmatig. Een oorzaak daarvan zou kunnen zijn dat de navelstreng om het nekje van je baby zit gewikkeld, een reden om je baby goed in de gaten te houden.
  • Je vliezen zijn al meer dan 24 uur geleden gebroken. Hierdoor heb je een verhoogde kans op infecties, ook een reden om naar het ziekenhuis te gaan.
  • Je bevalling zet niet goed door. Jij en je baby kunnen wel wat hulp gebruiken, waar in het ziekenhuis genoeg mogelijkheden voor zijn.
  • Je hebt hevig bloedverlies na je bevalling of de placenta wil niet loslaten. Dit zijn redenen om snel naar het ziekenhuis te gaan, want beide situaties vereisen snelle hulp.
Beeld: iStock.com