Voorweeën of oefenweeën
Niet elke keer dat je weeën voelt, betekent het dat de bevalling begonnen is. Soms kun je sporadisch weeën ervaren voordat de echte bevalling begint. Deze weeën staan bekend als voorweeën of oefenweeën. Ze hebben als doel de baarmoederhals te verzachten en te verwijden, zodat je lichaam klaar is voor de bevalling. Meestal treden ze op in de weken vlak voor je uitgerekende datum. Als je het onderscheid kunt maken tussen echte weeën en voorweeën, helpt dat je om te begrijpen wanneer de bevalling daadwerkelijk begint.
Wat zijn voorweeën?
Voorweeën kunnen zich voordoen in het derde trimester van de zwangerschap en vertonen gelijkenissen met echte weeën. Ze worden soms ook vergeleken met harde buiken , maar in feite zijn voorweeën doorgaans pijnlijker dan harde buiken. In tegenstelling tot echte weeën, worden voorweeën echter niet intenser na verloop van tijd, komen ze niet dichter op elkaar en leiden ze niet tot verwijding van de baarmoederhals. In de beginfase van de bevalling verwijdt de baarmoederhals zich. Als de baarmoederhals zich begint te openen, kan je een helderroze of licht bloederige afscheiding uit je vagina opmerken. Dit is waarschijnlijk de slijmprop die normaal de baarmoederhals tijdens de zwangerschap afsluit.
Hoe voelen voorweeën?
Voorweeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en zich om de vijf minuten voordoen, elk duurt ongeveer 60 seconden. Dit kan sterk lijken op actieve weeën, maar het belangrijkste verschil is dat voorweeën nooit heftiger of langer worden. Ze zijn geen indicatie dat de bevalling op het punt staat te beginnen of dat je baarmoederhals zich opent (verwijden) of dunner wordt (vervaagt). Hier zijn enkele kenmerken van voorweeën:
- Je voelt een samentrekking of verharding in de voorzijde van je buik.
- De pijn of krampen verergeren niet naarmate de tijd verstrijkt.
- Elke wee duurt doorgaans ongeveer een minuut.
- Hoewel ze al na vijf minuten kunnen optreden, komen ze niet frequent dichter bij elkaar.
- Meestal voel je lichte en onregelmatige weeën.
Hoe lang tot bevalling bij voorweeën?
Voorweeën zijn vaak onvoorspelbaar. Voor vrouwen die voor de eerste keer bevallen, kan de gemiddelde duur variëren van enkele uren tot zelfs dagen, terwijl bij opvolgende bevallingen de duur doorgaans korter is. Meestal beginnen voorweeën rond de 37 weken van de zwangerschap, wanneer je bijna op je uitgerekende datum bent. Het is mogelijk dat een golf van voorweeën enkele dagen kan aanhouden. Hier zijn enkele tips om je comfortabeler te voelen tijdens de aanloop naar de bevalling:
- Probeer te ontspannen, want voor veel vrouwen zijn voorweeën nog niet al te ongemakkelijk.
- Om het comfort tijdens de eerste weeën te bevorderen, kun je overwegen om een wandeling te maken, een douche of bad te nemen, naar ontspannende muziek te luisteren, ademhalings- of ontspanningstechnieken te gebruiken die je hebt geleerd tijdens je bevallingscursus, en van houding te veranderen.
Als je zwangerschap ongecompliceerd is, kun je de voorweeën meestal thuis doorbrengen totdat de weeën frequenter en heviger worden. Het is echter belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog als je vliezen breken of als je merkt dat je veel vaginaal bloedverlies hebt.
Het is begrijpelijk dat voorweeën soms frustrerend en verwarrend kunnen zijn, maar als je weet hoe je ze kunt herkennen, kan dit je geruststellen en helpen om beter om te gaan met deze fase van de bevalling.
Verschil echte weeën en voorweeën
Het onderscheid tussen voorweeën en echte bevallingsweeën wordt meestal gemaakt door middel van een inwendig onderzoek van de baarmoedermond. Echte bevallingsweeën vertonen enkele duidelijke kenmerken:
Echte bevallingsweeën:
- In het begin kunnen ze onregelmatig zijn van timing.
- Ze worden geleidelijk en volgen een meer regelmatig patroon na verloop van tijd.
