VIP: extra begeleiding bij je bevalling

VIP: extra begeleiding bij je bevalling

VIP staat voor Vroegtijdige Inzet Partusassistent en betekent dat je extra begeleiding krijgt van je kraamverzorgster, nog voor dat je bevalling begint. Doordat je kraamverzorgster al voor de geboorte aanwezig is, kan ze je optimaal begeleiden.

Die begeleiding bestaat vooral uit emotionele ondersteuning, zodat jij je zo goed mogelijk kunt ontspannen. De kraamverzorgende is rustig en aandachtig aanwezig en helpt met behulp van massage en extra motivatie om op een positieve manier je weeƫn op te vangen. Een VIP kraamverzorgende is speciaal opgeleid om jou te begeleiden. Daarnaast zal je verloskundige vooral voor het medische gedeelte aanwezig zijn.

Minder medisch ingrijpen

Het doel van een VIP-bevalling is dat je minder stress hebt. Doordat er continue een professional bij je is, ben je sneller ontspannen wat je bevalling ten goede komt. De kans op medisch ingrijpen is minder bij een VIP-bevalling. Goede coaching zorgt er ook voor dat je minder behoefte hebt aan pijnbestrijding. Ook fijn: de uren worden vergoed door de meeste grote zorgverzekeraars. Het gaat niet van je normale kraamzorguren af. Als je graag wilt bevallen onder begeleiding van een kraamverzorgende, laat dit dan tijdig weten aan je verloskundige. Zij kan dan op tijd de kraamorganisatie inschakelen.

Een VIP-bevalling is zowel bij een thuisbevalling als een poliklinische bevalling mogelijk. In de meeste gevallen krijg je dezelfde kraamverzorgende als na je bevalling in de kraamweek. Voor veel vrouwen is het een waardevolle ondersteuning, maar het kan ook zijn dat je liever niet teveel mensen aan je bed hebt. In dat geval heb je misschien genoeg aan de steun van je partner.

Is een VIP-bevalling iets voor jou? Informeer bij je verloskundige of het kraamzorgbureau voor de mogelijkheden. Heb je liever langdurige persoonlijke begeleiding? Dan is een doula wellicht iets voor je.

Lees ook: Met of zonder pijnbestrijding bevallen

Beeld: iStock.com