Voor partners: jouw rol tijdens de bevalling
Je vrouw heeft de bijzondere taak om jullie kind op de wereld te zetten, maar wat is jouw rol precies en wat moet je wel en niet doen? Het belangrijkste is jouw steun op een manier die zij prettig vindt. Zorg voor een veilige en rustige omgeving waarin ze niet wordt afgeleid. Dit heeft ze nodig zodat de hormonen hun werk kunnen doen en de bevalling vordert.
Ook vinden veel vrouwen het prettig om tegen hun partner aan te hangen tijdens de weeƫn. Blijf dus bij haar in de buurt, maar neem afstand als ze dat liever heeft. Moedig haar aan als ze er even doorheen zit en blijf alert. Naast die emotionele en fysieke steun, zijn er ook een aantal praktische zaken die geregeld moet worden.
Oppas
Als jullie al kinderen hebben, en deze niet bij de bevalling aanwezig zullen zijn, bel je de oppas zodra de bevalling begint. Deze kan dan de kinderen op komen halen.
Verloskundige
Zodra de vliezen van je vrouw gebroken zijn, of wanneer de weeƫn steeds sneller komen, moet je de verloskundige bellen. Afhankelijk van de situatie bepaalt zij of het voor haar al noodzakelijk is om te komen. Tot die tijd kunnen jullie het met haar aanwijzingen vaak nog wel even redden. In dat laatste geval spreekt ze met je af wanneer je haar weer moet bellen. Bij een ziekenhuisbevalling volg je de gemaakte afspraken of ga je op het advies van de verloskundige af.
Familie en vrienden
Het kan zijn dat er nog andere mensen bij de bevalling aanwezig zullen zijn, familieleden of goede vrienden. In dit geval is het jouw taak om ook deze mensen op te bellen en te vertellen dat het zover is. Het is handig om van tevoren een lijstje te maken met wie er gebeld moet worden. Zo voorkom je dat je iemand vergeet.
Eten en drinken
Zorg voor een goedgevulde koelkast. Een bevalling kan een lange tijd duren en in de kraamweek heb je niet altijd even veel tijd om boodschappen te doen. Er moet genoeg in huis zijn voor jullie, de verloskundige en het eventuele bezoek. Je vrouw heeft waarschijnlijk genoeg aan wat lichte hapjes en drankjes zoals thee, vruchtensap, bouillon of crackers. Tip voor na de bevalling: ze kan vast niet wachten tot ze een biefstukje of broodje filet americain mag eten!
Foto’s en video
Als jullie willen dat de bevalling op foto’s of op film wordt vastgelegd, moet je ervoor zorgen dat alle noodzakelijke spullen klaarstaan. Voorzie alle apparaten van voldoende geheugen en opgeladen batterijen. Het is natuurlijk leuk als je zelf ook op deze beelden te zien bent. Vraag daarom de verloskundige, kraamverzorgster of het bezoek of ze na de bevalling ook van jullie drieĆ«n fotoās willen maken.
Geboortekaartjes
Na de geboorte van jullie baby neem je contact op met het bedrijf waar jullie de geboortekaartjes willen bestellen. Je kunt de precieze geboortedatum, geboortetijd, de naam en het geslacht van jullie baby doorgeven. Controleer de gegevens nog even met je vrouw en schrijf ze op, voordat je ze doorgeeft. Beetje zonde als er straks door alle hectiek een fout op de kaartjes staat.
Aangifte en erkenning
Je bent verplicht om de geboorte van jullie baby binnen drie werkdagen aan te geven bij de gemeente. Als jullie niet zijn getrouwd, maar je toch als de officiƫle vader van het kind wilt worden beschouwd, moet je jullie baby officieel erkennen. Dat kun je het beste al voor de bevalling doen, maar het kan ook na de geboorte.
Voor duo-moederschap en duo-vaderschap gelden nĆ©t andere regels rondom aangifte en erkennen. Je leest er alles over op de pagina ‘Erkennen van je kind: wanneer kan het en hoe werkt het?’.
Kraamvisite
Tot slot ben je als kersverse ouder ook verantwoordelijk voor de kraamvisite. Het is aan jou om alle belangstellenden te ontvangen en te voorzien van een hapje en een drankje. De kraamverzorger kan je daarbij helpen. De belangrijkste taak die je daarbij hebt, is misschien wel om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd weer weggaat. Je vrouw en je baby (en jij ook) moeten voldoende rust krijgen en dat gaat niet wanneer jullie overspoeld worden door kraambezoek.