- Ze nemen in duur toe, worden krachtiger en komen sneller achter elkaar naarmate de bevalling vordert.
- Vaak intensiveren ze als je rondloopt.
- Ze verdwijnen meestal niet wanneer je gaat liggen.
- Ze beginnen vaak in de rug en stralen uit naar voren.
- Deze weeën leiden tot veranderingen in de baarmoederhals, die dunner wordt en zich opent.
Voorweeën:
- Zijn meestal onregelmatig in timing en korter van duur.
- Worden over het algemeen niet langer, krachtiger of regelmatiger na verloop van tijd.
- Kunnen enkele minuten aanhouden, maar blijven vaak inconsistent.
- Lopen versterkt de weeën niet; soms kunnen ze zelfs stoppen als je beweegt.
- Liggen kan de intensiteit verminderen.
- Ze worden vaak gevoeld aan de voorkant van de buik en in de liesstreek.
- Voorweeën worden beschouwd als een voorbereidende fase op de echte bevalling en leiden meestal niet tot veranderingen in de baarmoederhals, die weinig tot geen dunner worden of opening vertoont.
Het begrijpen van deze verschillen kan je helpen om te bepalen of je te maken hebt met voorweeën of echte bevallingsweeën tijdens je zwangerschap.
Waarom voorweeën?
Hoewel de exacte oorzaak van voorweeën niet volledig bekend is, begrijpen verloskundigen wel dat deze voorweeën dienen om je baarmoederspieren en ligamenten voor te bereiden op de echte bevallingsweeën. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen bewijs is dat voorweeën de bevalling op gang brengen of bijdragen aan een snellere ontsluiting. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van voorweeën, waaronder:
- De positie van je baby, vooral als je baby in een stuitligging ligt en zich beweegt voor de bevalling.
- Emotionele factoren zoals angst of stress.
- Fysieke factoren, zoals een onregelmatig bekken of afwijkingen in de baarmoeder.
- Als je al drie of meer eerdere zwangerschappen hebt gehad, kan dit ook een rol spelen.
Het is belangrijk te onthouden dat voorweeën volkomen normaal zijn en geen schade toebrengen aan je baby.
Pijnlijke voorweeën die niet doorzetten
Deze voorweeën kunnen behoorlijk wisselend zijn in hoe lang ze duren en hoe heftig ze aanvoelen, en dat kan soms best verwarrend zijn. Het belangrijkste is om te weten dat ze niet per se erger worden, wat echt anders is dan de echte ontsluitingsweeën . De echte weeën hebben een duidelijke opbouw, ze komen vaker voor en worden steeds pijnlijker.
Onthoud dat hoewel voorweeën niet het startschot zijn voor de echte bevalling. Ze zijn wel een soort van “oefenronde” om je lichaam voor te bereiden op het grote moment. Het kan altijd handig zijn om je ervaringen te delen en vragen te stellen aan je verloskundige, zodat je met meer vertrouwen naar de bevalling kunt uitkijken.
Wanneer contact opnemen met verloskundige?
Als je twijfelt of de weeën die je voelt echt zijn, kan je verloskundige je helderheid geven. Hij of zij kan je vragen om de weeën te timen of om de aard van je pijn te beschrijven. Soms kan het nodig zijn om een afspraak te maken voor een onderzoek van de baarmoedermond. Als daar geen tekenen van ontsluiting zijn, is de kans groot dat je te maken hebt met voorweeën.
De meeste gynaecologen en verloskundigen adviseren om contact met hen op te nemen als je weeën zich gedurende ongeveer een uur herhalen, met intervallen van vijf minuten en een duur van 60 seconden. Het is belangrijk om de volgende informatie klaar te hebben als je contact opneemt met je gynaecoloog of verloskundige:
- De frequentie, duur en intensiteit van de weeën en of je ademhalingstechnieken gebruikt.
- Of je vliezen al zijn gebroken, het tijdstip van breken en de kleur van het vruchtwater.
- Of er sprake is van bloederige afscheiding.
Je gynaecoloog of verloskundige zal je vervolgens adviseren over wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn kunnen overwegen om thuis te blijven totdat de weeën zo intens worden dat ademen moeilijk wordt. Als je echter ver van het ziekenhuis woont, bezorgd bent dat je niet op tijd zult arriveren, of specifieke zorgen hebt, kan het verstandig zijn om eerder te vertrekken.