Wanneer bel je de verloskundige?

Wanneer bel je de verloskundige?

Als je zwangerschap voldragen is of de weeƫn zijn begonnen, vraag je het jezelf misschien wel af: wat is het goede moment om de verloskundige te bellen? Vaak krijg je hiervoor richtlijnen mee van je verloskundige. Toch kun je op het moment zelf twijfelen, vooral als het midden in de nacht is en je niet onnodig de verloskundige uit haar bed wilt bellen. Hieronder de meest voorkomende situaties met een indicatie wanneer je de verloskundige moet bellen.

De verloskundige bellen bij weeƫn

Een veelgebruikte richtlijn is dat je bij een eerste bevalling de verloskundige belt als je een paar uur achter elkaar elke 4 Ơ 5 minuten een wee hebt die 60 tot 90 seconden duurt. Dit verschilt echter per verloskundigenpraktijk, kijk dus vooraf welk protocol jouw verloskundige hanteert. Bij een tweede of latere bevalling bel je eerder, namelijk wanneer je een uur lang regelmatige weeƫn hebt van om de 5 minuten. Als je het gevoel hebt dat het snel gaat mag je altijd eerder bellen.

Het huidige advies luidt steeds vaker dat je mag bellen wanneer jij denkt dat je bevalling is begonnen. Je bespreekt met je verloskundige het verloop van je bevalling. Dat kan betekenen dat ze naar je toe komt, maar ook dat je nog een aantal uren moet wachten tot de weeƫn regelmatiger terugkomen. De meeste verloskundigen vinden het prettig om vroeg op de hoogte te zijn van je startende bevalling, je kunt dus beter te vroeg bellen dan te laat!

Video: wanneer bel je de verloskundige?

De verloskundige bellen bij gebroken vliezen

Als je vliezen zijn gebroken geldt in principe dat je meteen je verloskundige belt. Het kan zijn dat dit ā€™s nachts gebeurt. Als je helder vruchtwater verliest en nog niet echt weeĆ«n hebt kan je wachten tot de volgende ochtend. Bel altijd direct je verloskundige als het vruchtwater groen, gelig of bruin van kleur is, ook ā€™s nachts. Dit kan namelijk betekenen dat je baby het benauwd heeft. Je verloskundige bekijkt welke volgende stap voor jou van toepassing is. Soms is extra goed opletten voldoende, maar het kan ook zijn dat je naar het ziekenhuis moet. Bel ook je verloskundige als je al regelmatige weeĆ«n hebt of zelfs persdrang. Ook als je vliezen breken terwijl het hoofdje nog niet is ingedaald moet je bellen.

De verloskundige bellen bij complicaties

Bel altijd je verloskundige als Ć©Ć©n van onderstaande situaties zich voordoen:

  • Je hebt koorts
    Als je tussen de 37,5 en 39 graden koorts hebt zonder aanwijsbare oorzaak, is het goed om dit te laten onderzoeken. Dit heeft geen grote haast, maar moet wel gedaan worden. Als je boven de 39 graden koorts hebt dan kan dit schadelijk zijn voor de baby en neem je zo snel mogelijk contact op met je verloskundige.

  • Minder of geen leven voelen
    Bel je verloskundige als je in rust en na wat duwen op je buik geen of minder activiteit opmerkt. Het is normaal dat je tijdelijk wat minder beweging voelt als je zelf druk bent, maar in principe zou je in rust je baby elke dag moeten voelen vanaf 28 weken.

  • Vochtverlies of bloedverlies
    Als je vocht verliest kan dit betekenen dat je vliezen zijn gebroken. Dit gaat niet altijd met een grote golf, maar kan ook met kleine druppeltjes gaan. Let goed op de kleur! Bij groen of bruin vochtverlies bel je direct je verloskundige. Ook plotseling hevig bloedverlies is een reden om je verloskundige te bellen.

Bovenstaande informatie zijn vooral richtlijnen die je kunnen helpen als je twijfelt om te bellen. Jezelf zorgen maken of het niet vertrouwen zijn altijd redenen om te bellen. Liever een keer te veel dan te weinig of te laat. Verloskundigen zijn er voor de gezondheid van jou en je baby!

Beeld: iStock.com