Vernix: het witte laagje op een pasboren baby’s huid

Vernix: het witte laagje op een pasboren baby’s huid

Vraag je je af wat dat witte laagje op een pasgeboren baby is? Dit huidsmeer heet vernix. Het ziet er misschien vreemd uit, maar is volkomen normaal. Sterker nog, vernix heeft belangrijke functies tijdens de zwangerschap en bevalling. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is vernix?

Vernix is een wit, vettig huidsmeer dat de huid van je baby beschermt. Het voelt plakkerig aan. Vanaf week 20 van je zwangerschap begint je baby dit laagje aan te maken. Het bestaat voor 80% uit water, 10% uit eiwitten en 10% uit vetten.

De functie van vernix

Vernix beschermt de huid van je baby tegen aminozuren in het vruchtwater. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in groei en herstel. Hoewel ze goed zijn voor het lichaam, kunnen ze de gevoelige huid van je baby irriteren. Vernix voorkomt dit en houdt de huid gezond. Zonder dit beschermende laagje zou je baby met een droge, rimpelige huid geboren worden. Daarnaast helpt vernix je baby om zijn temperatuur op peil te houden in de baarmoeder.

Vernix tijdens de zwangerschap

Vernix wordt tot ongeveer week 34 van je zwangerschap steeds dikker. Daarna neemt de huid van je baby het langzaam op en komt het in het vruchtwater terecht. Vernix beschermt niet alleen de huid van je baby, maar heeft ook nog twee andere belangrijke functies:

  • Helpt bij de ontwikkeling van de darmen
    Vernix komt deels in het vruchtwater terecht, waardoor je baby het in slikt, samen met kleine vlokjes huidsmeer. Dit helpt de ontwikkeling van zijn darmpjes.

  • Beschermt tegen infecties
    Net als de slijmprop en de vliezen, houdt vernix bacteriën buiten. De vette laag voorkomt dat ziekteverwekkers de huid van je baby binnendringen, zowel in de baarmoeder als tijdens de bevalling.

Vernix bij de bevalling

Wist je dat vernix werkt als een natuurlijk glijmiddel? Dankzij dit witte laagje glijdt je baby makkelijker door het geboortekanaal. Daarnaast helpt het je baby om warm te blijven. Bij de geboorte moet hij wennen aan de overgang van de warme baarmoeder naar de koelere buitenwereld. Ook kan vernix bijdragen aan het herstel van je vagina na de bevalling. Het bevat stoffen die de huid helpen genezen. Als je tijdens de bevalling inscheurt of een knip krijgt, kan vernix rondom de wond het herstel ondersteunen.

Lees ook: Herstellen na je bevalling

Heeft elke baby vernix?

Niet elke baby wordt met vernix geboren. Hoeveel huidsmeer je baby nog heeft, hangt af van het moment en de manier van geboorte. In de laatste weken van je zwangerschap verdwijnt een groot deel van de vernix. Ben je overtijd? Dan is de kans groot dat je baby weinig tot geen vernix meer heeft, omdat het al door de huid is opgenomen en opgelost in het vruchtwater. Hierdoor kan het vruchtwater melkwit van kleur zijn.

Beval je vóór de uitgerekende datum? Dan is de kans juist groter dat je baby nog bedekt is met vernix. Dit zie je ook terug in het vruchtwater, dat vaak helder is en minder vlokjes huidsmeer bevat. Bij een keizersnede heeft je baby vaak wat meer vernix op zijn huid, omdat hij niet door het geboortekanaal is gegaan.

Waarom moet je vernix laten zitten?

Vernix ziet er misschien wat vreemd uit, waardoor je je baby meteen zou willen wassen. Toch is het beter om het laagje huidsmeer nog even te laten zitten. Waarom? Vernix heeft een antibacteriële werking die je baby beschermt. Daarnaast helpt het om uitdroging en huidirritatie te voorkomen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de geur van vernix de hechting tussen jou en je baby bevordert.

Hoe lang vernix laten zitten?

Het is aan te raden om vernix minimaal 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast. Is de vernix groenig of gelig? Dan kan je baby in het vruchtwater hebben gepoept. In dat geval kun je hem beter direct schoonmaken. Als er restjes vernix achterblijven in de huidplooitjes, kun je deze voorzichtig verwijderen met een vochtig washandje.

Je kunt er ook voor kiezen om te wachten tot de huid van je baby de vernix vanzelf opneemt. Dit duurt meestal twee tot drie dagen, soms iets langer als je baby met veel huidsmeer is geboren. Tijdens de buidelmomenten kun je het huidsmeer zachtjes inmasseren.

Bron: Huidhuis

Beeld: iStock.com/RealCreation